HOE STEL JE DE BINDINGEN VAN JE SKI'S AF?

Helm, skibril, ok. Handschoenen, ok. Stokken, ok. En je skibindingen? Voor een geslaagd dagje skiën zijn goed afgestelde skibindingen even belangrijk als een goede skibril. Thierry is productingenieur bij Wed'ze en vertelt je hoe en waarom.

INTERVIEW MET THIERRY BUQUET

Productingenieur bij Wed'ze
number_1

WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK OM JE SKIBINDINGEN GOED AF TE STELLEN?

skibindingen_wedze

Dat kan in twee heel belangrijke woorden worden samengevat: plezier en veiligheid. Skiën is een bron van plezier, wat je niveau ook is. Maar geen plezier zonder veiligheid! Slecht afgestelde bindingen betekenen een risico op blessures, waardoor je vakantie misschien onverwachts moet worden afgebroken of om zeep is...

Ski's oefenen door hun lengte immers grote krachten uit op het been wanneer je draait, en dit zowel vooraan als achteraan. Om blessures te vermijden, vooral aan de knie, moet de binding van je ski's de schoen losmaken wanneer die belasting groter is dan je lichaam aankan. Dat noemt men "afwerpen", bijvoorbeeld wanneer je valt.

number_2

WAT MOET JE DOEN OF WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN OM JE BINDINGEN GOED AF TE STELLEN?

De norm bepaalt de spanning van je bindingen volgens 5 parameters. Het komt erop neer dat de schuiver in de venstertjes aan de voor- en achterkant van de binding op het juiste cijfer moet worden gezet. Deze parameters zijn:

HET GEWICHT VAN DE SKIËR, ZONDER KLEREN AAN, ZOALS BIJ DE DOKTER
DE LENGTE VAN DE SKIËR
DE LEEFTIJD VAN DE SKIËR
HET GEBRUIKSNIVEAU
DE BUITENLENGTE VAN JE SCHOENZOOL de votre chaussure
skibindingen_wedze
number_3

JE HEBT EEN SYSTEEM UITGEWERKT OM DE IDEALE AFSTELLING VAN BINDINGEN TE BEPALEN, VOLGENS DE ISO-NORM 11088. WAAROM?

Elk jaar zijn slecht afgestelde bindingen de oorzaak van gescheurde achterste kruisbanden. Opdat iedereen gemakkelijk de goede afstelwaarden zou kunnen vinden, hebben wij een automatisch rekenprogramma gemaakt dat toegankelijk is voor onze teams in de winkels en voor onze klanten. Iedereen kan dus gemakkelijk nagaan of de ingestelde bindingswaarden wel overeenstemmen met zijn of haar skiërsprofiel.

number_4

HEB JE NOG ANDERE TIPS VOOR SKIËRS?

Ik raad hen aan hun bindingen te laten afstellen door een vakman, door een van de technici in de Decathlon-ateliers. Het is belangrijk dat de bindingen worden afgesteld volgens de lengte van je schoenen. Vergeet ook niet dat je parameters kunnen veranderen van het ene jaar op het andere, of zelfs in eenzelfde seizoen, wanneer je gewicht of je niveau van skiën verandert of wanneer je andere schoenen draagt. Alleen een vakman kan een optimale werking van je bindingen garanderen.

number_5

WAT KAN JE SKIËRS NOG MEEGEVEN OM AF TE SLUITEN?

De afstelling is fundamenteel, het is uiterst belangrijk dat je er aandacht aan besteedt en het laat doen door een vakman. Door hier te klikken kun je je afstelling op een eenvoudige manier checken. Voor een optimale afstelling moet je zo nauwkeurig mogelijk je gewicht, lichaamslengte en niveau van skiën opgeven.

NAAR BOVEN