HOE BRENG JE JE EERSTE TRIATLON TOT EEN GOED EINDE?

De inschrijving is gelukt, dus binnen enkele maanden of enkele weken sta jij aan de start van je eerste triatlon. Begint de stress al op te lopen? Wil je deze eerste ervaring in deze driedubbele inspanning graag tot een goed einde brengen? Volg dan onze tips!

Je hebt een zekere voorbereiding nodig voor je je in je eerste triatlon stort, zodat je er volledig klaar voor bent op de dag van de wedstrijd en er volop van kunt genieten. Idealiter train je minstens een keer per week in elke discipline, als je hier de tijd voor hebt, en verhoog je de afstanden beetje bij beetje. We bekijken dit verder per discipline.

HET ZWEMMEN MET VERTROUWEN BENADEREN

- In de triatlon mag je gebruikmaken van de schoolslag of de crawl. Gebruik die zwemslag die jou het beste ligt.

- Train waar mogelijk in open water. Het is belangrijk om gewend te raken aan de nieuwe omgeving die zo anders is dan een zwembad, waarin het water altijd helder is en je elke 25 of 50 meter tegen een rand aanzwemt!

- Leer je te oriënteren. Oefen dit in een zwembad door je hoofd regelmatig op te tillen richting het einde van de waterlijn, of in open water door je op een punt in de verte te concentreren.

- Als je al een neopreen wetsuit hebt, train hier dan mee en oefen in het uittrekken. Dat vraagt nog een bepaalde handigheid die je maar beter van tevoren in de vingers krijgt!

- Als je echt opkijkt tegen het zwemgedeelte, aarzel dan niet om een aantal lessen in een zwemclub te nemen of een bevriende zwemmer te vragen je de basis aan te leren. Als je de basistechniek beheerst, ben je veel meer op je gemak in het water.

fiets triatlon aptonia

HET FIETSGEDEELTE VOORBEREIDEN

- Probeer de hele training lang een regelmatig tempo aan te houden. Zo wen je jezelf aan om niet vanaf het eerste moment te veel te geven, zodat je nog wat overhebt als je op de dag van de triatlon aan het hardlopen moet beginnen.

- Fiets op je gebruikelijke fiets (hybridefiets, MTB), en probeer als je de kans krijgt eens een racefiets. Vergeet niet om je fiets goed te controleren als je ze lange tijd niet hebt gebruikt (remmen, bandenspanning...)!

- Oefen in het regelmatig veranderen van snelheid en anticipeer op beklimmingen door van versnelling te veranderen.

- Ga als je de kans krijgt eens met een groep op stap, zodat je leert wennen aan het fietsen tussen andere fietsers.

- Leer op je fiets drinken, je bidon pakken en hem terug in zijn houder zetten.

- Probeer op je trainingen ook uit wat en hoe je het beste kunt eten, om verrassingen op de dag van de wedstrijd te voorkomen.

MET EEN GERUST HART HARDLOPEN

- Kies eerder voor twee trainingen per week van een half uur dan een van een uur.

- Ga zeker ook eens 5 tot 10 minuten hardlopen na een fietstraining, zodat je aan de overgang kunt wennen.

- Wissel af in je routes zodat je went aan verschillende ondergronden en hoogteverschillen.

- Probeer ook eens iets te eten en te drinken tijdens je training.

- Als je echt vooruitgang wilt boeken, varieer dan in tempo (doe bijvoorbeeld eens een intervaltraining).

Zo, nu weet je hoe het moet. Het enige wat je nu nog rest om volop van deze ervaring te genieten is het allerbelangrijkste in je achterhoofd te houden: plezier maken!

Veel succes met je triatlon!

NAAR BOVEN