Fouganza logo

HOE MOET IK MIJN RIJLAARZEN ONDERHOUDEN?

Ben jij ook zo gek van je rijlaarzen? Draag je ze op training, les en wedstrijd? Hebben ze al samen met jou in het stof gebeten, en kennisgemaakt met de zijkant van de bak? Ja, je rijlaarzen of -boots maken heel wat mee! Wil je graag dat ze nog een hele tijd meegaan? Hier vind je alle info om je laarzen goed te onderhouden. Laten we beginnen met leren laarzen. Voor laarzen uit synthetisch materiaal kun je naar het tweede filmpje scrollen, onderaan dit artikel.

Hoe moet ik mijn leren rijlaarzen schoonmaken?

SCHOONMAKEN

Zo, je hebt net lekker gereden, je paard staat netjes verzorgd weer op stal. Hoog tijd om je laarzen ook een beurt te geven. Haal eerst met een borstel modder en ander vuil weg. Zijn ze toch nog niet helemaal netjes? Maak ze dan schoon met een vochtige spons om het werk af te maken.

leren laarzen schoonmaken

DROGEN

Wie schoonmaken zegt, zegt drogen! Je laat je laarzen het beste drogen in een goed verluchte ruimte. Warmtebronnen als de zon, of een radiator, kunnen het leer namelijk beschadigen. Onze tip om ze te laten drogen: steek er een laarzenspanner in om te vermijden dat de schachten omvallen en er plooien of scheuren in het leer komen.

WIST JE DAT?

Na een fikse regenbui kun je er ook krantenpapier instoppen, dat zal het vocht absorberen en ervoor zorgen dat je laarzen of boots sneller drogen.

leren rijlaarzen onderhouden

VOEDEN

En nu tijd voor serieuze zaken: je laarzen invetten of waxen! Je kiest het beste voor een crèmewax in plaats van een vloeiende wax. Neem ze het beste in de kleur van je laarzen, of een kleurloze als je niet zeker bent! Gebruik telkens maar een klein beetje product, als het leer er te veel van absorbeert loop je het risico dat het mettertijd brozer wordt. Doe wat van de wax of het vet op een doek en masseer het met cirkelvormige bewegingen in. Laat drogen en... klaar is Kees!

je rijlaarzen laten glanzen

OPBLINKEN

Blink je laarzen op en eindig in schoonheid! Het is altijd leuker om rond te lopen met mooie, glanzende laarzen. Neem dus een doek of een zachte schoenborstel en wrijf met snelle, lichte bewegingen over de hele laars.

Ziezo! Nu heb je alle info om je laarzen of boots goed te verzorgen, tijdens hun hele levensduur.

Hoe moet ik mijn synthetische laarzen schoonmaken?

NAAR BOVEN