HOE BEWONDER JE DE FAUNA IN HET GEBERGTE?

Wil je de bergen in al hun pracht bewonderen? Dan moet je niet vergeten om met een aantal regels rekening te houden. Wij helpen je alvast op weg:

Als je een trektocht maakt, laat je je vooral overweldigen door de betoverende natuur. Dankzij de slimme tips van Jérémy Calvo, natuurkundige en videoverantwoordelijke bij Quechua, kom je te weten hoe je de dieren in de bergen zo goed mogelijk kunt bewonderen ...

HOUD JE OREN EN OGEN OPEN

LUISTER NAAR DE NATUUR

Alles begint bij het luisteren naar de natuur. Door het even stil te maken, kun je eenvoudiger bepalen waar de dieren rondom je zich bevinden. Speuren maar!

ZOEK NAAR SPOREN

Heb je wel goed geluisterd maar was het een maat voor niets? Ga dan op zoek naar verschillende sporen zoals uitwerpselen, voetsporen, of plukjes haar. Ze leiden je misschien wel naar een dier in de vrije natuur ...

DE WIND IS GEEN BONDGENOOT

Zoogdieren hebben een bijzonder goede reukzin. De windrichting kunnen bestuderen is dan ook cruciaal. Als de wind in je rug blaast, verraadt je geur al dat je op komst bent waardoor dieren op de vlucht slaan voordat je ze gezien hebt.

KIES HET JUISTE MOMENT

Tijdens de zomer vermijden dieren elke activiteit tijdens de warmste momenten van de dag. We raden je dan ook aan om dieren te spotten als het wat frisser is: van 05.30 tot 09.30 uur 's ochtends en 's avonds van 17.00 uur tot het donker wordt.

GEEF DIEREN HUN VRIJHEID

HOUD EEN BEPAALDE AFSTAND

Als een dier zijn gedrag lichtjes aanpast, wil dat waarschijnlijk zeggen dat je te dichtbij bent. Houd dus steeds voldoende afstand tussen jou en het dier om het niet nodeloos bang te maken. Anders gaat het er toch maar vandoor ...

DIEREN IN DE VRIJE NATUUR VOEDER JE NIET 

Sta je zo dicht bij een dier dat je het kunt voederen? Wel, dan heb je alvast ons vorige advies niet grondig gelezen. We raden je af om dieren in de vrije natuur te voederen. Ze raken het anders gewoon dat mensen hen eten geven. Na een tijdje zullen ze dan zelf niet meer voor hun eigen voeding kunnen zorgen. Dieren in de vrije natuur zijn onvoorspelbaar. Let dus op.

LAAT JE LOKFLUITJE LIEVER THUIS

Als je een lokfluitje gebruikt, wordt vogels spotten een stuk eenvoudiger. Maar overdrijf er niet mee want dergelijke fluitjes hebben een invloed op het gedrag van de dieren.

comment_observer_faune_appeau

WAT IS EEN LOKFLUITJE?

Het is een instrumentje dat lijkt op een gewoon fluitje en het karakteristieke geluid van een vogel nabootst.

Wees vooral erg behoedzaam tijdens het broedseizoen en erg koude periodes omdat de vogels dan het meest kwetsbaar zijn en op zoek zijn naar rust om te overleven.

Tot slot raden we je aan om erg behoedzaam te zijn tijdens het broedseizoen en erg koude periodes omdat de vogels dan het meest kwetsbaar zijn en op zoek zijn naar rust om te overleven.

NAAR BOVEN