HOE EEN JAS WEER WATERAFSTOTEND MAKEN?

Heb je de laatste tijd de indruk dat je wandeljas niet meer zo waterdicht is als in het begin? Geen paniek, hier lees je hoe je hem zijn oorspronkelijke eigenschappen teruggeeft!

Bij een waterafstotende stof loopt water in druppels er vanaf, zonder in de stof door te kunnen dringen. Je jas slorpt dus geen water op en blijft licht en ademend. Een stof wordt waterafstotend dankzij een behandeling aan de buitenkant ervan, maar die kan zijn eigenschappen verliezen na een tijd dragen of slijtage.

BRAM, ONZE PRODUCTMANAGER VOOR DE JASSEN LEGT JE UIT HOE JE EEN JAS MOET WASSEN OM HEM OPNIEUW WATERAFSTOTEND TE MAKEN ZODAT JE BIJ ELK WEER DROOG BLIJFT!  

Hoe een jas weer waterafstotend maken?

VOOR HET WASSEN

Sluit alle ritsen en flappen en verwijder eventuele delen van het kledingstuk die niet wasbaar zijn. Vergeet ook niet alle bandjes los te maken net als alle elastieken, en haal de zakken leeg. Keer vervolgens de jas binnenstebuiten om te wassen.

symbool wassen 30

WASSEN

Was de jas op een programma voor synthetische stoffen op 30° of 40°C met je gebruikelijke wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter want die kan de oorspronkelijke eigenschappen van het kledingstuk aantasten, en uiteraard ook geen bleekwater. Om onaangename verrassingen te vermijden, stop je kledingstukken in verschillende kleuren en verschillende textielsoorten niet samen in de wasmachine. Zorg er ook voor dat de jas niet te hard is opgevouwen wanneer je hem in de wasmachine doet en stop de machine niet te vol.

Heel belangrijk: zet de wasmachine op extra spoelen of draai een extra spoelbeurt zodat er geen wasmiddelresten op de jas achterblijven.

symbool drogen op lage temperatuur

DROGEN

Drogen is een uiterst belangrijke fase bij het opnieuw waterafstotend maken.
Het beste is als je de jas goed aan de lucht laat drogen, plat op een droogrek. Opgelet droog je jas nooit rechtstreeks op een radiator.

Stop hem daarna kort, d.w.z. 10 tot 15 minuten, in de droger op een programma voor synthetische stoffen voordat je hem weer in de kast hangt.

Opgelet, droog het kledingstuk vooral niet te lang of op een te hoge temperatuur.

De juiste wandelschoenen kiezen voor de winter - waterdichtmakende spray

Indien ondanks al je voorzorgen bij het wassen, het overvloedig spoelen en voorzichtig drogen, de druppels niet langer van het oppervlak van je jas rollen, raden wij aan om hem opnieuw waterdicht te maken met een waterdichtmakende spray die je kunt vinden in onze winkels.

NAAR BOVEN