GA VOOR EEN BOSBOOST

Bomen schenken ons volop zuurstof en zijn dus onmisbare buddy’s. Bewegen in het groen brengt plezier, rust en gezondheid. Je hebt dus alle reden om de komende weken de bossen in te trekken. Geniet ervan!

vrij toegankelijk zine

VRIJ SPEL

In bossen en natuurgebieden die beheerd worden door het Agentschap voor Natuur en Bos zijn er vrij toegankelijke zones voorzien. Klein en groot mogen er de paden verlaten om te ravotten en te picknicken. Iedereen is welkom, het zijn dus geen exclusieve speelzones. Het bouwen van een kamp is hier niet toegelaten.

In het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee opende het agentschap samen met Sport Vlaanderen het eerste Multimovepad. Natuurlijke hindernissen en (houten) constructies dagen kinderen uit om op ontdekking te gaan en ondertussen twaalf bewegingsvaardigheden in te oefenen.

speelzone

Groepen kinderen of jongeren en hun begeleiders kunnen vrij hossen door de bossen in de permanente speelzones. Kampen bouwen of zelfs een touwenparcours tot één meter hoog aanleggen mag. Op voorwaarde dat je na de activiteit alle constructies verwijdert en het bos in zijn oorspronkelijke staat achterlaat.

Zomerspeelzones worden tijdelijk opengesteld om de drukte van de vakantiemaanden, wanneer veel jeugdbewegingen op kamp gaan, op te vangen. Die gebieden liggen vaak in de omgeving van kamphuizen en kampplaatsen.

Een volledig overzicht van de (zomer)speelzones voor gezinnen en jeugdorganisaties vind je op www.natuurenbos.be/spelen.

wandelen

SSSST, HIER WORDT GEWANDELD

In ons dagdagelijkse leven is stilte zeldzaam. De plaatsen in Vlaanderen waar je enkel de geluiden van fauna en flora hoort, zijn dan ook plekken om te koesteren. In de negen officiële Stiltegebieden ligt het niveau van de achtergrondgeluiden op maar 35 tot 40 decibel. Een verademing tussen het lawaai van auto’s, vliegtuigen, machines en mensen. Gun je zenuwstelsel dit kostbare geschenk.

Bij een wandeling in stilte open je je voor de visuele en auditieve schoonheid rondom je. De rest laat je even voor wat het is ... Dat ontspant en brengt je naar het nu. Veel Japanners nemen regelmatig een ‘bosbad’ voor hun gezondheid. Het verlaagt het stresshormoon in het bloed, tempert hartslag en bloeddruk en verbetert de immuniteit. Die gewoonte om meditatief te wandelen tussen de bomen noemen zij shinrin-yoku. De Finnen hebben hun variant – Metsämieli – die meer focust op de positieve effecten van het bos op je geest: het verminderen van gevoelens van depressiviteit, angst en woede.

Lees meer op www.stiltegebieden.be.

Bos+ organiseert van 23 tot en met 25 oktober 2020 een Bosbadweekend in De Hoge Rielen in Kasterlee. www.bosplus.be

BLOOT VOETJE VOOR

Wil je anders dan anders op stap? Probeer dan het blotevoetenpad in jouw buurt uit.

- Oude Heide (Antwerpen)

- Verwonder-Je-Voeten-Pad (Meise, Vlaams-Brabant)

- Bourgoyen-Ossemeersen (Oost-Vlaanderen)

- Lietenberg in Zutendaal (Limburg)

- Heuvelse heide (Limburg)

NEEM JE RESPECT MEE

Ravot, ontspan, ontdek en beleef het bos met al je zintuigen. En hou je bezoek sympathiek. Beschadig niets, neem geen onnodige risico’s, ruim je afval op bij vertrek en respecteer afspraken om dieren en planten te beschermen. De natuur zal je eeuwig dankbaar zijn.

NAAR BOVEN