Olaian logo wit

GOOFY? REGULAR? WELKE VOET ZET JE VOORAAN?

Surfen is vooral een evenwichtssport. Het is dan ook belangrijk welke voet je vooraan zet. Waar dient die voet voor? Hoe kies je die voet?

number1

GLIJSPORTEN ZIJN EVENWICHTSSPORTEN

Net zoals bij de meeste glijsporten (skaten, snowboarden, windsurfen en kitesurfen), sta je bij het surfen in profiel. Dat wil zeggen dat je met je ene voet voor de andere voet op je board staat.

De voet die je vooraan zet, kies je niet. Die voet is voor iedereen anders. Je kunt het vergelijken met links- en rechtshandigen. Tijdens je kindertijd kies je de hand waarmee je het eenvoudigst kunt werken en schrijven. Voor je voeten is het net hetzelfde verhaal. Je staat stabieler door meer op je linker- of je rechtervoet te steunen.

Als je tijdens het surfen meteen weet welke voet je het best vooraan zet, kun je sneller vooruitgang boeken, heb je een beter evenwicht op je board en geniet je vooral meer van je avonturen op het water.

 number2

GOOFY? REGULAR? WAT IS DAT EIGENLIJK?

Deze Engelse termen worden gebruikt om een onderscheid te maken tussen surfers die hun linker- of rechtervoet vooraan op het board zetten.

Olaian surf Goofy
GOOFY

Een surfer is goofy wanneer hij zijn rechtervoet vooraan op het board zet.

Olaian Surf Regular
REGULAR

Wanneer een surfer zijn linkervoet vooraan op het board zet, spreken we van een regular surfer.

nummer3

HOE KUN JE BEPALEN WELKE VOET JE HET BEST VOORAAN ZET?

Eerst en vooral kies je er niet voor om goofy of regular te zijn, zoals je er evenmin voor kiest om links- of rechtshandig te zijn. Je wordt ermee geboren. Doe een van de volgende tests om te bepalen welke voet je spontaan vooraan zult zetten:

A) Ren en glij over de vloer. De "glijtest" is een van de meest eenvoudige en betrouwbare manieren om je dominante voet te bepalen. Trek een paar dikke sokken aan en zoek een gladde en harde vloer. Neem een aanloop. Bij de laatste stap zet je je voeten plat op de vloer. Behoud je evenwicht en glij verder over de vloer met je sokken.
De voet die je tijdens het glijden vooraan zet, is de dominante voet op je board.
Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de test correct uit te voeren.

B) Ga onderaan een trap staan. Zet je twee voeten naast elkaar op de grond. Vraag aan iemand om "Go" te roepen en ren de trap op. De voet die je als eerste op de eerste trede zet, is waarschijnlijk je dominante voet. Probeer het verschillende keren achter elkaar om te zien of je steeds op dezelfde manier reageert.
Je kunt het ook proberen door op een rustig tempo naar de trap te wandelen. De voet waarmee je instinctief de eerste trede neemt, is je dominante voet.
Probeer het ook eens met de andere voet om te zien welke beweging je het meest natuurlijk lijkt. Kijk hoe je reageert: de voet die je instinctief vooraan zet, is de voet die je ook op je surfboard vooraan zult zetten!

Dus, goofy of regular?

Andere technieken om te bepalen welke voet je vooraan moet zetten:

goofy skaten
SKATEN

Meestal zet je tijdens het skaten dezelfde voet vooraan als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn linkervoet vooraan. Hij is dus regular.

goofy steppen
STEPPEN

Net zoals bij het skaten, is de voet die je bij het steppen vooraan zet meestal dezelfde voet als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn rechtervoet vooraan. Hij is dus goofy.

Als je je echter niet comfortabel voelt op je board, probeer dan eens om je andere voet vooraan te zetten. Er bestaat geen enkele theoretische regel om je dominante voet te bepalen. Het is vooral een kwestie van feeling en een goed gevoel.

DEZE TIPS KUNNEN INTERESSANT ZIJN VOOR JOU

Tips
juist vallen
Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!
Tips
Hoe kies ik een surfplank voor mijn surf quiver
Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank. Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!
Tips
Foamboards for you
Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!
Tips
Hoe leer je surfen als je pas begint?
Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.
Tips
Olaian Shortboard Expert
Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage
Tips
Olaian Surf Club Handaia
Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.
Tips
Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser
Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.
Tips
Positive effects surfing
Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.
Tips
surf_bienfaits_KimHertogs
Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!
Tips
Yoga voor surfers
Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.
Tips
surftassen decathlon
Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.
Tips
Berg je materiaal goed op na een surfsessie!
Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!
NAAR BOVEN