HOE VERZORG JE JE PAARD IN DE WEIDE?

Een paard galoppeert in de weide

WAAROM MOET JE JE PAARD VERZORGEN IN DE WEIDE?

Ook in de weide heeft je paard verzorging nodig. Je kunt je paard niet zomaar in de weide zetten om het enkele dagen of maanden later weer op te halen. Je moet een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.

Veel mensen zetten hun paard in de weide tijdens de zomer, maar dat kan ook in andere seizoenen. Er zijn immers paarden die het hele jaar door in de weide staan.

Let wel op in de lente: de stikstof in het gras kan dan hoefbevangenheid of koliek veroorzaken. In de winter daarentegen is het vaak noodzakelijk om voeder (hooi) of zelfs voedingsmiddelen te geven, want gras alleen zal niet volstaan. Als je paard gewend is om in een box te staan, is het niet aan te raden het 's winters in de weide te zetten. Het is belangrijk om je paard vanaf het begin van de winter buiten te laten, zodat zijn lichaam zich geleidelijk kan aanpassen aan de lage temperaturen. In dat geval is het beter om je paard niet te scheren en de wintervacht te behouden als natuurlijke bescherming.

Een ruiter en haar paard in de weide

DE ROL VAN DE RUITER

Paarden zijn kuddedieren en kunnen niet tegen eenzaamheid. Het is dan ook belangrijk dat er meerdere paarden in de weide staan. Houd de eerste dagen echter wel in de gaten of je paard goed integreert in de groep. Soms wordt een paard uitgestoten en door de andere paarden gebeten of getrapt. Soms laat een groep een paard zelfs niet drinken of eten. In dag geval moet je ingrijpen en je paard in een andere groep plaatsen.

Als je paard in de weide staat, moet je dagelijks checken of hij geen wondjes heeft, hoe het met zijn hoeven gesteld is en of het paard in goede gezondheid is. Het is belangrijk om elke dag te kijken of je paard over schoon en voldoende water beschikt, vooral bij warm weer. Je kunt een zoutblok plaatsen om je paard van de nodige mineralen te voorzien. Wees niet bang dat hij te veel mineralen binnenkrijgt, je paard weet van nature wanneer het genoeg is.We raden ook aan om te zorgen dat je paard ergens kan schuilen voor de regen.

Controleer minstens één keer per week of er geen gevaarlijke voorwerpen in de weide liggen, en of de omheining nog in goede staat is.

pony met een vliegenmasker in een weide

Onze tips

Als je paard voor het eerst in de weide gaat, kun je hem beschermingsmiddelen laten dragen (springschoenen, peesbeschermers, kogelbeschermers). Zodra je paard zich heeft uitgeleefd, kun je de bescherming weghalen. 

Breng een insectenwerend middel aan als je paard last heeft van insecten. Als het middel niet voldoende werkt, kun je je paard een deken en vliegenmasker laten dragen.

Gebruik korrels of iets anders dat het lekker vindt om je paard te lokken als het moeilijk te vangen is.

Als je je paard korrels geeft, kun je de emmer in een oude autoband plaatsen om te voorkomen dat hij omvalt.

 

NAAR BOVEN