GOUDEN TIPS OM JE CRAWL -TECHNIEK TE VERBETEREN

Crawl vereist een specifieke techniek die je niet in één-twee-drie onder de knie krijgt. Zodra je met crawl begint, is het zaak om je techniek te verbeteren en bij elke sessie vorderingen te maken. Hoe doe je dat precies? Ontdek hier onze tips!

number_1

CRAWLTECHNIEK: DE BASIS

Er bestaan verschillende crawltechnieken. Het is handig en leuk om ze allemaal uit te proberen en ze zorgen voor de nodige afwisseling.

Crawl is geen gemakkelijke zwemtechniek. Het vergt concentratie om ze te leren en je moet je zowel op de coördinatie van je armen als je ademhaling concentreren. Daarom gebruiken zwemleraars verschillende technieken. Om te beginnen moet je je concentreren op de armbewegingen. Je doet langgerekte armbewegingen om vorderingen te maken en beetje bij beetje de intensiteit te verminderen.

zwemmen_crawl_nabaiji

Je tilt je elleboog op (in de lucht) en laat hem vervolgens in het water neerkomen. Een andere crawltechniek bestaat erin om je arm tot aan het wateroppervlak te brengen en te wachten totdat je twee handen zich evenwijdig met elkaar bevinden. Daarna doe je dezelfde beweging met je andere arm.

zwemmen_crawl_ zwemvliezen _nabaiji
number_2

ACCESSOIRES OM JE CRAWLTECHNIEK TE VERBETEREN

Voor de coördinatie van de armen en de benen worden dikwijls accessoires gebruikt. Ze maken de trainingen niet alleen efficiënter maar ook ludieker.

Met een zwemplank kan je verschillende bewegingen uitvoeren en je ademhaling oefenen.

Neem de plank en maak met je benen ‘crawlbewegingen’. Adem diep in en beweeg je hoofd onder water terwijl je je op de beenbewegingen concentreert.

Een doeltreffende crawltechniek vereist verder ook een goed drijfvermogen. En dat is voor iedereen verschillend. De pullbuoy is ideaal om je drijfvermogen te verbeteren en stelt je in staat om de spieren van je bovenlichaam te trainen zonder je bovenbenen te bewegen. Zo word je minder snel moe.

Met korte of lange zwemvliezen kan je ook je beenbewegingen oefenen terwijl je je armen niet hoeft te bewegen.

Een snorkel helpt ook om je crawltechniek op punt te stellen. Daarmee hoef je je geen zorgen te maken over je ademhaling, die vooral een kwestie van timing is: op welk moment moet ik ademhalen? Ook de lichaamscoördinatie is hier van belang: hoe slaag je erin om je evenwicht te bewaren tijdens het ademhalen?

NAAR BOVEN