DE VOORDELEN VAN RUNNING VOOR JONGEREN

jongeren lopen Decathlon Kalenji
number_1

EEN SPORT ZONDER POESPAS

Een hart, twee longen en een stel benen: meer is er echt niet aan! Lopen vergt wel een dagelijkse inspanning en een zekere routine. Het is een sport die je discipline, regelmaat en een betere zelfkennis bijbrengt.

Voor jonge atleten die graag schitteren in andere disciplines (zowel collectief als individueel) is running een springplank voor je uithoudings- en doorzettingsvermogen.

En voor zij die dromen van een carrière als amateursporter, gespreid over meerdere jaren, biedt hardlopen een hele waaier aan mogelijkheden, het hele jaar door. Van veldlopen in de winter, over de vele loopevents in de lente en de zomer, tot heuse bergtrails ... enkel al in Frankrijk kan je je hartje als regelmatige runner echt wel ophalen. Zo ontdek je de hele tijd nieuwe terreinen en uiteenlopende ondergronden, en dat enkel op beenkracht.

number_2

DE GEZONDHEIDSSPORT

De voordelen van regelmatig en vanaf jonge leeftijd hardlopen zijn legio, zeker op fysiologisch vlak:

• Door te lopen stimuleer je je stofwisseling en houd je je gewicht beter onder controle.
• Lopen is bijzonder heilzaam voor je cardiovasculair vermogen, omdat je maximale zuurstofverbruik (VO2max) er aanzienlijk op vooruit gaat, samen met je duurvermogen.
• Door te lopen blijven je botten langer gezond. Studies tonen aan dat running het risico op vroegtijdige botverkalking verkleint.

 

kinderen running Decathlon Kalenji
number_3

ALLESBEHALVE EEN INDIVIDUELE SPORT

Voetbal, basketbal of rugby om vrienden te maken, allemaal goed en wel. Maar het cliché dat hardlopen een sport is voor eenzaten moet dringend de wereld uit. Hardlopen als teamsport? Waarom niet?

Jonge lopers raden we aan om:

• Indien mogelijk in een club of vereniging uit de buurt te gaan.
• De sociale netwerken in het oog te houden om contact te legen met andere lopers (weliswaar met de nodige alertheid).
• Mee te doen aan loopwedstrijden om de banden aan te halen met de runningcommunity.

 

number_4

EEN SPORT VOOR HET LEVEN!

Los van de discipline die je kiest, doet hardlopen je rustig maar actief omspringen met die o zo vergankelijke tijd. Moeder Aarde als speelterrein: het leven van een hardloper is allereerst de bloemlezing van de plekken en terreinen die hij in de loop der jaren heeft bezocht.

Het asfalt van grote steden, kronkelende plattelandsweggetjes ... het hele scala aan loopmogelijkheden ontdekken is een heus levenswerk. En des te beter dat je soms meermaals dezelfde fouten (of onhandigheidjes) begaat om het juiste traject te vinden. Want uit je fouten leer je ...

NAAR BOVEN