HOE MAAK JE JE VOETBALSCHOENEN SCHOON?

Je voetbalschoenen schoonmaken, er zijn leukere dingen. En toch, je draagt maar beter zorg voor je schoenen als je niet elk jaar een nieuw paar wilt kopen. Geen nood, wij zetten wat tips en tricks voor je op een rijtje om je schoenen in topvorm te houden ... en om te vermijden dat je op je kop krijgt van je trainer omdat je met vuile schoenen op het veld staat.

Meenemen onder de douche is geen goed idee!

Het is misschien de eenvoudigste en zeker de snelste manier, maar je kunt je schoenen na de wedstrijd beter niet onder de douche wassen. Je loopt niet alleen het risico dat je trainer je op het matje roept omdat de douches verstopt zijn, het is ook allesbehalve goed voor je schoenen. Door je schoenen volledig in water onder te dompelen, beschadig je de materialen en bieden ze niet meer de nodige steun. Bovendien krijg je zo gegarandeerd schimmelvorming binnenin.

hoe je schoenen proper

De BSV-methode: borstelen, schoonmaken en verzorgen

Dit is dé manier om je schoenen schoon te maken en te verzorgen.

1. Begin met een goede borstelbeurt om de meeste aarde die aan de zool en aan de bovenkant zit vastgekoekt te verwijderen.

2. Neem een doekje of een spons en een sopje en ga aan het werk: maak de hele schoen schoon tot je alle sporen hebt verwijderd. Onze tip: gebruik bij voorkeur Marseillezeep, dat is het meest efficiënt en niet agressief voor de materialen (leer, synthetisch materiaal of stof).

3/ Je paar voetbalschoenen is heilig: na het wassen moet je ze nog een stevige poetsbeurt geven, dat is de stap die de levensduur van je favoriete paar zal verlengen.

Dat is trouwens ook de laatste stap in het productieproces van voetbalschoenen. Net voor ze worden verpakt, wordt elke imperfecte (lijm, vlekken, andere sporen) verwijderd om zo een perfect product af te leveren. Als jij je voetbalschoenen voor elk gebruik in perfecte staat wilt houden, is het dus belangrijk om ook de kleinste details (veters, naden, hoekjes) met een vochtige tandenborstel op te poetsen en daarna nog een droge doek over de schoen te halen.

Waar bewaren en hoe drogen?

Laat je schoenen nooit in een plastic tasje onderin je sporttas zitten. Ze moeten kunnen ademen!

Haal ze zodra je thuiskomt uit de tas, haal de inlegzolen eruit en zet alles op een droge en goed verluchte plaats neer. Het is heel belangrijk dat je ze aan de lucht laat drogen, en niet in de zon of onder de verwarming: dat kan de materialen van het bovenwerk verharden, waardoor het kan gaan barsten.

Als je de volgende dag alweer moet spelen, vul ze dan met krantenpapier, dat snel het vocht uit de schoenen zal opnemen. En als je ten slotte wilt voorkomen dat iedereen thuis commentaar geeft op de geur van je schoenen, bestrooi de binnenkant en de inlegzool dan met wat talk of zuiveringszout.

Hoe maak je je voetbalschoenen schoon?

Leren schoenen moet je invetten

Als je voetbalt met leren schoenen, begin je, net als bij andere voetbalschoenen, met de voorgaande stappen. Maar leer vraagt nog een extra stap: zodra je schoenen droog zijn, moet je het leer voeden, zodat het stevig en soepel blijft.

Leer is een natuurlijk materiaal, gebruik dus natuurlijke producten om het te voeden: vet, bijenwas, aloë vera... Breng het product in cirkelvormige bewegingen aan met een vochtig doekje, zodat het goed in het leer kan trekken.

Als je dit niet doet, zal het leer te droog worden waardoor het snel kan gaan barsten en scheuren. Bovendien zal de comfortabele werking van het leer rond je voet wegvallen.

Je hebt nu alle sleutels in handen om goed zorg te dragen voor je belangrijkste instrument, je voetbalschoenen. Je schoenen schoonmaken hoeft geen straf te zijn; maak er in de plaats daarvan een heilig moment van, een ritueel na de wedstrijd.

Probeer dat ritueel na elke training en elke wedstrijd uit te voeren. Zo sta je elke keer met blinkende schoenen op het veld, want geef toe, in de voetbalwereld wil het oog ook wat!

NAAR BOVEN