DEZE 10 WEETJES OVER UV-BESCHERMING ZIJN HELEMAAL NIET WAAR 

Wij zetten de puntjes op de zonnecrème-i
Alle T-shirts beschermen tegen de zon

"Alle T-shirts beschermen tegen de zon"

      FOUT

Er bestaan verschillende niveaus van bescherming tegen de zon. We bepalen de graad van het kledingstuk die UV-stralen tegenhoudt met een UPF-norm, die vind je terug op het etiket van je kledingstuk. 

UPF < 0 en 15 <  : Houdt geen UV-licht tegen 
UPF < 15 en 24 < : Filtert tussen 93,3% en 95,9% van de UV-stralen
UPF < 25 en 39 < : Filtert tussen 96% en 97,4% van UV-licht
UPF < 40 en 50 < : Filtert  97,5% tot 98% UV-licht

Onze UV-kledingstukken, ongeacht hun prijs, hebben standaard een UPF50+, d.w.z. dat onze stoffen meer dan 98% van de ultraviolette straling filteren.

Lichte kleuren beschermen beter

"Lichte kleuren beschermen beter dan donkere kleuren"

      FOUT

De UPF50+ standaard die we toepassen op onze anti-UV kledij wijst op het filtratie niveau van de stof en op de bedekking van het kledingstuk.
Voor een top: Een dekking tot aan de basis van de romp en ¾ armen.
Voor een onderstuk: Een dekking tot aan de knieën. Het heeft dus niks met de kleur van de stof te maken

 

Gaat af in de was

"Anti-UV gaat af in de was"

      FOUT

Nadat je ons anti-UV-kledingstuk een groot aantal keer hebt gebruikt en gewassen, zal er mogelijk wat pluisvorming voorkomen, wat enkel de dichtheid van de stof verhoogt en dus ook het beschermingsniveau tegen de filtratie verhoogt. 
 

Een tshirt in katoen

"Een T-shirt in katoen beschermt even goed als zo'n UV-top"

      FOUT

Sommige UV-bestendige kledij zoals bvb: katoenen T-shirts biedt net minder bescherming als ze nat is.
Het unieke aan onze anti-UV-topjes is dat ze zowel droog als nat perfect beschermen op het maximale niveau én dat ze speciaal ontworpen zijn om bij tal van actieve watersporten zoals: snorkelen, kite-, wind- en golfsurfen lekker te zitten. Om huid-irritatie tegen te gaan besloten we zelfs om de naden weg te laten in onze ontwerpen. We dachten echt aan alles! 
 

 

In de schaduw

" In de schaduw ben ik beschermd tegen de zon"

      FOUT

Onder de schaduw van je parasol ben je beschermd tegen zonlicht. Echter, schaduw houdt slechts 50% van de UV-stralen uit je directe omgeving tegen,
de andere helft wordt op dat moment gereflecteerd door water (30%) en zelfs zand (25%). De zonnestralen weten jou dus te vinden, zelfs in de schaduw onder je parasol.
 

Als ik in de schaduw zit

" Ik moet me niet beschermen als het bewolkt is"

      FOUT

Als je weet dat 90% van de UV-stralen door wolken en wind heen gaan is het heel erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon. Wees je er ook bewust van dat zonnebrand op bewolkte dagen minder zichtbaar is. Vermijd dus een pijnlijke verassing op het einde van de dag, en bescherm je consequent, ongeacht het weer. 
 

altijd in een T-shirt

"UV-bescherming komt altijd in de vorm van een T-shirts"

      FOUT

Voor snorkelaars, surfers, bodyboarders en kiters die constant in het water zitten, is het  belangrijk om het bovenlichaam te bedekken met een anti-UV top en idealiter het gezicht met een pet of muts. De reflectie van de zon op het water is namelijk enorm krachtig in de zomer. Het stijve vizier van een pet voorkomt dat je  verblindt wordt. 95% Van de UV-stralen dringen het water binnen. Ook al zijn je benen ondergedompeld in water, toch kan je ze beschermen met een legging of boardshort.
 

Een UV-top is te warm

"Een UV-top is te warm"

      WAAR EN NIET WAAR

Ja hoor, sommige materialen zoals fleece, merinoswol of neopreen kunnen voor extra warmte zorgen, dan spreken we eerder van een thermal top. Voor watersporten in winderige of koele omstandigheden werd daarom de  voorkeur gegeven aan neopreen voor een thermisch effect. 

Anti-UV tops van 100% synthetische polyamiden zorgen daarentegen helemaal niet voor extra warmte. Vrees dus niet dat je 't te warm zult hebben als je je goed wil beschermen. Het koude water zorgt trouwens altijd voor die extra frisse toets. 

 

Niet meer insmeren

"Met een UV-top moet ik me niet meer insmeren"

      FOUT

Zonnebrandcrème is een essentieel filter tegen de zonnestralen. Je smeert jezelf best om de twee uur in, al kan je nooit zeker zijn of alle lichaamsdelen gelijk zijn bedenkt, zeker niet wanneer je meerdere malen het water in-en-uitgaat. Wie houdt er ook de tijd bij wanneer je je goed aan het amuseren bent op de golven? 
Net daarom is UV-beschermende kledij de beste manier om de risico's van de zon duurzaam en permanent te beperken. Uiteraard moet je je altijd insmeren op die plekken die niet bedekt worden door je anti-UV kledij. Draag je een T-shirt : vergeet je armen niet in te smeren, draag je een board short, maak zeker dat de holtes van je knieën aan de beurt kwamen. 
Voor de gevoeligste plekjes op je gezicht gebruik je best een zonnestift met een hoge beschermingsfactor.
OK, je mag er dan een beetje uitzien als een witte clown of de strandversie van The Joker, liever dat dan er 's avonds uit te zien als een tomaat of als een rozijn op je 40ste. Neem het van onze redactie aan. 

 

UV-bescherming tijdens het surfen

"Een UV-top vermindert de kans op een zonneslag"

      FOUT

Bij heel zonsgevoelige personen is het nog altijd mogelijk om sporen van zonnebrand te zien na een overmatige blootstelling aan de zon. Bij een overdreven grote blootstelling aan de zon kan namelijk een minieme hoeveelheid UV (5%) door de mazen van het UV-beschermingsweefsel gaan. 
Maar weet : zonnebrand treedt echter 20 keer minder snel op bij het dragen van UV-kleding!
 

NAAR BOVEN