HOE WORDT DE WATERDICHTHEID VAN EEN WANDELJAS GEMETEN?

symbool goed om te weten

GOED OM TE WETEN

Een product wordt beschouwd als waterdicht wanneer het verhindert dat regen erdoor dringt zodat het de wandelaar beschermt tegen nat.

Er zijn verschillende niveaus van waterdichtheid, en verschillende tests om de dichtheid te meten. Enerzijds geven we de waterdichtheid van een stof op, anderzijds tonen we de waterdichtheid van het volledige artikel aan.
Ga dus goed na of de jas niet alleen vervaardigd is van een waterdicht materiaal, maar ook beschikt over waterdichte ritsen.

TWEE SOORTEN TESTS: WATERKOLOM VERSUS DOUCHE

number_1

DE WATERKOLOMTEST

Die test meet tegen welke waterdruk een stof bestand is. 

De testresultaten worden uitgedrukt in mm waterkolom of mm Schmerber (naar de textielfabrikant Charles Edouard Schmerber die deze meetmethode ontwikkelde). 1 Schmerber = 1 mm waterkolom = 0,1 mbar. Regen heeft een gemiddelde druk van 1 000 tot 2 000 Schmerber. Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (of 1 300 mm) wordt beschouwd als waterdicht (volgens de ISO 811-norm). Maar opgelet, een jas in een stof met een waterdichtheid van 2 000 mm Schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet bij een stortbui of langdurige hevige regen. 

Hoe hoger de Schmerber-waarde, hoe beter waterdicht de stof. Opgelet: de kwaliteit van de gebruikte stof is erg belangrijk, want een nieuwe jas in een stof van minder goede kwaliteit kan immers niet langer waterdicht zijn na wassen. Quechua garandeert dat al onze producten ook nadat ze werden gewassen nog even waterdicht zijn als voordien. 

test-waterkolom-waterdichtheid-jas-wandelen
number_2

DE DOUCHETEST

In onze ogen is die test het meest representatief omdat een product in een uiterst waterdichte stof toch nog water kan doorlaten langs de naden, flappen of ritsen...

Bij die test worden de producten onder een douche gehouden om de totale waterdichtheid te controleren.  

number_3

WELK NIVEAU VAN WATERDICHTHEID VOOR WELK GEBRUIK?

Volgens de resultaten van die test kunnen de producten als volgt worden gerangschikt: - een product met score 2 beschermt de drager tegen een kleine regenbui of 6 cm regen in 1 uur (dit komt overeen met de gemiddelde hoeveelheid neerslag in vlakke gebieden in Frankrijk) - een product met score 3 beschermt de drager tegen regenbuien van 12 cm regen in 2 uur - een product met score 4 beschermt de drager tegen onweersbuien van 30 cm regen in 3 uur - een product met score 5 beschermt de drager tegen een wolkbreuk van 1,8 meter water in 4 uur. Je kan deze scores terugvinden bij de technische voordelen op de fiches van onze waterdichte jassen op Decathlon.be

number_4

OPGELET: VERWAR WATERDICHT NIET MET WATERAFSTOTEND

Zoals gezegd betekent waterdichtheid het vermogen om te verhinderen dat regen doordringt. Daartegenover betekent waterafstotend dat water van het oppervlak van de stof af glijdt, zodat de stof geen vocht opslorpt. Een waterafstotende behandeling houdt in dat het product een coating krijgt: ofwel wordt die aangebracht op een jas met waterdicht membraan om de waterdichtheid nog te verbeteren, ofwel op een product dat op zich niet waterdicht is. In het tweede geval gaat het om een tijdelijke oplossing voor wanneer je plots zou worden verrast door enkele (eerste) regendruppels.

Die producten, zoals de donsjas X-light, hebben meestal een andere functie, zoals je warm houden. Het feit dat ze waterafstotend zijn is een 'bonus', maar ze zijn niet bedoeld om je op een wandeltocht te beschermen tegen de regen. Een jas die alleen waterafstotend is (en niet waterdicht) biedt slechts een minimale bescherming tegen de regen, en dient alleen om je eventjes "uit de nood te helpen". 

Als er kans bestaat op regen, neem je dus best een waterdichte derde laag mee. Door het dragen kan de jas zijn waterafstotende eigenschap verliezen, lees onze tips om een jas weer waterafstotend te maken.

Om droog te blijven, moet je ook ademende kleding dragen zodat je niet nat blijft van transpiratie door de inspanning.

Je vindt deze scores bij de technische voordelen die worden vermeld op de fiches van onze waterdichte jassen op Decathlon.be

NAAR BOVEN