10 WEETJES OVER UV-BESCHERMING DIE HELEMAAL NIET WAAR ZIJN

Alle T-shirts beschermen tegen de zon

"Alle T-shirts beschermen tegen de zon"

      FOUT

Er bestaan verschillende niveaus van bescherming tegen de zon. We bepalen de graad van het kledingstuk die UV-stralen tegenhoudt met een UPF-norm, die vind je terug op het etiket van je kledingstuk. We bepalen de mate van UV-bescherming van een kledingstuk volgens een UPF-norm of -index (staat voor UV-beschermingsfactor) die het aandeel van de door een kledingstuk tegengehouden UV-stralen bepaalt. De standaard is te vinden op het etiket van elk van onze kledingstukken. :

UPF < 0 en 15 <  : Beschermt helemaal niet tegen UV-stralen - Het kledingstuk kan niet worden beschouwd als anti-UV.
UPF < 15 en 24 < : Filtert tussen 93,3% en 95,9% van de UV-stralen
UPF < 25 en 39 < : Filtert tussen 96% en 97,4% van UV-stralen
UPF < 40 en 50 < : Filtert  97,5% tot 98% UV-stralen
UPF 50+: Filtert meer dan 98% van de UV-stralen

Wat hun prijs ook is, onze UV-beschermingskleding heeft een standaard index en is UPF 50+ standaard!

Olaian UPF 50+
IS HET GENOEG VOOR EEN T-SHIRT OM UV'S TE FILTEREN OM AAN DE NORM TE VOLDOEN?

NEEN

De UPF50+ standaard slaat in principe op twee dingen:

1) Het filtratieniveau: Het moet voldoen aan de opgegeven limieten.

2) De dekkingsgraad: Het moet aan de volgende minimumeisen voldoen;

                                    - Voor het bovenstuk: De dekking moet tot aan de basis van de nek en ¾ arm zijn.

                                    - Voor het onderstuk: De patella moet bedekt zijn.

Lichte kleuren beschermen beter

"Lichte kleuren bieden een betere bescherming tegen de zon dan donkere kleuren"

      FOUT

De UPF50+ standaard die we toepassen op onze anti-UV kledij wijst op het filtratieniveau van de stof, de buitenste laag van het kledingstuk en wijst op de bedekkinggraad van het kledingstuk. Het heeft niets te maken met de kleur van de stof.

De beste oplossing:

- Voor een bovenstuk: Bedek het lichaam tot aan de onderkant van de romp en ¾ armen.
- Voor een onderstuk: Bedek de benen tot aan de knieën.

Gaat af in de was

"De anti-UV gaat er af in de was"

      FOUT

Nadat je je anti-UV-kledingstuk meerdere malen hebt gedragen, zal er mogelijk wat pluisvorming zijn. Dit is echter geen probleem, want dit zal enkel alleen al de dichtheid van de stof verhogen en dus ook het beschermingsniveau en de filtratie van UV stralen verhogen.

Daarom, tenzij er zichtbare scheuren of gaten zijn, vermindert het niveau van de bescherming tegen de zon dus niet na het wassen van je UV-bescherming in de wasmachine.

Een tshirt in katoen

"Een T-shirt in katoen beschermt even goed als zo'n UV-top"

      FOUT

Sommige kledingstukken zijn UV-bestendig, zoals bijvoorbeeld katoenen T-shirts, maar deze bieden veel minder bescherming als ze nat zijn. Ze zijn niet langer effectief in het blokkeren van UVB-stralen als ze nat zijn. 

Het unieke aan onze anti-UV T-shirts is dat ze zowel droog als nat perfect beschermen op het maximale niveau, d.w.z. UPF50+ en dat ze speciaal ontworpen zijn om bij tal van actieve watersporten zoals: ssnorkelen, kitesurfen, windsurfen en  golfsurfen goed te zitten. Specifiek voor het surfen is het ook een voordeel dat de anti-UV topjes, met hun gefitte snit, beter blijven zitten na de passage van een golf. 

Om huid-irritatie tegen te gaan hebben de designers besloten om de naden weg te laten onder de armen in hun ontwerpen, wat nog een ander voordeel is ten opzichte van de klassieke t-shirts, waar dit meestal het geval niet is.

In de schaduw

"In de schaduw ben ik beschermd tegen de zon"

     FOUT

Onder de schaduw van je parasol ben je beschermd tegen zonlicht. Echter, schaduw houdt slechts 50% van de UV-stralen uit je directe omgeving tegen, de andere helft wordt op dat moment gereflecteerd door water (30%) en zelfs zand (25%).

De zonnestralen weten jou dus te vinden, zelfs in de schaduw onder je parasol.

