Logo Inesis Transparant Wit golf

HOE KIES JE DE JUISTE GOLFSCHOENEN?

De juiste schoenen zijn een onmisbaar onderdeel van je uitrusting om goed te kunnen spelen. Ze bieden je een maximale grip op het terrein, en een optimaal comfort om 10 kilometer af te leggen tijdens je spel. Er bestaan twee types golfschoenen, met spikes voor drassig terrein, en met een plattere zool, 'spikeless' voor droog terrein.

Sinds de moderne golfschoen het levenslicht zag, is het een trend geweest om zowel schoenen met opschroefbare spikes te hebben, als spikeless schoenen. De laatste paar jaar echter zijn er ook heel veel professionele spelers met spikeless schoenen, die bovendien een betere grip hebben als de oude schoenen met opschroefbare spikes. Wat zijn dan de criteria om helemaal comfortabel in je vel te zitten, of beter: in je schoenen?

Comfort-schoen-golf
number 1

HET COMFORT

Comfort speelt een zeer belangrijke rol als je je schoenen kiest. Bij een gewone golfsessie heb je ze ongeveer 5 uur aan je voeten, en leg je er ongeveer 10 kilometer mee af. Je moet je er dus goed in voelen, en wel vanaf de eerste keer dat je ze aantrekt. Als ze niet lekker zitten, zul je al gauw meer met je gedachten bij je voeten zitten dan bij je putt. Spannen ze te veel, veroorzaken ze blaren of doen ze je voeten zwellen, dan zul je niet meer geconcentreerd kunnen golfen. En een golfer die niet in zijn spel zit, zal al snel zijn winstkansen zien slinken, en het zowel fysiek als psychologisch moeilijk krijgen.

Waterdichtheid-schoenen-golf
number 2

WATERDICHT OF ADEMEND?

Klimatologische omstandigheden zijn heel belangrijk voor golfers. Bij regen worden de fairways goed bevloeid, en bij mooi weer kun je ten volle genieten van het parcours … Maar het weer heeft ook zijn invloed op de keuze van je schoenen. 

Bij warm of droog weer wil je ademende schoenen die aangepast zijn aan droog terrein. Denk erom dat je een schoen kiest die niet spant rond je enkels of rond je voet in het algemeen, want dat kan heel hinderlijk worden als je voeten zouden zwellen door de warmte. 

Bij gematigd weer wil je kunnen rekenen op de waterdichtheid van je schoenen. Als het regent of als het gras nog nat is van de dauw, is het natuurlijk veel leuker om droge voeten te hebben dan dat je met natte sokken moet rondlopen. Je wordt niet uit je concentratie gehaald, en je blijft warm: de beste formule om niet ziek te worden. 

Bij koud weer zijn waterdichte schoenen ook heel belangrijk, zodat regen of zelfs sneeuw je niet deren. Een warme voering biedt je de nodige warmte om geen koude tenen te krijgen in de winter.

lichtheid-schoenen-golf
3

LICHTHEID

Het gewicht van een schoen merk je meteen op het parcours. Met 341 gram voor de Inesis Grip Dry (per schoen) versus ongeveer 470 gram bij gewone golfschoenen, draag je al snel 1.560 kilogram per voet minder per golfpartij! Je blijft dus frisser doorheen je hele spel, zélfs bij de 18de hole.

Ook de flexibiliteit van je schoen is belangrijk: als je golf speelt buig je de voorkant van je voeten heel vaak. Je moet regelmatig bukken om je tee te zetten en weer mee te nemen, om je puttlijn te bekijken... Kies voor een schoen die je voet niet hindert, en die licht genoeg is om gemakkelijk te plooien. 

stabiliteit-schoenen-golf
4

STABILITEIT

Je bent waar je wil zijn, klaar om je bal te slaan. Je maakt je swing en .... aaargh! Je voeten draaien mee... Slag gemist. Om dit te vermijden heb je een goede stabiliteit nodig.

Golfschoenen bieden je een goede steun omdat ze je voeten goed omsluiten en ze een speciaal aangepaste zool hebben. Ze bieden dus een goede grip op de baan, waardoor je je heupen een mooie swing kunt laten doen zonder dat je voeten bewegen.

grip-schoenen-golf
5

GRIP

Voor een doeltreffende en regelmatige swing is je grip op de baan van essentieel belang. In schoenen met een optimale grip kun je je helemaal focussen op je swings en je gevoel, zonder dat je bang hoeft te zijn om uit te glijden.

Maar let op: voor een optimale grip heb je niet noodzakelijk spikes nodig. Op een droge baan sta je zelfs steviger op schoenen met nopjes. Laat je keuze voor de juiste schoenen dus afhangen van het weer.

Nu weet je waarop je allemaal moet letten om de juiste schoenen te vinden. Aarzel niet om een paar schoenen te kiezen voor warm weer, en een ander, waterdicht paar voor in de regen. Hoe dan ook: met de juiste schoenen sla je nooit een gek figuur op de baan!

Deze tips zullen je misschien ook interesseren:

Tips
de deugden van golf
Een balletje in een gat spelen dat 10,8 cm diameter meet en 500 meter verder ligt, dat gaat toch niet... Fout! Golf is uitdagend. Ga de uitdaging aan en geniet!
Tips
thumbnail-outfit-regen-golf
Wordt er zacht weer met regenbuien voorspeld? Hangt er regen in de lucht? En toch heb je zin om te gaan golfen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je droog blijft terwijl je speelt!
Tips
De juiste uitrusting voor beginnende golfers
Golfen, dat is toch gewoon gezellig over een golfbaan kuieren? Wel ... niet helemaal. Ook golfers moeten over een goede fysieke conditie beschikken om ervoor te zorgen dat elke slag doeltreffend is. Netjes. En mooi... Een goede basisconditie is dan ook een must.
Tips
handschoen golf Decathlon Inesis
In echt leer of in synthetisch materiaal? Voor rechterhand of linkerhand? Wat is de ideale handschoen om een goede grip te behouden gedurende al je golfsessies?
NAAR BOVEN