HOE JE SLAAPZAK EN RUGZAK WASSEN EN ONDERHOUDEN?

Is je trekking- of kampeervakantie achter de rug? Dan is het tijd om je slaapzak en rugzak te wassen en proper te maken zodat je ze volgend jaar weer kan gebruiken. Deze trekking- en kampeeruitrusting is je metgezel tot in de verste uithoeken van de wereld en moet in perfecte staat zijn. Als je slaap- of rugzakken niet op de juiste manier onderhoudt, gaat de kwaliteit erop achteruit en verslijten ze sneller.

number_1

SLAAPZAK WASSEN

De manier waarop je een slaapzak onderhoudt, hangt af van de vulling:

Als je een gewatteerde of polyester vulling hebt, plaats je de slaapzak gewoon in de trommel van je wasmachine. Daarna voeg je er 2 of 3 tennisballen aan toe (nieuwe of ballen die indien mogelijk al met javelwater gewassen zijn). Zo wordt de slaapzak grondiger gereinigd, zonder beschadigd te geraken. Selecteer een programma op 30° zonder centrifugeren. Tot slot laat je de slaapzak in openlucht drogen.

Bij een slaapzak die met dons is gevuld, is het een gouden regel om hem zo weinig mogelijk te wassen. Je laat hem best door een professional (in een stomerij) onder handen nemen. Het is vooral belangrijk om te controleren of de slaapzak volledig droog is, vooral aan de naden.

Om de slaapzak gemakkelijker te onderhouden en te vermijden dat de binnenkant vuil wordt, kan je er een katoenen of zijden laken in verwerken.

Slaapzak quechua
number_2

SLAAPZAK ONDERHOUDEN

Wanneer het dons van een slaapzak wordt samengedrukt, is dat nadelig voor de kwaliteit. Je gebruikt dan ook best een beschermhoes die groot genoeg is. De slaapzakken (met dons) van Quechua zijn verkrijgbaar met dat type hoes en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen. Op die manier sla je twee vliegen in een klap: je kan de slaapzak gemakkelijk opbergen en je hoeft geen plaats te zoeken om de slaapzak opengevouwen te bewaren.

Is je slaapzak gewatteerd of bestaat hij uit polyester? Dan kan hij in een compacte hoes bewaard worden (waarin de slaapzak werd verkocht). Het is zelfs het beste om de slaapzak ‘verfrommeld’ in de hoes te steken in plaats van hem nauwkeurig op te rollen. Op die manier zullen de vezels van de watten niet altijd op dezelfde plaats platgedrukt worden.

number_3

RUGZAK REINIGEN EN ONDERHOUDEN

Het is geen goed idee om je rugzak met een wasmachine te wassen. Anders loop je het risico dat hij bepaalde eigenschappen zoals waterdichtheid verliest. Gebruik verder ook geen droogtrommel, geen javelwater, maar wel altijd water. Een strijkijzer moet je ook te allen tijde vermijden.

Om het je gemakkelijk te maken, kan je een rugzak best met de hand wassen. Gebruik lauw zeepwater en eventueel een borstel.

Na enkele jaren kan je een spray aanbrengen die ervoor zorgt dat de rugzak waterafstotenden in goede staat blijft.

Tot slot doe je er goed aan om je rugzak op een droge plaats te bewaren om zo schimmelvorming te voorkomen.

NAAR BOVEN