HOE ONDERHOUD JE EEN SLAAPZAK?

Volg onze tips op om ervoor te zorgen dat je slaapzak langer meegaat en je een optimale nachtrust geniet.

number_1

HOE VOUW JE EEN SLAAPZAK OP EN BERG JE HEM JUIST OP?

De beste manier om een slaapzak op te bergen hangt af van zijn vulling: 

Heb je een slaapzak met dons / veren?

Dons dat wordt samengedrukt, verliest sneller aan kwaliteit. Je bergt een donzen slaapzak dus best op in een grote compressiehoes. De slaapzakken van Quechua met donsvulling worden verkocht met dit soort hoezen; zo kan je ze makkelijk opbergen zonder dat je het dons beschadigt en kun je ze toch opvouwen (dat scheelt aan plaats!). Nog een tip voor als je je slaapzak toch liever uitgevouwen laat: hang hem plat over een kleerhanger, zoals een broek.

Heb je een slaapzak met een synthetische wattering?

Een slaapzak met een synthetische wattering daarentegen bewaar je best in een compacte compressiehoes, waarin de slaapzak ook verkocht wordt. Je steekt de slaapzak best willekeurig in de hoes (zoals je in het filmpje kunt zien), in plaats van hem nauwkeurig op te vouwen. Zo wordt de wattering niet altijd op dezelfde plaats platgedrukt en gaat de slaapzak langer mee.

Voir notre video ci-dessous:
number_2

HOE EEN SLAAPZAK REINIGEN?

De manier waarop je een slaapzak onderhoudt, hangt af van de vulling.
 

Bij een polyester wattering:

Ga als volgt tewerk:
- stop de slaapzak in de wasmachine.
- doe er 2 of 3 tennisballen bij (liefst nieuwe, ofwel ballen die je vooraf hebt schoongemaakt met bleekwater, als dat kan): ze zorgen ervoor dat de slaapzak flink wordt opgeklopt en dus beter wordt gewassen, zonder dat hij beschadigd raakt. Draai een wasprogramma op 30°, maar laat niet centrifugeren.
- Laat daarna de slaapzak buiten drogen.
 
Bij een donsvulling:

De gulden regel is dat je dit soort slaapzakken zo min mogelijk wast. Het veiligste is om hem door professionals te laten reinigen, in de stomerij. Het allerbelangrijkste is dat hij echt helemaal droog is, controleer dus ook goed de naden.
Om het onderhoud te vereenvoudigen en te vermijden dat je slaapzak aan de binnenkant vuil wordt, gebruik je een katoenen of zijden lakenzak.
Dan gaat je onafscheidelijke metgezel om te kamperen héél lang mee!
Je goed uitrusten:

banniere_couchage_plume
Couchage
NAAR BOVEN