Olaian Logo blanc

HOE LEER JE SURFEN ALS JE PAS BEGINT?

Ben je een beginnende surfer? Leren surfen vraagt een minimum aan inzet en motivatie, maar vooral heel veel oefening!

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

1

DE BASISREGEL: "ÉÉN SURFER PER GOLF"

Dat is een van de belangrijkste veiligheidsregels: slechts één surfer neemt een golf, om botsingen met anderen en blessures te vermijden.

Welke surfer heeft voorrang?

Diegene die al op de golf surft, en als hij of zij nog niet op de golf surft, dan is het diegene die het meest aan de binnenkant of dichtste tegen de piek surft.

Hoe weet je wie het dichtst tegen de aan piek surft? Dat is de surfer die het dichtst bij de schuimkop of lip surft.

Hoe weet je ten slotte wie het dichtst bij bij de lip surft? Gewoon, door altijd je ogen open te houden en links / rechts te kijken ...

2

PROBEER EEN SURFER DIE OP EEN GOLF ZIT NIET TE HINDEREN

Diegene die al een golf heeft genomen, heeft voorrang. Verwijder je van de surfer met voorrang om te vermijden dat hij of zij een reuzenslalom moet doen om je te ontwijken. Probeer, als dat kan, het brekende deel van de golf te vermijden als je naar de 'piek' van de golf (de plaats waar de golven beginnen te breken) klimt. Als het niet mogelijk is, dan is dat jammer, en zal het witte schuim je meenemen terug richting strand, of zal het je eens goed door elkaar geschud en je neus eens grondig spoelen ... Soms is dat nu net de enige optie als je je in de baan van een andere surfer bevindt en je enkel richting het schuim kan peddelen, maar twijfel dan niet en doe het, want als je geen voorrang hebt en je er geen rekening mee houdt breng je de andere surfer(s) in gevaar.

3

SURF NIET IN DE ZWEMZONE

Elke zomer gebeuren er botsingen tussen surfers en zwemmers, en daarom worden de zwemzones in België goed aangeduid en afgebakend met gele boeien en wordt er met vlaggen (groen - geel - rood) gewerkt die er op duiden of er gezwommen mag worden. Voor de veiligheid van de zwemmers is het verboden binnen die zone te surfen. "Avonturiers" die zich toch binnen die zone zouden wagen, kunnen een boete verwachten.

Al klopt het soms wel dat de perfecte golven net uitgerekend ter hoogte van bewaakte stranden breken, en dan kriebelt het natuurlijk ...

4

VECHT NIET TEGEN DE STROMING

Vechten tegen de stroming is sowieso energie verspillen. Als je voelt dat je wordt meegetrokken, laat je dan meenemen door de stroming. Ga rustig terug naar de rand van het strand zodra je uit de moeilijke zone bent, dat scheelt vaak maar een paar meter.

5

TIPS VOOR EEN GESLAAGD DEBUUT OP JE SURFPLANK

Goed beginnen met surfen hangt af van veel dingen: je warmlopen tot de plaats waar je te water gaat, een goede positie op je plank, de juiste peddeltechniek... Hier vind je alle onze tips voor beginnende surfers.

 

Laat niets aan het toeval over en neem je tijd om je eerste rides goed voor te bereiden zodat je stap voor stap vooruitgaat. Zorg voor:

            - Een aangepaste surfplank

            - Een aangepast surfpak

            - Een goede leash

            - De juiste wax

Bekijk zeker ook eens onze onderstaande artikelen om de nodige achtergrondkennis op te doen en een aantal goede gewoontes aan te leren, zoals:

·   opwarmen voor je gaat surfen, een absolute must !

·   de keuze van je voorste voet op de plank

·   je positie op de plank

·   leren peddelen op je surfplank

·   de eerste keer in het water gaan op je plank

·   je eerste take-off op je beginnersplank

Olaian Start to Surf
6

BEGINNENDE SURFERS: WANNEER EN WAAR JE BEST GAAT SURFEN

Wie begint te surfen, moet daarnaast meestal ook nog iets anders leren: de symbolen voor de weersverwachting op zee ontcijferen. Om te kunnen anticiperen op de weersomstandigheden is het belangrijk dat je in staat bent om de weersvoorspelling voor surfers op gespecialiseerde websites zoals Yadusurf.com of Surfreport te lezen. En je moet een aantal begrippen kennen, zoals:

— de deining: die bepaalt de hoogte van de golven. Neem om te beginnen golven die niet hoger zijn dan 1 meter;

— de wind: goede golven zijn onmogelijk als er teveel wind staat. Maar de landwind (die van het land richting zee waait) is uitstekend om te surfen omdat hij voor diepe, gladde golven zorgt. Zeewind waait uit de omgekeerde richting, vanop zee richting het land. Die vlakt de golven af en maakt rimpelingen op het wateroppervlak, wat vervelend is bij het surfen. Een zwak briesje zorgt dan weer voor eerder gunstige omstandigheden. Over het algemeen is teveel wind nooit goed om te surfen. Teveel landwind duwt je tegen de top van de golf, en teveel zeewind geeft een grillig wateroppervlak...

