EEN VOLLEDIG GEVEERDE MTB OF EEN HARDTAIL?

De keuze tussen een volledig geveerde MTB en een MTB met enkel voorvering wordt bepaald door je gebruik en je behoeften.

Mountainbike hardtail
number_1

EEN STIJVE OF VERENDE VORK?

De voordelen van een stijve vork zijn het rendement op de weg, het gewicht en de prijs. Op de weg wordt de energie rechtstreeks overgebracht op het wiel, zonder invloed van een vering.Het gewicht dat je uitspaart is ook interessant en de prijs zal lager liggen.Het nadeel is dan weer het mindere comfort.

Met de gedachte dat je met een MTB vooral offroad zal gaan, is een verende vork meestal de beste keuze.Dit zal zorgen voor comfort en doeltreffendheid.De vering zal de oneffenheden in het terrein absorberen en voor meer slipvastheid zorgen.Ze is wel zwaarder maar je kunt er langere ritten mee doen in alle comfort.

Volledig Geveerde Mountainbike
number_2

EEN STIJF FRAME OF EEN FRAME MET VERING?

Een stijf frame of hardtail is voldoende voor de meeste mountainbikers.Het houdt het evenwicht tussen gewicht en doeltreffendheid en werkt het beste op de meeste wegen en paden.Behalve als je in de bergen of op steenachtige wegen, is een stijf frame erg goed voor vrijetijdsritten.

Een frame met vering biedt comfort maar staat voor vrijetijdsfietsen gelijk aan energieverlies.
Immers,de vering, die bij het trappen samengedrukt wordt, zal een deel van je energie absorberen.Daarbij komt ook nog dat MTB's met veringen duurder zijn voor een vergelijkbare kwaliteit van materialen.Een geveerd frame heeft echter ook voordelen, voornamelijk op ruw terrein, waar het voor comfort zorgt. Een volledig geveerde MTB heeft ook meer onderhoud nodig.

De vraag die je je moet stellen draait dus vooral om de wegen en paden waarop je het meeste fietst.Een hardtail MTB met voorvering zal voldoende zijn voor de meeste mountainbikers.Een volledig geveerde MTB is meer geschikt voor erg actieve beoefenaars.

NAAR BOVEN