HOE BEREID JE EEN TRAILLOOP GOED VOOR: TIPS VAN EEN EXPERT

Lichamelijke en mentale voorbereiding, je uitrusting... de voorbereiding op een trailloop is volledig anders dan die voor een gewone hardloopwedstrijd. Je moet het allemaal maar weten! Daarom deelt Gaëtan, trailfanaat en productmanager van de trailrugzak 10 l van Kalenji, enkele tips voor de aanloop naar een korte of middellange trail.

BEREID JE VOOR... OP ALLES!

“Wie trail zegt, zegt voorbereiding. Als je een trailloop wilt uitlopen, moet je je goed voorbereiden. Probeer je outfit, je materiaal, je eten uit. Laat niets aan het toeval over op de dag van de wedstrijd."

VOLG EEN STAPPENPLAN...

"De weg naar een trail, en daarna naar een ultratrail, leg je best stapsgewijs af. Je moet je zowel mentaal als lichamelijk voorbereiden, en dat vraagt een goede organisatie en een trainingsprogramma."

...EN DOE ERVARING OP

"Het is belangrijk om het aantal trainingen op te voeren, zodat je al van tevoren de omstandigheden kunt beleven zoals je ze op een wedstrijd kunt tegenkomen. Er gaan altijd momenten zijn dat je mentaal diep zit. Als je dat dan nog nooit ervaren hebt, loop je het risico dat je wilt opgeven."

BEPERK JE UITRUSTING TOT HET MINIMUM

"Bij een trail volg je altijd de weg van de minste weerstand! Dat betekent dat je tijdens de voorbereiding op zoek gaat naar een goede uitrusting die je veilig tot de finish brengt."

PAS JE UITRUSTING AAN DE AFSTAND AAN

"We hebben 2 rugzakken ontwikkeld: een van 10 liter voor korte en middellange afstanden tot 80 km, en een van 15 liter voor middellange en lange afstanden, inclusief de ultratrail. Ik heb dit jaar de rugzak 10 liter over enkele trails van meer dan 70 km kunnen testen. We wilden ervoor zorgen dat je al het verplichte materiaal en je drinken in een zo licht en stabiel mogelijke rugzak kon meenemen."

PAK JE RUGZAK OP EEN DOORDACHTE MANIER IN...

"Dit is de belangrijkste tip voor een goede voorbereiding van je trailloop: je rugzak goed inpakken. Je legt al je materiaal zo neer dat je tijdens het lopen zo min mogelijk handelingen hoeft te verrichten. Het netvak achterop is daarbij bijvoorbeeld heel belangrijk: je hoeft je hand maar achter je te steken en je hebt je windjack of regenjas al direct vast! Om diezelfde reden kan je je windjack of regenjas ook bovenop de zak dragen."

...EN STEL HEM ZO IN DAT JE HEM NIET VOELT!

"Naast het efficiënt inpakken van de rugzak, is het ook belangrijk om hem goed af te stellen, zo blijft hij het stabielst en vergeet je dat je hem om hebt. Je rugzak moet een verlengde van je lichaam worden. Hij bestaat nu juist om het je gemakkelijker te maken!"

VIND DE DRANK DIE BIJ JOU PAST

"De rugzak biedt plaats aan zowel een waterzak als twee drinkflesjes, waardoor je kunt afwisselen tussen water en een andere drank: dat kan een sportdrank zijn, water met extra zout of mineraalzouten, of zelfs cola voor extra energie."

NAAR BOVEN