HOE KAN IK EEN SPAAK VERVANGEN?

Il arrive parfois, lors de chutes, de projections de pierres ou autre qu’un (ou plusieurs rayons) se plie, ou même se casse. Pour que la roue puisse conserver toute sa rigidité, il est nécessaire de changer un rayon manquant ou défectueux.

number_1

EEN SPAAK VERVANGEN? VOLG DE GIDS!

Moeilijkheid: makkelijk

Duur: 5 minuten

Gereedschap: een spaaksleutel. Een spaaksleutel is een klein vierkant gereedschap met verschillende inkepingen die overeenkomen met de vorm van de spaken. Met deze kleine tool kan je de spaken van een fietswiel vastklemmen of losmaken van de velg.

number_2

VOORBEREIDING

Voor je een spaak kan vervangen, moet je het wiel demonteren en je de band, de binnenband en de velg verwijderen. Deze stappen zijn noodzakelijk, want je moet bij de koppen van de spaken kunnen die zich aan de binnenkant van de velg bevinden. De kop van de spaak (eigenlijk het buitenste uiteinde van de spaak) kan je los- of vastschroeven aan de velg.

number_3

EEN SPAAK VERWIJDEREN OF PLAATSEN

EEN SPAAK VERWIJDEREN

Een spaak verwijderen is relatief eenvoudig en snel af te handelen. Eerst vijs je de kop van de spaak volledig los, daarna laat je de spaak glijden tot in het midden van het wiel (van de as) om ze los te maken.

Let op! Er bestaan spaken in verschillende maten (afhankelijk van de grootte van het wiel, de as en het aantal spaken, enz.) en je moet je spaken dus vervangen door exemplaren met dezelfde afmetingen!

EEN NIEUWE SPAAK PLAATSEN

Op dezelfde manier waarop je de spaak verwijderd hebt, haal je de nieuwe spaak door het kleine gaatje in de as. Respecteer de algemene vormgeving (let erop dat de spaken steeds boven of onder elkaar liggen). Als de spaak vervangen is, plaats je de kop van de spaak door de velg en draai je deze vast.

NAAR BOVEN