HOE VEROVER JE EEN BASISPLAATS?

Het seizoen is pas van start gegaan en je merkt dat je niet echt het vertrouwen van je trainer hebt. Je staat amper in de basis en mag meestal maar enkele minuten meedoen. Niet bepaald een ideale situatie ... We geven je enkele tips om je felbegeerde basisplaats in de wacht te slepen. 

Voor we verdergaan, willen we verduidelijken dat het niveau waarop je speelt niet belangrijk is. De tips gelden zowel voor professionele spelers als spelers op een lager niveau. Op het allerhoogste niveau zijn er bovendien veel spelers die bewijzen dat een status niet definitief is. Kijk maar naar de spelers in onze nationale ploeg of in grote clubs.

een basisplaats verdienen

Een seizoen duurt wel even​​​

Als je het seizoen op de bank begint, moet je nog niet meteen gaan wanhopen. De competitie duurt nog lang en je trainer zal je zeker nog nodig hebben. Vergeet dat niet en grijp je kans wanneer die zich voordoet. Ga niet gefrustreerd rondlopen. Dat komt je speelkansen helemaal niet ten goede.

Probeer het ongelijk van je trainer te bewijzen en geef het beste van jezelf zodat hij je niet over het hoofd kan zien. In de meeste gevallen neemt je trainer zijn beslissing in functie van het team en heeft hij niets tegen jou als persoon. Het is aan jou om in te schatten waarom je op de bank belandt.

Beoordeel jezelf en doe dat zo neutraal en objectief mogelijk. Praat er eens over met je trainer. Hij zal je vertellen waar je aan moet werken om je kansen op een basisplaats te verhogen. Als je weet op welke vlakken je vooruitgang moet boeken, rest er je nog maar één ding: hard werken. Concentreer je steeds op jezelf en kijk niet naar je concurrent.

Beleef plezier aan je trainingen en ga niet elke beweging van je concurrent tot in de kleinste details analyseren. Hard werken en met plezier naar de training gaan, dat is de basis van een gezonde concurrentiestrijd.

een basisplaats verdienen

De basis: hard werken en doorzettingsvermogen

Als je het verschil wilt maken, moet je hard werken en niet meteen opgeven. Speelkansen krijg je niet zomaar in je schoot geworpen! Zet je frustraties aan de kant en geef het volle pond tijdens elke training zodat je trainer je niet over het hoofd kan zien. Werk vooral aan de punten die je op de bank doen belanden maar verlies ook je kwaliteiten niet uit het oog.

Eén ding is echter cruciaal: zorg ervoor dat je fysiek topfit bent! Als je een speelkans krijgt, moet je conditioneel in orde zijn. Als dat niet zo is, kan je een basisplaats sowieso vergeten. Je bent misschien wel de speler met de beste techniek maar als je je inspanningen niet kunt volhouden, zal je bijdrage eerder beperkt zijn.

een basisplaats verdienen

Tijdens de wedstrijd: straal passie en grinta uit!

Als je een basisplaats wilt veroveren, moet je elke kans die je krijgt met beide handen grijpen. Laat steeds zien dat de coach op je kan rekenen, ook al krijg je soms maar enkele minuten tijdens een wedstrijd. Je moet niet noodzakelijk het verschil maken of je team de overwinning schenken maar laat je coach wel zien dat je met passie speelt. Kies steeds de juiste positie en toon je strijdershart. De rest volgt vanzelf: met wat geluk, je frisheid en technische bagage neemt je team misschien wel de bovenhand aan het einde van de wedstrijd!

Met elke speelminuut die je krijgt, kun je aan je coach laten zien hoe belangrijk je wel niet kan zijn voor je team. Het is dan aan jou om tijdens je eerste basisplaats de goede lijn door te trekken en je basisplaats proberen vast te houden. 

NAAR BOVEN