Als ik in de schaduw zit

"Ik moet me niet beschermen als het bewolkt is"

      FOUT

Dit is absoluut niet het geval als je weet dat 90% van de UV-stralen door de wolken heen gaan. Dus het is, zelfs als het bewolkt is, nog steeds erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon. Wees je er ook van bewust dat zonnebrand op bewolkte en winderige dagen minder voelbaar en zichtbaar is, en wees je ervan bewust dat zonnebrand het meest voorkomt op bewolkte dagen, wanneer de zon minder te zien is. Vermijd dus een pijnlijke verassing op het einde van de dag, en bescherm je consequent, ongeacht het weer.
 

altijd in een T-shirt

"Een anti-UV-topje is noodzakelijkerwijs een T-shirt"

     FOUT

Voor freedivers, snorkelaars, surfers, bodyboarders en kiters die constant in het water zitten, is het uiteraard belangrijk om het bovenlichaam te bedekken met een anti-UV shirt en om hun gezicht te beschermen idealiter ook met een pet of een hoed, ontworpen voor de beoefening van de sport. De reflectie van de zon op het water is namelijk het sterkst in de zomer. Het stijve vizier of het kleje van een pet voorkomt dat je verblind wordt door de zon, en zal je niet tegenhouden als je een "duck dive" doet als je de impact-zone wil passeren om tot aan de line-up te komen. 

Als je weet dat 95% van de UV-stralen het water binnendringen, en je benen meestal onder water zijn, het toch nuttig is ze te beschermen tegen de UV-stralen met een surflegging of een boardshort.

Een UV-top is te warm

"Een UV-top is te warm"

      WAAR & NIET WAAR

WAAR: Sommige materialen zoals fleece, merinoswol of neopreen kunnen voor extra warmte zorgen, dan spreken we eerder van een thermische top. Voor watersporten in winderige of koele omstandigheden wordt daarom de voorkeur gegeven aan neopreen voor zijn winddichtheid en thermisch effect. 

NIET WAAR: Anti-UV tops of t-shirts zijn gemaakt van 100% synthetische polyamiden en zorgen helemaal niet voor extra warmte. Vrees dus niet dat je het te warm zult hebben als je je goed wil beschermen. Integendeel, het frisse water zorgt trouwens voor een zekere verkoeling en die is altijd welkom, zeker op de heetste dagen.

Niet meer insmeren

"Als ik een UV-top draag, moet ik me niet meer insmeren met zonnecrème"

      FOUT

Zonnebrandcrème is een essentieel filter tegen de zonnestralen, en Anti-UV-kleding is dan ook nooit een vervanging. Je smeert jezelf best om de twee uur in, al kan je nooit zeker zijn of alle lichaamsdelen gelijk zijn bedenkt, zeker niet wanneer je meerdere malen het water in-en-uit gaat. En wie kijkt er naar de tijd wanneer je je goed aan het amuseren bent op de golven? 

Net daarom is UV-beschermende kledij de beste manier om de risico's van de zonnestralen permanent te beperken. Uiteraard moet je je altijd insmeren op die plekken die niet bedekt worden door je anti-UV kleding. Draag je een T-shirt, vergeet dan je armen niet in te smeren. Draag je een boardshort, vergeet dan niet de holtes van je knieën een laag te geven.

Gebruik een waterdichte zonnebrandcrème voor de meer gevoelige delen van het lichaam, eentje met een hoge factor, om een betere bescherming te garanderen. Voor de gevoeligste plekjes op je gezicht gebruik je best een zonnestift of sunscreen stick met een hoge beschermingsfactor.

OK, je zal er dan misschien wel een beetje uitzien als een witte clown of de strandversie van "The Joker", maar liever dat dan er 's avonds uit te zien als een tomaat of als een rozijn op je 40ste.

UV-bescherming tijdens het surfen

"Een UV-top vermindert de kans op een zonneslag"

      FOUT

Bij mensen die zeer gevoelig zijn voor de zon is het nog altijd mogelijk om sporen van zonnebrand te zien na een langdurig & overmatige blootstelling aan de zon. Bij een overdreven grote blootstelling aan de zon kan namelijk nog steeds een minieme hoeveelheid UV (5%) door de mazen van het UV-beschermingsweefsel dringen.
Maar weet dat het risico op verbranding door de zon echter 20 keer minder snel optreedt en 20 maal lager ligt bij het dragen van UV-kleding en UV-bescherming!

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOUW OOK INTERESSANT ZIJN

Tips
Bescherm jezelf tegen de zon
Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneslag. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!
Tips
Positive effects surfing
Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.
Tips
juist vallen
Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!
Tips
Foamboards for you
Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!
Tips
surf_bienfaits_KimHertogs
Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!
Tips
Yoga voor surfers
Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.
Tips
Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser
Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.
Tips
Hoe leer je surfen als je pas begint?
Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.
Tips
Olaian Shortboard Expert
Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage
Tips
Hoe kies ik een surfplank voor mijn surf quiver
Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank. Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!
Tips
Berg je materiaal goed op na een surfsessie!
Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!
NAAR BOVEN