HOE DE IDEALE FIETSPOSITIE VINDEN?

De juiste fietspositie is essentieel voor elke fietser, wat zijn of haar niveau ook is. We zetten enkele nuttige tips op een rijtje in deze zoektocht naar perfectie. Het is vooral zaak om te blijven zoeken totdat je de perfecte positie hebt gevonden en je gevoel te volgen. Anders loop je het risico op blessures.

number_1

HOOGTE VAN HET ZADEL (HZ)

Meet de lengte van je binnenbeen (LB) en pas de volgende formule toe: HZ = LB x 0,883. Dit getal gebruik je om de zadelhoogte te bepalen. Het is de afstand tussen het hart van de pedaalas en de bovenkant van het zadel.
TIP

Wanneer je op het zadel plaatsneemt, moeten de tippen van je tenen de grond raken.

GEVOEL

Als je hinder ondervindt aan de voorkant van je knie, zet je zadel dan hoger. Doet je achterste pijn? Zet het zadel dan lager.

number_2

  PLAATS VAN HET ZADEL

Om de juiste positie van het zadel te bepalen, hou je de pedalen van je fiets horizontaal. Plaats een schietlood aan de voorkant van je knieën. De voorkant van de knieschijf moet loodrecht staan op de as van de pedalen. Op basis van het resultaat, kan je het zadel naar voor of achter verplaatsen.
TIP

Wanneer je het zadel naar voor verplaatst, denk er dan aan om het te verhogen. Omgekeerd moet je het verlagen als je het zadel verder naar achter zet.

GEVOEL

Heb je pijn aan de knieën? Verplaats je zadel dan naar achteren. Als je een verstijfd gevoel krijgt in de zone waar je achterste het zadel raakt, verstel dan het zadel.

number_3

BREEDTE VAN HET STUUR

De breedte van het stuur van je racefiets bepaal je in functie van de breedte van je schouders. Wanneer je je handen in de beugels plaatst, zijn je voorarmen praktisch evenwijdig met elkaar. Bij een te smal stuur zal je borstkas samengedrukt worden en gaan je prestaties erop achteruit.

fietspositie breedte stuur
number_4

LENGTE VAN DE STUURVORK EN HOOGTE VAN HET STUUR

Plaats je handen in de beugels van je stuur, verplaatst je bekken naar het achterste uiteinde van je zadel en hou je ellebogen gebogen. In die positie moet de positie van je voorarmen bijna horizontaal zijn.

TIP

Wanneer je de crank-armen evenwijdig houdt met de onderbuis van je racefiets en je handen in de beugels van het stuur plaatst, moet je elleboog je knie lichtjes raken en moet het stuur de as van het voorwiel verbergen.

GEVOEL

Wanneer je armen te veel geplooid zijn, is de stuurvork te kort staat het stuur te hoog. Je moet dan het verschil tussen de hoogte van het zadel en die van het stuur aanpassen tot ongeveer 5 cm.

number_5

  DE CRANK-ARMEN

Om de lengte van je crank-armen te bepalen, neem je de lengte van je binnenbeen (die je ook hebt gebruikt om de zadelhoogte te meten) en pas je de cijfers uit deze tabel toe:

BINNENBEEN (IN CM)

BB < 74

74 ≤ BB ≤ 80

81 ≤ BB ≤ 86

87 ≤ BB ≤ 93

DE CRANK-ARMEN (IN CM)

165

170

172,5

175

GEVOEL

Een ontsteking aan de voorzijde van je knie kan erop wijzen dat de lengte van de crank-armen niet goed is.

INWERKINGSTELLING

Het is raadzaam om de lengte van de crank-armen alleen in het tussenseizoen aan te passen. Om de lengte van de crank-armen te veranderen, volg je best twee stappen: 2,5 mm tijdens het eerste jaar en 2,5 mm in het daaropvolgende jaar.

fietspositie afstellen pedalen
number_6

  AFSTELLEN VAN DE PEDALEN

Hiermee bepaal je de positie van je onderste ledematen en dit is het moeilijkste om te vinden. Omdat je er specifiek gereedschap voor nodig hebt, doe je er goed aan om een specialist te raadplegen.

Hou altijd een set inbussleutels bij de hand wanneer je de ideale fietspositie zoekt. Daarmee kan je alles perfect af- en bijstellen!

NAAR BOVEN