Olaian Start to Surf

— de waterstand: algemeen genomen zijn de omstandigheden om te surfen beter bij vloed. Toch is het moeilijk om daar vaste regels op te plakken: vraag lokale surfers hoe een bepaalde spot in elkaar zit. Of ga zelf eerst op zoek naar informatie op websites die de surfplek omschrijven, of kijk in gidsen zoals stormrider.

— de periode: cruciale informatie, die beginnende surfers vaak niet kennen... De periode bepaalt de tijd tussen twee golfkoppen en ook de kracht van de golf. Een kleine periode maakt dat bij dezelfde deining er minder opeenvolgende golven zullen zijn en ze ook minder krachtig zijn, maar de wachttijd tussen twee golven zal wel korter zijn. Een grote periode geeft langere golvenreeksen, waar je langer op moet wachten maar die ook sterker zijn.  De ideale periode ligt rond de 10 seconden.

— het seizoen: in Frankrijk zijn de herfst en de lente de beste seizoenen om te surfen. Dan is er meer deining en waait de wind meestal richting zee. In de zomer is er veel minder deining: dan zijn er soms een week lang geen golven.

 

Check de webcams van een surfplek voor je ernaartoe trekt om zeker te zijn dat het weer goed zit! Die camera's vind je door de naam van de stad of de surfplek en 'webcam HD' in te geven in een zoekmachine.

Olaian Surf la mousse
7

VERSCHILLENDE SOORTEN GOLVEN VOOR BEGINNENDE SURFERS

Een klein beetje woordenschat om het onderscheid te maken tussen verschillende soorten surfplekken en de bijhorende golven die goed zijn voor beginnende surfers.

 

— Schuimgolven: dé bondgenoot van elke beginnende surfer. Niets is leuker dan een schuimgolf nemen aan de rand van het strand, om goed op je plank te leren staan en je eerste take-offs te oefenen.

 

— De beach break: het type golven dat het gemakkelijkst te nemen is en het vaakst bereden wordt. Beach breaks ontstaan op verschillende plaatsen op grind- of zandstranden en vormen zich snel opnieuw na elkaar. Op dit soort surfplaatsen breken de golven op een zanderige bodem 

 

— De point break: dit soort golven begint altijd op dezelfde plaats en breekt op rotsen. En het is inderdaad ook de titel van een film...

 

— De reef break: is een golf die breekt op een rif... Daarom raden we af om te beginnen surfen op een plaats met reef breaks.

 

Nog een voordeel van schuimgolven is dat je niet hoeft te wachten tot de top om eraan te beginnen. Je kan eindeloos oefenen tot je de basis van het surfen stilaan onder de knie hebt, om daarna op zoek te gaan naar de piek.

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOUW OOK INTERESSANT ZIJN

Tips
juist vallen
Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!
Tips
Foamboards for you
Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!
Tips
Olaian Shortboard Expert
Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage
Tips
Positive effects surfing
Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.
Tips
surf_bienfaits_KimHertogs
Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!
Tips
Yoga voor surfers
Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.
Tips
Beginnelingen krijgen vaak de raad om enkele uren les te nemen in een surfschool. Er kunnen veel redenen zijn waarom je liever alleen wil leren surfen. Is dat mogelijk? Welke zijn de fouten die je niet mag maken? Ontdek hier onze adviezen om in alle veiligheid alleen te beginnen surfen.
Tips
Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser
Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.
Tips
Hoe kies ik een surfplank voor mijn surf quiver
Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank. Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!
Tips
surfleash
Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!
Tips
olaian_surf_comment_choisir_wax
Glij op het water, niet op je plank! Surfers weten het als geen ander: de waxlaag op je surfplank is heel belangrijk voor een goede grip. Lees hier hoe je je plank moet waxen en de juiste wax kunt kiezen!
Tips
Berg je materiaal goed op na een surfsessie!
Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!
NAAR BOVEN