HOE ORGANISEER IK MIJN RUGZAK VOOR EEN TREKTOCHT?

Een van je voornaamste missies voor je gaat trekken is het organiseren van je rugzak. Wie lange dagtochten te voet plant, is gebaat bij een lichte rugzak om blessures aan de rug, schouders en gewrichten te vermijden.

PACK IT UP, LET’S GO!

Laat je niet verleiden door de inhoud en het laadvermogen van je rugzak, en daag jezelf uit om onder de helft daarvan te gaan. Dat lukt je enkel door te kiezen voor licht materiaal en lichte kledij en door enkel het hoogstnoodzakelijke mee te nemen. Ook een strategische en efficiënte organisatie van je bagage zorgt niet alleen voor een gerust gemoed, (yes, checklist!) ze is ook doorslaggevend voor de verdeling van het gewicht dat je meedraagt. Wat neem je zoal mee op trektocht en wat moet waar? Met deze tips van onze experten heb je al een streepje voor.

Indien je kiest voor een tocht langs berghutten, heb je een iets grotere rugzak nodig. 50 liter is voldoende om een slaapzak, voedsel en kleren mee te nemen. Om tochten te maken in volledige autonomie, heb je uiteraard meer materiaal nodig en kies je best voor rugzakken van 70 liter of meer. Om je een comfortabele tocht te garanderen, test je je rugzak best uit met gewichten vooraleer je hem aankoopt, om zo te controleren of de verdeling van het gewicht op je rugzak in orde is. De rugzak met grote inhoud wordt vaak aangepast aan de lichaamsbouw van de drager (man of vrouw)

WAT NEEM JE MEE VOOR EEN TOCHT VAN 10 DAGEN?

HIER VIND JE EEN OVERZICHT VAN DE ONMISBARE SPULLEN, VOLGENS DE GIDSEN VAN HUWANS, ONZE GESPECIALISEERDE KAMPEERPARTNER.
OUTFIT

✓ 4 ademende T-shirts

✓ 1 hemd met korte mouwen

✓ 1 hemd met lange mouwen (voor stadsbezoeken of religieuze gebouwen)

✓ Comfortabel ondergoed

✓ 1 polar vest of type softshell

✓ 1 waterdichte en ademende vest

✓ 2 broeken

✓ 1 zwembroek/badpak

✓ 1 paar wandelschoenen

✓ 1 paar lichte sandalen of slippers voor ‘s avonds

✓ 5 paar wandelsokken

✓ 2 paar comfortabele sokken voor ‘s avonds

WANDELACCESSOIRES

✓ Stokken

✓ Waterzak in de rugzak om te kunnen drinken tijdens het stappen

OM TE SLAPEN

✓ 1 slaapzak met een comfortabele temperatuur die geschikt is voor je bestemming

✓ 1 slaapzaklaken

ZEKER NIET VERGETEN!

✓ Antiwrijvingscrème om blaren te vermijden

✓ Toiletpapier

✓ Naald en draad om knopen aan te naaien

✓ Toiletzak (niet te vergeten: zonnecrème, zeep zonder water en anti-muggenmelk)

✓ Handdoek

✓ Hoofdlamp (of kliklamp)

✓ Internationale opladers en adapters

✓ Oordoppen voor lawaaierige plaatsen

✓ Mes

✓ Zonnebril

Indien je naar de bergen gaat, zijn compacte donsjas en handschoenen steeds nuttig. Vul dit lijstje aan volgens je eigen wensen!

content-mountain-trek-sac-à-dos
content-backpacker-sac-à-dos
content-mountain-trek-sac-à-dos-deux

ZO PAST ALLES IN JE RUGZAK!

number_1

BOVENAAN

Hier steek je alles wat je graag snel binnen handbereik hebt: een lichte regenjas, portefeuille, paspoort, zaklamp en toiletzak. Je isolerend matje rol je onder de flap.

number_2

IN HET MIDDEN

Steek hier je tent (vertikaal), net als je gasvuurtje, je gamel en je etenswaren. Zorg ervoor dat je die zware voorwerpen zo dicht mogelijk bij je ruggengraat plaatst. Je waterzak van 1 l past perfect in de buidel achterin.

Te weinig plaats voor je tent of slaapmatje? Hecht ze met stevig touw aan deze lusjes.

number_3

IN DE ZIJZAKKEN

Veel ruimte hier voor zonnecrème en zonnebril, je kompas en energierepen. Je fototoestel kan zelfs in het zakje van je heupriem. Verklein je wandelstokken en schuif ze door de 2 elastiekbandjes.

number_4

ONDERAAN

Hier steek je je slaapmatje en je slaapzak en kledij voor de volgende nacht en dag. Je comfortabele slippers voor na de wandeling kunnen in de extra ruimte.

Tips: ben je op pad met een groep? verdeel je bagage onder elkaar!

NAAR BOVEN