FIETS-CASSETTE VERVANGEN: HOE DOE JE DAT?

Een fervente fietser? Dan heb je allicht al over de fiets-cassette gehoord, of het geheel van kleine tandwieltjes op het achterwiel die de ketting op zijn plaats houden. Wanneer je schakelt, wordt de ketting van een klein naar een groter tandwiel verplaatst of vice versa. Een cruciaal onderdeel van elke koersfiets dus. Ontdek hier hoe je de fiets-cassette vervangt.

HOE WERKT DE FIETS-CASSETTE?

De fiets-cassette is zo gemaakt dat het kleinste tandwiel aan de buitenkant van de fiets zit en het grootste tandwiel aan de binnenkant. De tandwielen daartussen lopen gelijkmatig op van klein naar groot. De ketting wordt verlegd van een klein naar een groter tandwiel met behulp van de achterderailleur. Als de ketting op het kleinste kettingwiel rust, is de versnelling het grootst.

EEN CASSETTE DEMONTEREN: ZO PAK JE HET AAN

Om de cassette van je fiets weg te halen, moet je eerst het achterwiel demonteren en de as wegnemen. Vervolgens gebruik je het best een cassette-afnemer. Die is speciaal ontworpen voor het blokkeren en deblokkeren van tandwielen van een freewheel en het vasthouden van de cassette tijdens de demontage. Zodra je het centrum van de cassette hebt losgevezen, kan je de cassette verwijderen door hem naar de buitenkant te verschuiven.

Opgelet: zorg dat je de cassette volledig samenhoudt wanneer je hem wegneemt. De tandwieltjes zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden.

NIEUWE FIETS-CASSETTE MONTEREN

Als je een nieuwe fiets-cassette wil monteren, is het belangrijk dat je nagaat of die even veel tandwieltjes telt als de oude en compatibel is met de derailleur. Monteer de cassette door hem langs de as, helemaal tot het einde te laten glijden. Gebruik de cassette-afnemer om het laatste gedeelte aan te schroeven. Monteer het achterwiel en klaar is kees!

NAAR BOVEN