Olaian Logo blanc

DE VOORRANGSREGELS BIJ HET SURFEN EN BODYBOARDEN

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet een beginnend surfer enkele voorrangsregels kennen die hij moet toepassen in het water. De bedoeling hiervan is immers om ongevallen te voorkomen en de golven van iedereen te respecteren. De belangrijkste regel is natuurlijk goed fatsoen en hoffelijkheid tonen.

1

REGEL 1: ZWEMZONES

Het wordt sterk afgeraden en is verboden om te bodyboarden, surfen of suppen in zones die zijn voorbehouden voor zwemmers. Die zones worden vaak bewaakt door redders en zijn aangegeven met gekleurde vlaggen en gele boeien. Door uit die zones weg te blijven, vermijd je aanvaringen en ongevallen. 

voorrangsregel_surf_zwemzones
2

REGEL 2: DE VOORRANG OP DE GOLF BIJ HET SURFEN EN BODYBOARDEN

De surfer met het groene surfboard ligt het dichtst bij het brekende deel van de golf, "piek" genoemd, en heeft voorrang op de surfer met het rode board. Die voorrang geldt zo lang de golf duurt, andere surfers mogen net zomin als de surfer met het rode board starten op de golf.

voorrangsregel_surf_golf
3

REGEL 3: JE RICHTING OP DE GOLF AANGEVEN BIJ HET SURFEN EN BODYBOARDEN

Wanneer een golf tegelijk naar links en naar rechts breekt, hebben beide surfers voorrang. Het belangrijkste is dat je met de ander communiceert om aan te geven of je naar links of naar rechts wil gaan. Ideaal is dat je aan andere surfers die op dezelfde golf willen surfen aangeeft naar welke kant je gaat. We herhalen dat goed fatsoen en hoffelijkheid hier de kernwoorden zijn.

voorrangsregel_surf_richting
4

REGEL 4: ELKAAR KRUISEN BIJ SURFEN EN BODYBOARDEN

Wanneer twee surfers elkaar gaan kruisen op een golf die naar binnen breekt, dat wil zeggen naar links en naar rechts, heeft geen van beiden voorrang. In dit geval wordt aan de twee surfers aangeraden om zo snel mogelijk uit te golf te gaan om een botsing te vermijden.

voorrangsregel_surf_kruisen
5

REGEL 5: TERUGKEREN NAAR DE "TOP" OP EEN SURFBOARD/BODYBOARD

Wanneer je gedaan hebt met surfen op je golf, ga je altijd om de golven heen weer naar boven zodat je de surfers die nog rechtop staan niet hindert. Wanneer de "rij" golven lang is, steek je altijd over waar de golf het minst diep is (daar waar geen surfers bezig zijn), om een botsing te vermijden.

voorrangsregel_surf_terugkeren_top
6

REGEL 6: EEN VAL IN DE IMPACTZONE

Wanneer je valt in de "impactzone" (de plaats waar de golven breken), probeer dan niet om weer recht naar de "top" te gaan. Wacht eerst tot de golven voorbij zijn en blijf in de branding, waarbij je je board vasthoudt. Ga dan om de golven heen weer omhoog naar de "top" zoals hieronder uitgelegd.

voorrangsregel_surf_val
7

TIP VOOR SURFERS EN BODYBOARDERS:

Als je per ongeluk de voorrang van een andere surfer "afneemt" zonder dat je je hiervan bewust was, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk uit de golf te gaan. Vaak vind je de voorrangsregels terug op borden aan de toegang tot het strand of in surfscholen.

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOUW OOK INTERESSANT ZIJN

Tips
Positive effects surfing
Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.
Tips
surf_bienfaits_KimHertogs
Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!
Tips
Yoga voor surfers
Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.
Tips
Hoe leer je surfen als je pas begint?
Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.
Tips
Olaian Shortboard Expert
Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage
Tips
juist vallen
Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!
Tips
Hoe kies ik een surfplank voor mijn surf quiver
Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank. Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!
Tips
olaian_surf_comment_choisir_wax
Glij op het water, niet op je plank! Surfers weten het als geen ander: de waxlaag op je surfplank is heel belangrijk voor een goede grip. Lees hier hoe je je plank moet waxen en de juiste wax kunt kiezen!
Tips
Foamboards for you
Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!
Tips
Berg je materiaal goed op na een surfsessie!
Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!
NAAR BOVEN