HOE KIES JE JE UITRUSTING VOOR KLASSIEK LANGLAUFEN?

Ga je voor een rustige langlauftocht of ga je intensief langlaufen, klassiek langlaufen doe je altijd op geprepareerde pistes in twee parallelle rails. ontdek hier onze tips om je uitrusting te kiezen!

Je kunt je uitrusting voor klassiek langlaufen kiezen op basis van 4 criteria: je niveau, het belag van je langlaufski's, de maat van je ski's en de compatibiliteit met de afstelnormen van je bindingen.

number_1

JE NIVEAU

HOE VAAK EN HOE INTENSIEF GA JE LANGLAUFEN?
BEGINNER / OCCASIONEEL GEBRUIK

Kies voor tolerante en stabiele ski's met een goede grip.

GEVORDERDE / REGELMATIG GEBRUIK

Kies voor wendbare ski's met een goede grip én een goed glijvermogen.

EXPERT / INTENSIEF GEBRUIK

Kies voor lichte en dynamische ski's, met een goed glijvermogen en een optimale grip.

HET BELAG VAN JE SKI'S

KLASSIEKE SKI'S HEBBEN EEN BELAG DAT VOOR TWEE DERDE GLAD IS, MET EEN "ANTISLIPSYSTEEM" IN HET MIDDEN VOOR MEER GRIP EN EEN BETERE VOORTSTUWING. ER BESTAAN 3 SOORTEN ANTISLIPSYSTEMEN.
Belag met schubben
BELAG MET SCHUBBEN

De schubben geven je meer grip op verschillende soorten sneeuw, vooral op parcours met hellingen.

Dit systeem moet niet gewaxt worden.

Belag mete stijgvel
BELAG MET STIJGVEL

Dit systeem geeft evenveel grip als dat van een belag met schubben, maar maakt geen lawaai en moet niet gewaxt worden.

te waxen belag
TE WAXEN BELAG

Dit systeem geeft een optimale grip in alle weersomstandigheden.  Het wordt het vaakst gebruikt voor wedstrijden. Het is geschikt voor ervaren skiërs.

Op het belag van deze ski's moet een laag vloeibare of vaste gripwax worden aangebracht, afhankelijk van de kwaliteit van de sneeuw en de temperatuur.

number_3

DE JUISTE MAAT SKI'S

Verder kan je je keuze ook laten afhangen van je gebruiksniveau: een langere ski geeft je meer glijvermogen, terwijl een kortere ski beter wendbaar is.

COMPATIBILITEIT MET DE AFSTELNORMEN VAN JE BINDINGEN

ER BESTAAN 3 SOORTEN AFSTELNORMEN VOOR SKIBINDINGEN, AFHANKELIJK VAN HET MERK. DEZE VERSCHILLENDE AFSTELNORMEN ZIJN NIET ALTIJD COMPATIBEL, WAARDOOR NIET ALLE SKI'S MET ALLE SKISCHOENEN TE COMBINEREN ZIJN.
nnn norm
NNN

De meest gebruikte norm. Eigendom van het merk Rottefella, leverancier van de merken Quechua, Fischer, Madshus en Peltonen. Deze producten voldoen aan de NNN- en de PROLINK-norm

norm prolink
PROLINK

Deze norm is identiek aan de NNN-norm.

Hij werd ontwikkeld door Salomon om ervoor te zorgen dat deze producten compatibel zijn met de NNN- en de PROLINK-norm.

sns norm
SNS

Norm ontwikkeld door Salomon, voor ski's van de merken Salomon en Atomic. Klapt in met Pilot-systeem, alleen geschikt voor de schoenen en bindingen van SNS Pilot.

VINCENT

PRODUCTMANAGER LANGLAUFEN

Er bestaan ook klassieke langlaufski's van het type "nordic cruising", waarmee je ook naast de piste kunt langlaufen. Deze ski's zijn breder en korter en geven je meer stabiliteit. Ze zijn ook geschikt voor beginners.

NAAR BOVEN