HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE KINDEREN MET PLEZIER OP DE LATTEN STAAN?

Skiën met kinderen is niet altijd even vanzelfsprekend. Michael, productmanager kinderkleding, trok al vaker met zijn gezin naar de sneeuw. Hij deelt graag zijn ervaringen. Met zijn tips vertrek je gerust op vakantie!

6 VRAGEN VOOR MICHAEL

Productmanager kinderkleding

HALLO MICHAEL, KAN JE ONS VERTELLEN WIE JE KINDEREN ZIJN

IK HEB 3 KINDEREN: ELONA, DE OUDSTE, IS 14. INAYA IS ER 10 EN DE KLEINSTE, NIELS, 4.

1. Vanaf welke leeftijd stond je met je kinderen op de piste en hoe is dat de eerste keren verlopen?

Mijn kinderen zijn echt beginnen te skiën toen ze tussen 3 en 4 jaar oud waren. In het begin droegen ze kinderski's die aan hun lichaamsbouw waren aangepast. Vorige winter was gewoon om te proberen en om te leren hoe het voelt om te glijden met de uski's. Als papa heb ik gemerkt dat kinderen onder de drie jaar heel snel afhaken en niet lang op hun ski's blijven staan. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar meestal is hun psychomotorische ontwikkeling nog niet van dien aard dat ze er plezier aan beleven.

2. Wat vinden ze nu net zo leuk aan die hele skibeleving?

Niels bijvoorbeeld wilde met de groten meedoen en net hetzelfde doen als mama, papa en zijn zussen. Dat heeft hem erg gemotiveerd om ook te beginnen skiën! De sneeuw is gewoonweg een magisch element dat kinderen met vakantie associëren. Het is een heel speelse wereld die kinderen al vroeg kunnen ontdekken. In de sneeuw spelen blijft toch wat de kleinsten het liefst doen. Leren glijden, vaak dan wel op een slee, is een goede aanloop om te beginnen met skiën of snowboarden.

ski_kinderen_houden_wedze

3. Hoe heb je het hen geleerd? (Heb je ze lessen laten volgen of het zelf aangeleerd?)

Zoals veel ouders dacht ik dat ik mijn kinderen kon leren skiën... niet dus! De skimonitor heeft op anderhalf uur meer bereikt dan ik in een hele week. Ieder zijn job dus. Natuurlijk slagen sommige mensen er wel in om hun kinderen te leren skiën. Maar als je voor een week gaat, raad ik aan om je kind enkele uren les te laten volgen bij een skimonitor. Je zult hem of haar sneller vooruitgang zien boeken en daarna kan je dan samen de pistes op.

4. Met welke problemen hebben kinderen het vaakst te kampen?

De kleinsten hebben het moeilijk met het materiaal en de kledij. De skischoenen zitten te vast, jas en broek zijn te groot, de helm is te zwaar, de skibril is niet aangepast aan de morfologie van hun gezicht, de handschoenen zijn moeilijk om aan te trekken... kinderen moeten dan altijd door volwassenen worden geholpen. Dat is de reden waarom we bij Wed’ze aan al deze zaken aandacht besteden.

Alle productmanagers willen deze producten blijven vernieuwen zodat kinderen ze zelf kunnen gebruiken, er zonder hulp mee kunnen omgaan en zich maar op één ding moeten concentreren: leren skiën of snowboarden.

ski_houden_kinderen_wedze

5. Kunnen jullie ondanks het leeftijdsverschil toch samen gaan skiën? Indien ja, hoe ben je daarin geslaagd?

Nog niet. Vorige winter kon Niels de meisjes nog niet volgen. We hebben hem op zijn eigen tempo laten oefenen in de sneeuwspeeltuin. Deze winter denk ik wel dat het zal lukken op de pistes die hij aankan. Dat ziet er dus goed uit!

6. Wat doe je wanneer ze zich boos maken of wanneer het niet lukt?

Kinderen die zich boos maken, dat zie je wel vaker. Kijk maar eens rond op de skipistes! Elke ouder kent zijn eigen kind en reageert op een andere manier. Het is moeilijk om hier echt advies te geven. Wanneer een van mijn kinderen zich boos maakt, probeer ik de dingen te relativeren: "We zijn hier om ons te amuseren en zeker niet om boos te worden of ons pijn te doen". Best is om je kind zeker niet onder druk te zetten en om zoveel mogelijk geduld te oefenen!

Voor mij moet skiën gelijk staan aan samen plezier maken, aan een fijne tijd beleven met het hele gezin. Het gaat er niet om zoveel mogelijk pistes af te werken, er is geen timing, 's middags eten we ook lekker, we genieten van het uitzicht, ademen de gezonde lucht in en lopen allemaal met een "smile" op ons gezicht rond.

En o ja, elke 5 minuten even stoppen natuurlijk zodat de oudste een selfie kan nemen ;).

Dat is hoe ik een ideale ski- of snowboardvakantie met het hele gezin zie. Maar iedereen mag er natuurlijk zijn eigen draai aan geven. Regels zijn er niet en veel goede raad kan ik ook niet geven. Ik kan met jullie alleen maar mijn ervaring als papa met jullie delen!

NAAR BOVEN