EEN FIETSKETTING ONDERHOUDEN IN DRIE STAPPEN

De fietsketting is het centrale element in de mechanica van een fiets. Je moet er dan ook extra zorg voor dragen. Een fietsketting onderhouden doe je met een goeie ouwe poetslap en een ontvettingsmiddel waarmee je het vuil tussen de schakels verwijdert.

Zand, stof en andere vuiligheden blijven aan de ketting hangen en veroorzaken roestvorming. Daardoor gaat de fietsketting minder lang mee en zal je transmissie slechter functioneren.

number_1

FIETSKETTING ONDERHOUDEN: EEN STAPPENPLAN

DE KETTING ONTVETTEN

Om de ketting te ontvetten, moet je ze besprenkelen en een kwastje nemen om zoveel mogelijk vuil te verwijderen. Gebruik een ontvettingsmiddel en wees er niet te zuinig mee.

fietsketting btwin
DE KETTING PROPER MAKEN

Daarna maak je de ketting proper met een doek (je kan bijvoorbeeld ook een versleten T-shirt gebruiken). Beweeg de trappers ‘achteruit’ en hou de ketting met de doek tussen je vingers geklemd om goed te reinigen.

Als het geregend heeft of de weg vochtig of slijk was, gebruik je het best een beetje reinigingsmiddel. Neem een spons, doe het reinigingsmiddel erop en besprenkel de ketting. Beweeg de trappers ‘achteruit’ zodat je de schakels goed kan reinigen.

DE KETTING SMEREN

De laatste stap bestaat erin om de ketting te smeren met fietsolie. Beweeg de trappers ook hier ‘achteruit’ om de volledige ketting te behandelen.

Eén ronde met de trappers volstaat. Het heeft geen zin om meer olie te gebruiken, want de overtollige olie zal er gewoon afdruipen en je fiets vuil maken.

Als het droog weer is, kan je een smeermiddel met silicone of met deeltjes teflon gebruiken die heel diep in de schakels doordringen.

Er bestaat ook fietsolie voor extreem vochtige weersomstandigheden die voorkomt dat de fietsketting uitdroogt en dat er roestvorming ontstaat.

BIOLOGISCH AFBREEKBARE PRODUCTEN

Producten zoals White Spirit of geurloze olie zijn ook goede ontvetters, maar ze hebben een negatieve impact op het milieu. Je doet er goed aan om biologisch afbreekbare productente gebruiken of producten die je in kleine hoeveelheden kan aanbrengen.

Conclusie? Een fietsketting onderhouden zorgt ervoor dat de ketting minder snel breekt en langer meegaat. Je kan in één seizoen meer dan 20.000 km met dezelfde ketting doen op voorwaarde dat je ze elke week onderhoudt en dit nadat het geregend heeft!

NAAR BOVEN