HET TRIATLON-DUO

Ja, triatlon werkt aanstekelijk. Het is op zich een individuele sport, maar je bent nooit echt alleen, en al helemaal niet als je er als koppel voor gaat.

Waarom kozen jullie deze sport?

Marine: De gezichten van de triatleten bij de aankomst gaven bij mij de doorslag. Maar als ik Julien niet had gekend, had het me nog steeds een onmogelijke sport geleken.

Julien: Ik ging een keer proeven en was meteen fan. Ik fietste al wat, nam zwemlessen en begon te lopen. Dat gaf me de mogelijkheid om telkens te trainen wanneer ik zin had en om andere sporttakken te ontdekken.

Wat maakt het zo fijn?

Marine: Triatlonnen geeft me gevoelens die ik nog nooit eerder ervaarde. Als je die kan delen met iemand, verdubbelt de pret.

Julien: Ik durf van mezelf zeggen dat ik een grote prestatiedrang heb. Ik wil altijd beter doen dan bij de vorige wedstrijd. Ik train dan nog harder en nog langer om mijn sportieve dromen waar te maken. En dat begint aardig te lukken. In augustus nam ik deel aan het wereldkampioenschap tijdens de Ironman 70.3 in Zuid-Afrika.

Leerden jullie elkaar beter kennen door samen te triatlonnen?

Marine: Zeker weten! Vooral tijdens een wedstrijd. Als je partner geconfronteerd wordt met zijn twijfels, zwaktes en sterktes, leer je hem op een andere manier kennen. Sommige situaties hadden ons evenwicht kunnen verstoren, maar hierdoor is onze band net beter geworden.

Julien: Vanaf het begin zijn we er voor elkaar en dat delen heeft ons sterker gemaakt als koppel.

Waarom is het zo aangenaam om dit met je partner te doen?

Marine: Wanneer we samen aan de start staan, geven we elkaar altijd een ‘kus voor de wedstrijd’. Bij een moeilijk moment onderweg, denk ik aan wat hij me zou zeggen als hij naast me liep, zwom of fietste. Dan verzet ik mijn gedachten en verzacht de pijn.

Wat moesten jullie overwinnen om deze sport samen te doen?

Marine: De organisatie en de bereiding van onze maaltijden vraagt wel wat inspanning. We koken alles zelf. Dat is puzzelen samen met het trainen, boodschappen doen en het huishouden op orde houden.

Julien: We hebben minder vrienden, maar een betere band met diegenen die overblijven. We gaan niet meer feesten zoals ervoor, omdat we een pak bewuster met ons leven en onze gezondheid bezig zijn. Dat dat een keuze en geen verplichting is, verstaan maar weinig mensen.

Wat zijn jullie uitdagingen? Hoe motiveren jullie elkaar om vol te houden?

Marine: Het moeilijkste is een evenwicht vinden in ons leven als koppel. Daar komt heel wat bij kijken, maar het brengt ons ook veel vreugde.

Julien: Onze avonturen delen op onze blog (http://2fortri.be) is heel ondersteunend. De commentaren op onze posts geven ons extra zin om door te gaan.

Hoe pakken jullie de trainingen aan?

Marine: In de herfst en de winter vind je ons in het binnenzwembad, in de lente en de zomer trainen we in openlucht in de meren van l’Eau d’Heure. Lopen doen we het hele jaar door. Fietsen ook, maar in de winter doe ik dat op rollen.

Julien: We zijn lid van GTC, Gembloux Triathlon Club, wat ons onbeperkte toegang geeft tot een aantal wedstrijden en de gelegenheid om onze passie ook in groep te beleven. Daarnaast worden we individueel gecoacht door MA&VA Sports Drillers. En als we daar zin in hebben, nemen we zwemles bij de bekende triatleet Manuel Gochard.

En als er een kindje komt? Wordt het dan een trio-triatlon?

Marine: We zouden onze dochter of zoon meenemen om samen met ons sportieve momenten te beleven en gewend te raken aan het wedstrijdmilieu. Ons leven herorganiseren wordt ook een must dan. Maar haar of hem forceren om ook te triatlonnen is een no go.

Waarom raden jullie andere koppels deze sport ook aan?

Marine: Triatlon verrijkt je leven met nieuwe sensaties. En weten wat de andere doormaakt, zorgt voor een nog betere connectie.

Julien: Sporten als koppel laat je samen krachtige momenten beleven, anders dan op doorsnee dagen.

VOOR ONS VORMEN ALLE SPORTEN DIE JE ALS KOPPEL BEOEFENT EEN MEERWAARDE OP HET VLAK VAN DISCIPLINE

NAAR BOVEN