HET 3 LAGEN SYSTEEM : SPORT COMFORTABEL IN DE KOU IN 1-2-3!

Wil je gerust kunnen sporten bij elk weer? Ken je de regel van de 3 lagen al? Die stelt dat je enkele laagjes over elkaar draagt, met elk zijn eigen specifieke kenmerken. De grote troef? De veelzijdigheid!

HET PROBLEEM

Als je een sport beoefent die zich buiten afspeelt, ben je natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bij elke fysieke activiteit hebben je spieren energie nodig om te functioneren. Dat proces genereert warmte, waardoor je lichaamstemperatuur zal stijgen. Om een constante temperatuur te bewaren, moet je lichaam het teveel aan warmte dus zien kwijt te geraken: dat is de reden waarom je zweet!

Het probleem is dat wanneer je inspanning afneemt, je temperatuur dat dus ook zal doen. Resultaat: je krijgt kou!

DE OPLOSSING

Om deze negatieve effecten te vermijden, moet je zorgen dat je je transpiratie onder controle kan houden tijdens de inspanning. En daarvoor is het principe van de drie lagen perfect geschikt!

1
EERSTE LAAG: AFVOEREN

 

Om gerust te kunnen sporten, helpt de eerste laag je om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Het doel is om zweet af te voeren en zo je lichaam dus droog te houden. Die eerste laag kan dus maar beter zeer goed ademend zijn, en wordt gemaakt van materiaal dat snel droogt. Vergeet dus alvast de simpele katoenen t-shirt. Katoen neemt namelijk het vocht op, en droogt zeer traag. De ideale stof voor de basislaag is ofwel synthetisch materiaal of merinowol.

2
TWEEDE LAAG: ISOLEREN​​​​

Om warm te blijven, zorgt de tweede laag ervoor dat de warmte aan je lichaam aanwezig blijft. Hoe beter je kledij isoleert, hoe minder warmte er kan ontsnappen. Hou er rekening mee dat de combinatie van verschillende dunne materialen efficiënter is dan het gebruik van 1 dikke laag. Je kan ze namelijk nog allemaal afzonderlijk gebruiken indien gewenst.

3
DERDE LAAG: BESCHERMEN

 

De laatste laag zorgt ervoor dat al die warmte niet zomaar weer verdwijnt. Als buitenste laag beschermt ze je tegen wind, regen, sneeuw en eventuele ‘externe gevaren’ zoals takken, struiken etc... Het meest aan te raden materiaal voor de derde laag is alweer synthetisch, en dient een ideaal compromis te zijn tussen waterbestendigheid en ademend vermogen.

De veelzijdigheid van al deze lagen op elkaar zorgt ervoor dat je in alle rust en comfort je volgende avontuur te lijf kan gaan, ongeacht het weer.

GOED OM TE WETEN

 80% van de lichaamswarmte ontsnapt langs onze ledematen, en ons systeem geeft voorrang aan de bloedtoevoer naar de hersenen. Als je hoofd het al warm heeft, verbruikt het minder energie om op te warmen, en kan de rest van het lichaam worden gevoed. Een goede muts en handschoenen zijn dus zeker welkom om minder snel kou te krijgen!

Het drielagen-systeem werkt ook voor het onderlichaam. 

•​​​​​​​ Er bestaat kledij die de eigenschappen van twee verschillende lagen combineren. Praktisch in sommige situaties, maar niet even veelzijdig.​​​​​​​

NAAR BOVEN