HOE MOET JE VALLEN BIJ HET SURFEN ZONDER JE TE BEZEREN?

Je weet het ondertussen al, vallen maakt onvermijdelijk deel uit van het surfen. Dit zijn onze tips om veilig te vallen, voor jezelf én voor anderen.

We kunnen het maar beter meteen zeggen: valpartijen (wipeouts) zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos mogelijk verlopen, en dat je vooral zo veilig mogelijk surft. Deze surfadviezen geven je tips om een beter inzicht te krijgen in je wipeouts !

nummer 1

EEN ANALYSE VAN DE VERSCHILLENDE SOORTEN VALPARTIJEN BIJ HET SURFEN 

Een valpartij bij het surfen kan best angstaanjagend zijn, maar bovendien ook gevaarlijk voor jezelf en voor andere surfers.

Door te weten wat de risico's zijn, kun je de juiste reflexen aanleren voor als je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Dit moet je zeker vermijden bij een wipeout:

botsing surfers
BOTSING TUSSEN SURFERS

Ben je met meerdere surfers in het water? Let dan goed op je plank, maar vooral op die van de anderen. Het risico op botsingen is heel groot. Hou afstand van elkaar!

val surfen
OP JE MATERIAAL VALLEN

De tail, de vinnen en de rails zijn de gevaarlijkste elementen op je plank als je erop valt. Draag een helm!

wasmachine
De wasmachine

Afhankelijk van de grootte en de kracht van de golven kun je naar de bodem worden geduwd, en in alle richtingen door elkaar worden geschud ("washing machine"). Blijf kalm...

nummer 2

HOE ZIE JE EEN VALPARTIJ AANKOMEN?

Valpartijen bij het surfen worden vaak veroorzaakt door te weinig concentratie bij de take off.

Als je aan het peddelen bent kan het gebeuren dat, op het moment dat je wilt gaan staan op je board, je eigenlijk al op de top van de golf staat, net voordat die breekt. De golf kan heel snel groter en heel steil geworden zijn.

Dan ben je misschien te laat vertrokken! In dat geval keer je beter terug naar je vertrekpunt om ongelukken te vermijden.

Je zult het al snel merken: het is heel belangrijk om de golven op een spot goed te analyseren voordat je begint te surfen. Geen paniek: al doende leert men!

nummer 3

HOE VAL JE VEILIG?

Is het onmogelijk om een wipeout te vermijden? Duik dan als je nog tijd hebt!

Zo behoud je de controle in deze situaties, want je laten meesleuren is nooit een goed idee als je valt bij het surfen... Maar hoe moet je dan duiken?

De ondiepe duik: neem een platte, ondiepe duik in ondiepe golven, en zorg ervoor dat je niet met je hoofd eerst duikt zodat je je niet stoot aan de bodem!

De diepe duik: neem een diepe duik bij grote, imposante en krachtige golven. Zo vermijd je het krachtigste deel van de golf en word je niet te hard door elkaar geschud;

Plat op je buik door het schuim: bij een rotsachtige bodem, of één met veel koraal, is het het beste om je plat te laten vallen. Denk er ook aan dat je je niet op de bodem afzet met je voeten om weer boven te komen.

nummer 4

DE JUISTE REFLEXEN TIJDENS EEN WIPEOUT 

Kun je een val echt niet vermijden? Dit zijn de juiste reflexen om kopje onder te gaan zonder in de problemen te komen.

Bescherm je hoofd met je handen als je valt;

— Ben je nog niet heel zeker, en wil je vermijden dat je plank andere surfers raakt (in de hoop dat zij hetzelfde doen voor jou)? Zoek dan een vrije zone op om te beginnen met surfen!

Duik, en zwem onder water totdat je voorbij het schuim bent;

Raak niet in paniek onder water, zelfs al voelt het alsof je in een wasmachine door elkaar wordt geschud! Blijf rustig en denk aan iets leuks (je laatste vakantie bijvoorbeeld, of je favoriete gebakje) om niet buiten adem te raken;

Hou je ogen open zodat je ziet waar je heen gaat. Zo kun je de bodem zien, de oppervlakte van het water of je plank;

- Trek aan je leash en/of kijk naar het licht om weer boven te komen.

Nummer 5

ONZE 5 TIPS OM VALPARTIJEN TE VERMIJDEN

Er zijn ook 'preventiemaatregelen' om het risico op vallen bij het surfen te verminderen. Dit zijn 5 tips voor als je 't water in gaat:

1 — Ga uit de golf als je ziet dat hij gaat neerslaan. Blijf liggen op het achtereind van je plank en hou het voorste deel uit het water. Zo neemt het schuim je mee en glij je tot aan het eind van de impactzone;

2 — Observeer de spot en kijk hoe de golven zich vormen voordat je het water in gaat;

3 — Surf niet op golven die nog te moeilijk zijn voor jouw niveau;

4 — Ga het water uit als je moe wordt;

5 — Blijf geconcentreerd en drink genoeg om blessures te vermijden.

duiken
Nummer 6

GA EEN STAP VERDER: VOLG DUIKTRAININGEN

Surfers die grote golven nemen, volgen over het algemeen ook een specifieke duiktraining. Een wipeout op een van die monsters en je zit al snel meer dan 30 seconden onder water!

Om rustiger te blijven en meer vertrouwen te krijgen in die soms beangstigende momenten, kun je enkele lessen volgen en je duikprestaties verbeteren. Zelfs als je op een gemiddeld niveau surft.

Het is heel belangrijk om de spot waar je gaat surfen goed te kennen. Weten hoe diep het er is, of weten uit welk materiaal de bodem bestaat zal je helpen om beter te vallen zonder je pijn te doen.

Geen paniek! Vallen is heel normaal bij surfen. Laat je zeker niet ontmoedigen: dankzij deze gids weet je nu 'hoe' je moet vallen bij het surfen!

helm olaian
nummer 7

DRAAG EEN HELM!

Wat je niveau ook is, op een dag maken we allemaal een lelijke val, met soms dramatische gevolgen.

Meer dan de helft van de ongelukken wordt veroorzaakt door surfers die hun hoofd stoten aan hun eigen plank, gevolgd door botsingen tussen surfers (vooral als er veel mensen in de line-up zijn), en door het materiaal op de bodem: zand, rotsen, koraal...

Gelukkig lopen de meeste ongelukken goed af, maar bij ernstige ongelukken raken veel surfers gewond aan het hoofd. Als je in het water je hoofd stoot en het bewustzijn verliest, loop je het risico dat je verdrinkt.

Een helm behoedt je dan wel niet voor alle soorten blessures, maar het is toch heel belangrijk om er een op te doen en veilig te surfen.  

DEZE TIPS KUNNEN INTERESSANT ZIJN VOOR JOU:

NAAR BOVEN