EEN FIETSBAND VERVANGEN

Ontdek hoe je in enkele minuten een fietsband vervangt:

number_1

EEN FIETSBAND DEMONTEREN IN 3 STAPPEN

STAP 1: LAAT DE FIETSBAND LEEGLOPEN

Om het wiel van de fiets te halen, begin je met het losschroeven van de moerbouten langs beide zijden van de fiets. Verwijder vervolgens het knopje van het luchtventiel, waarmee je de fietsband normaal gezien oppompt.

Duw daarna op het pinnetje dat zich in het midden van het luchtventiel bevindt, om zo de band te laten leeglopen. Het is niet nodig om de band volledig te laten leeglopen: het is voldoende dat de fietsband zacht wordt.

STAP 2: DE FIETSBAND VAN DE VELG AFNEMEN

Nu begint het echte werk! Om de fietsband van de velg te kunnen afnemen, moet je eerst op de zijkanten van de fietsband duwen. De band moet eerst loskomen aan de buitenkant van de velg en aan de binnenkant van de velg kunnen bewegen.

Gebruik een bandenlichter als een hefboom om het binnenste van de fietsband over de velg te trekken. Je kan de bandenlichter ook aan een spaak van het wiel vastmaken. Herhaal deze beweging tot een deel van de band volledig over de velg van het wiel hangt.

Let er op dat je de binnenband niet beschadigt.

STAP 3: DE BINNENBAND VERWIJDEREN

Zodra de helft van de fietsband over de velg van het wiel hangt, kan je de binnenbandgemakkelijk verwijderen. Eens de binnenband verwijderd is, kan je met beide handen de fietsband van het wiel halen.

Als je eveneens ‘het velglint’ zelf wil verwijderen, neem je een schroevendraaier om het ventiel los te draaien.

number_2

 EEN FIETSBAND MONTEREN

STAP 1: HET VELGLINT VASTMAKEN

Als je beschikt over een velglint (een soort plastic dat zich aan de binnenkant van de velg bevindt) kan je meteen naar de volgende stap gaan. Zo niet, dien je eerst het velglint op de velg te installeren. Dat zorgt er immers voor dat de kans op een lekke band kleiner wordt: als de binnenband rechtstreeks op de velg opgeblazen wordt, kunnen er lekken ontstaan . Tip:om het velglint gemakkelijk te plaatsen, leg je het gaatje van het velglint gelijk met het ventiel van de velg. Draai daarna het ventiel vast met behulp van een schroevendraaier. De rest kan je nu gemakkelijk vastzetten.

STAP 2: MONTEER DE FIETSBAND OP DE VELG

Om de fietsband op de velg te monteren, begin je best met één kant van de band in de velg te steken. Dat kan je met de hand doen. Als het te moeilijk is, gebruik je een bandenlichter als hefboom. Zorg ervoor dat je de binnenband niet doorprikt!

Let op de richting van de band: de meeste banden hebben een richting. Die wordt meestal aangeduid op de band met een pijltje of een korte vermelding van wat de voor- en achterkant is.

STAP 3: MONTEER DE BINNENBAND

Nu is het enkel nog nodig om de binnenband te plaatsen. Blaas de binnenband lichtjes op en zorg ervoor dat het ventiel van de velg doorheen het gaatje van de band gaat vooraleer je de binnenband volledig in de fietsband plaatst.

Kijk na of de fietsband goed gemonteerd werd op de velg en blaas de fietsband op. Als je het ventielknopje hebt vastgedraaid, ben je klaar!

NAAR BOVEN