HOE KIES JE EEN SURFPAK?

Of je nu beginneling bent of heel ervaren, een surf- en bodyboardpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank of de bodem. We leggen je in 3 stappen uit hoe je een surf- en bodyboardpak kiest dat past bij je lichaamsbouw (dames, heren, kinderen) en je favoriete surfspots!  

Volledig pak of shorty? Neopreendikte van 5/4 mm, 4/3 mm of 3/2 mm? Ritssluiting vooraan of achteraan? Het is moeilijk kiezen als je voor een uitgebreid assortiment neopreenpakken staat... Waar moet je rekening mee houden als je een neopreen surfpak kiest?

number1_decathlon

CRITERIA VOOR HET KIEZEN VAN EEN SURFPAK

De dikte van de stof hangt af van de watertemperatuur: hoe kouder het water, hoe dikker de wetsuit moet zijn. Voordat je in het water duikt, moet je goed nadenken over de dikte van je wetsuit. Die bepaalt immers hoe goed je geïsoleerd bent en dus hoe lang je het surfen vol kunt houden. Beschouw de dikte van de stof als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. De dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3, 3/2 of 2/2 millimeter. 

OLAIAN RAADT JE HET 4/3 MM-PAK AAN

Ontworpen voor koud water, tussen 12 en 17°C

OLAIAN  RAADT JE HET 5/4 MM-PAK AAN

Ontworpen voor koud water, tussen 7 en 12°C

OLAIAN RAADT JE HET 3/2 EN 2/2 MM-PAK AAN

Ontworpen voor koud water, tussen 17 en 22°C

OLAIAN  RAADT JE HET SHORTY-PAK AAN

Ontworpen voor koud water, tussen 20 en 25°C

combinaison_surf_estivale_eau_chaude

WETSUIT VOOR DE ZOMER:

2/2 millimeter (mm) betekent dat het neopreen bij de benen en armen 2 mm dik is. Je kunt kiezen voor een volledig surfpak of voor een shorty. Deze laatste geeft je meer bewegingsvrijheid bij je surfbewegingen.

combinaison_surf_automne_eau_tempérée

DE IDEALE WETSUIT VOOR IN DE HERFST:

3/2 millimeter (mm) betekent dat het neopreen bij de benen 3 mm dik is en bij de armen 2 mm. Bij temperaturen onder de 22°C kun je het best kiezen voor een volledig pak. Deze wetsuits zijn minder dik bij de armen zodat je makkelijker kunt draaien en peddelen.

combinaison_surf_hiver_eau_froide

DE ONMISBARE WETSUIT VOOR IN DE WINTER:

Een wetsuit met 4/3 millimeter (mm) betekent dat het neopreen bij de benen 4 mm dik is en bij de armen 3 mm. Een wetsuit met 4/3 millimeter (mm) betekent dat het neopreen bij de benen 4 mm dik is en bij de armen 3 mm.

number2_decathlon

DE DUUR VAN JE SURFSESSIE 

GA JE 1 UUR SURFEN?

Kies dan bij voorkeur voor een gemakkelijk aan en uit te trekken surfpak met goede thermische isolatie dat irritatie voorkomt. Dit geldt voor de surfpakken uit de reeks neopreen surfpakken Tribord 100.

Deze pakken zijn ook geschikt voor kinderen, die sneller moe worden en het sneller koud krijgen dan volwassenen.

GA JE 2 UUR SURFEN?

Dan moet je pak makkelijk aan te trekken zijn, maar ook bewegingsvrijheid bieden. Een dergelijk pak is gemaakt van soepeler neopreen met een rits op de rug, met of zonder klepje, zoals de Tribord 500-surfpakken.

GA JE 3 UUR SURFEN?

Als je langer gaat surfen, kun je het beste kiezen voor zoveel mogelijk bewegingsvrijheid: een surfpak voor mannen of vrouwen met een optimale samenstelling en van heel soepel neopreen. Ga voor een surfpak uit de Tribord 900-reeks.

number3

JE WETSUIT KIEZEN OP BASIS VAN JE LICHAAMSBOUW 

Een surfpak moet heel goed aansluiten, er mogen nergens plooien zijn. Zo biedt het een optimale thermische bescherming. Het is normaal dat het pak te strak lijkt te zitten wanneer je het past op het droge, maar dat verandert zodra het nat is. Als je een te groot surfpak kiest, ontstaan er plooien, kun je last krijgen van irritaties en vermindert de thermische isolatie (er komt dan water in het pak).

Let op: komen je 3 maten niet exact overeen met die van de tabel? Dan is de omtrek van je borstkas het belangrijkst, gevolgd door de omtrek van je taille en dan die van je heupen

Denk eraan om je wetsuit goed te onderhouden: spoel het na elke surfsessie met schoon water en laat het niet in de zon drogen. Neopreen houdt veel meer van schaduw…

Een laatste tip: zorg dat je na het surfen nog wat kracht over hebt om je natte wetsuit uit te trekken!

NAAR BOVEN