HOE KUN JE FIETSDIEFSTAL TEGENGAAN?

In België worden jaarlijks gemiddeld 32 000 fietsen gestolen, dat zijn er meer dan 90 per dag of bijna 1 fiets elke 15 minuten.

Fietsdiefstal is echter niet onvermijdelijk, en je kunt bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen om het de dieven zo moeilijk mogelijk te maken.

label b secure
number_1

KIES JE DIEFSTALBEVEILIGING VOLGENS VEILIGHEIDSNIVEAU

Dat is het principe van het label B’Secure.

B’Secure garandeert een veiligheidsniveau dat je zal helpen om met kennis van zaken de juiste diefstalbeveiliging te kiezen voor jouw fietsgebruik.

We hebben een testprotocol vastgelegd samen met een onafhankelijk laboratorium: het Centre national de prévention et de protection (CNPP of nationaal centrum voor preventie en bescherming). We zijn daarvoor in de huid gekropen van een dief en hebben echte diefstaltechnieken gebruikt.

Op basis van de testresultaten die het laboratorium behaalt, kennen we een beoordeling van 0 tot 10 toe aan de diefstalbeveiliging. Deze beoordeling houdt rekening met de moeilijkheidsgraad en de tijd die nodig was om de diefstalbeveiliging te kraken.

number_2

MAAK JE FIETS ALTIJD VAST

Dat is de gulden regel: zelfs als je voor slechts 30 seconden weg bent, moet je altijd je fiets vastmaken. Een korte wandeling maakt al snel duidelijk dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is! Diefstal gebeurt overal!

Algemeen kunnen we stellen dat je beter kiest voor een drukkere plaats. laat je fiets niet achter op een afgezonderde plek. Plaatsen met camerabewaking zijn ook goed.

Bepaalde situaties nodigen echt uit tot diefstal:

- Je fiets zonder ze vast te maken in de tuin van je huis laten (eventueel met een niet afgesloten toegang tot de tuin)
- Je fiets niet vastmaken terwijl je even om brood gaat, het is toch maar voor 5 minuutjes

wat moet je doen bij diefstal
number_3

WAT MOET JE DOEN BIJ DIEFSTAL?

Je moet in de eerste plaats klacht neerleggen bij de politie. Dat kan nutteloos lijken, maar het vergroot toch de kans om je fiets terug te krijgen. Bovendien heb je een proces-verbaal nodig als je verzekerd bent.

Ga ook eens kijken bij de dienst 'gevonden voorwerpen' van je stad of gemeente, er staan tal van fietsen zonder eigenaar … als je fiets verdwenen is in de buurt van een station, kun je ook daar een kijkje nemen bij de dienst 'gevonden voorwerpen'.

NAAR BOVEN