HOE MAAK JE JE TREKRUGZAK KLAAR?

Of ik nu voor enkele dagen of voor een hele maand vertrek, ik hou steeds twee dingen voor ogen: een vooruitziende blik en een licht gewicht!

Het hoofdidee is: hoe zorg ik dat ik niks vergeet en toch niet te veel gewicht meesleur?

rugzak-vol
number1

VOORUITZIENDE BLIK

Zorg er allereerst voor dat je de juiste rugzak kiest!

Ik verkies rugzakken van het koffertype met een grote opening op de rug, zodat ik makkelijk bij mijn spullen kan zonder die te moeten kreuken.

Het is ook erg belangrijk dat de rugzak kan worden afgesloten met een hangslotje. Het komt immers meer dan eens voor dat je je rugzak overdag achterlaat in de jeugdherberg of achter de balie van je hotel.

Het geeft ook een fijn gevoel van zekerheid wanneer je rugzak meereist in de laadruimte van een bus of een vliegtuig!

Zorg ook voor een beschermhoes, waarmee je je rugzak kunt beschermen tijdens het vervoer (vliegtuig, trein, bus, ...) en die ook goed van pas komt om je spullen te beschermen tegen de regen.

Vergeet niet dat je rugzak ook comfortabel moet zijn, je zult hem vaak en langdurig op je rug dragen! Hij moet zowat je beste reisgezel zijn.

Het is mooi meegenomen als je hem eens volgeladen mag uittesten voor je hem koopt.

De juiste rugzak gevonden? Perfect! Laten we nu eens kijken wat je erin stopt...

Ikzelf luister altijd eerst naar het weerbericht voor mijn reisbestemming. Daarna maak ik een planning van wat ik ter plaatse zo allemaal wil doen.

Je moet de inhoud van je rugzak sowieso aanpassen aan het land waar je heengaat en de periode van het jaar. Ook al blijven de essentiële spullen gelijk, toch neem je niet hetzelfde mee naar Thailand als naar Bolivië. Bovendien hangt het ook sterk af van wat je nog allemaal van plan bent naast je dagelijkse trektochten.

rugzak-reis-materiaal

ONZE BONUSTIP

Deel de inhoud van je rugzak in met zakjes!

Elke dag opnieuw moet je je rugzak legen en opnieuw vullen! Als je wilt vermijden dat dat een lastige klus wordt, organiseer je het best al je kleren en je materiaal in aparte zakjes. Zo eenvoudig, en zo efficiënt! 

rugzak-reis-koppel-organiseren
number2

EEN LICHT GEWICHT

Hoe lang je ook op trektocht vertrekt, ik raad je aan om maximaal voor één week verse kleren mee te nemen. Je hebt dan genoeg bij om regelmatig es een wasje te draaien en als je geen wassalon in de buurt hebt, kun je nog altijd je ondergoed met de hand wassen.

Kies voor kleding die niet snel vuil wordt, die snel droogt en bij voorkeur ook gemaakt is uit materialen die onfrisse geurtjes beperken. Wat dat betreft heb ik een voorliefde voor kleren in merinowol. Merinowol heeft een antibacteriële werking die geurtjes beperkt, zodat je die kledingstukken meerdere dagen kunt dragen zonder dat je ze hoeft te wassen.

Met ons Forclaz-team hebben we een, weliswaar niet-limitatieve, lijst opgesteld van onmisbare producten.

nl-checklist-travel
rugzak-reis-kleren

Zorg voor een evenwichtige verdeling van het gewicht bij het vullen van je rugzak, dat is immers erg belangrijk voor je draagcomfort.

Stop de zwaarste spullen dicht bij je rug. Wat je overdag nodig kunt hebben, stop je bovenin, dan kun je er makkelijk bij.

Als er ook kortere excursies van een aantal uur op het programma staan, neem je het best ook een lichtere compacte rugzak mee met een kleine inhoud (ongeveer 20 liter), waarin je wat water, een verbanddoosje en een paar snacks kunt meenemen!

Weet je, tijdens je trektocht zelf kom je het best te weten wat je echt nodig hebt en waar je zonder kunt. Vooruit, op pad dus, geniet en probeer uit!

NAAR BOVEN