Hoe repareer je een wetsuit?

Heb je bij het controleren of aantrekken van je wetsuit een winkelhaak of scheur gevonden? Geen paniek! In veel gevallen kan je de wetsuit heel eenvoudig en snel zelf repareren.
Bekijk hiervoor de tutorial van Myriam, ontwerpster van de neopreen wetsuits van Subea! 

tips-voor-het-aantrekken-van-je-wetsuit

EEN SCHEUR OF WINKELHAAK REPAREREN 

Zit er een winkelhaak of een rechte scheur in je wetsuit, dan heb je een paar wasknijpers, een dun penseel en wat neopreenlijm (te verkrijgen in de doe-het-zelfzaak) nodig. Vouw het neopreen op de plek van de scheur open en houd het met de wasknijpers op zijn plaats. Breng de eerste laag lijm aan op elke kant van de scheur, wacht enkele minuten, en breng dan de tweede laag aan. Wacht tot de lijm er niet meer plakkerig uitziet (maar nog niet droog is!) en oefen dan druk uit op de verlijming om de twee randen van het neopreen samen te brengen. Als de scheur volledig door het neopreen zit, draai je de wetsuit binnenstebuiten en herhaal je dit proces. Laat je wetsuit dan ongeveer 24u drogen voor je het weer gebruikt. 

hoe-je-wetsuit-repareren

SLIJTAGE OF EEN GAT IN HET NEOPREEN REPAREREN 

In dit geval moet je een deel van het neopreen vervangen. Pak een stuk neopreen (van dezelfde dikte als je wetsuit), een dun penseel, neopreenlijm, een pen en een glas met een diameter die iets groter is dan het gat. Zet het glas vervolgens op de betreffende plek, trek er een cirkel rond en knip het stuk neopreen uit. Herhaal dit op je nieuw stuk neopreen. Leg het nieuwe stuk in het gat en maak 4 hulplijnen om je te helpen bij het plaatsen van het stukje neopreen. Breng de lijm aan de buitenranden van het nieuwe stukje en aan de randen van het gat aan. Laat dit ongeveer 2 minuten drogen en breng dan een tweede laag aan. Wacht enkele seconden, en leg het nieuwe stukje in het gat. Lijn hiervoor het nieuwe stuk op met twee van je hulplijnen en oefen druk uit op het hele tussenliggende deel. Doe hetzelfde met de andere hulplijnen. Druk het geheel vervolgens stevig aan, zodat de lijm goed pakt op het neopreen. Draai de wetsuit dan binnenstebuiten, en herhaal dit proces.
Net zoals bij de eerste reparatie moet je de wetsuit 24u laten drogen voor je hem weer kunt gebruiken. 

NAAR BOVEN