HELP, MIJN KIND ZIT NIET STIL!

Is jouw kleine schattigaard nogal een echte spring in ‘t veld? Dan is sport de ideale uitlaatklep. Bovendien biedt het de nodige structuur, vaardigheden en enkele belangrijke levenslessen. Ontdek er alles over!

VERSCHILLENDE KINDEREN, VERSCHILLENDE SPORTEN

Het ene kind is het andere niet. Waar het ene kind graag rustig tekeningen maakt, gaat het andere kind tekeer in een fantasiewereld met draken en ridders. Elk kind is uniek. Ieder kind heeft dan ook een andere aanpak en uitlaatklep nodig. Gelukkig zijn er duizend-en-een sporten, voor elk wat wils dus.

WAAROM IS SPORT BELANGRIJK VOOR EEN KIND?

Sport biedt structuur, een groeiproces, een leercurve, vriendjes en vriendinnetjes, spelen en leren in teamverband, een fysieke uitdaging, verscheidenheid en zoveel meer. De voordelen zijn ontelbaar. Sport is een echte uitlaatklep en leert elk kind wel iets anders bij. Laten we iets meer in detail kijken naar drie belangrijke eigenschappen: eerlijkheid, zelfvertrouwen en respect.

quechua trekking kinderen

1. Een eerlijke speler
Voor een kind is leren verliezen en oprecht blij zijn voor de winnaar een belangrijke levensles. Kinderen leren zo omgaan met teleurstelling en competitiedrang. Eerlijkheid in het spel is ook belangrijk. De regels van een spel volgen en die grenzen respecteren, helpt hen daarbij.

2. Zelfvertrouwen voor de toekomst
Wanneer sport een belangrijk onderdeel is van kinds af aan, is de kans groot dat het doorloopt tot in hun volwassenen leven. Bovendien leren ze met kritiek omgaan, goed communiceren en geduld tonen. Zaken die goed zijn voor hun zelfvertrouwen. En vergeet niet, lieve ouders, om complimentjes voor hun inzet uit te delen.

3. Ik ben ik en jij bent jij
Klopt, sport helpt een kind z’n eigenheid te ontdekken, en te aanvaarden. Heeft jouw kind iets meer structuur nodig of een plaats om rond te crossen of misschien wel de ruimte om creativiteit te laten vloeien? Het mag en kan allemaal, en dat binnen een mooi groeikader. Denk eraan: elk kind is uniek, ga samen op zoek naar de sport(en) waar jouw kind zijn of haar hartje ophaalt.

KIES EEN SPORT DIE BIJ JOUW KIND PAST!

Is jouw kind dat energiebommetje, die spring in ’t veld, die enthousiaste babbelaar of een echte durver? Dan heeft hij/zij een echte uitlaatklep nodig. Sport is daar ideaal voor want terwijl ze al hun energie uit het lijf gooien, leren ze vanalles bij. Elke sport heeft een andere insteek maar de meeste voordelen komen in elke sport terug. Nu is de vraag welke sport jouw kind leuk gaat vinden.

Wedze ski enfant
OP EN TOP CREATIEF

Heerlijk toch, zo’n fantastische creatieve geest in huis. Dat kind dat gemakkelijk alleen speelt verdoken in zijn of haar fantasiewereld waar alles kan. Deze kinderen zijn vaak ook heel expressief. Dankzij onderstaande sporten kunnen zij hun creativiteit volop laten zegevieren terwijl ze leren zich te concentreren op 1 taak tegelijkertijd maar ook hoe ze creatief kunnen zijn in de echte wereld.

Mogelijke sporten/activiteiten: circustechnieken, trampoline, turnen

TECHNIEK EN CONCENTRATIE

Heb je een echte waaghals in huis? Dan zijn onderstaande sporten ideaal om ze aan te leren hoe ze naar een doel kunnen werken en risico’s moeten inschatten. Het zijn sporten waar concentratie en geduld vereist zijn. Ze werken naar een resultaat toe en leren dat ze succes deels zelf in de hand hebben door te blijven oefenen. En tegelijkertijd geeft het de nodige adrenaline zodat ze zich niet gaan vervelen.

Mogelijke sporten/activiteiten: BMX-fietsen, dans, ijshockey

GO TEAM!

Teamsporten zijn voor elk kind goed. Ze leren kinderen enorm veel over samenwerken, geduld hebben, naar elkaar luisteren en je mannetje leren staan. Bovendien zijn groepsporten vaak zeer intensieve en fysieke sporten dus hun tonnen energie gaan ze nodig hebben! En ze leren het belang van regels en hoe ze te respecteren. Want enkel zo behalen ze een resultaat.

Mogelijke sporten/activiteiten: Hockey, volleybal, voetbal

CONCLUSIE?

Voor elke kind is sport een goede uitlaatklep. Maar voor zeer uitgelaten kinderen geeft het ook structuur, brengt het rust en de nodige vaardigheden om met die bubbel van emoties om te gaan. Tip: samen met je kind(eren) oefenen voor hun sport versterkt ook nog eens de band die je met je kind hebt. Veel sportplezier!

NAAR BOVEN