Hoe zwem ik het best met een hernia, scoliose of artrose?

Naar schatting 70% tot 80% van de bevolking (in de toekomst) last hebben van rugpijn. Hoor jij daarbij? Er zijn verschillende aandoeningen die je pijn kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn een hernia van de tussenwervelschijf, artrose en scoliose. Zodra de oorzaak van je rugpijn is vastgesteld, kan een arts of fysiotherapeut je aanraden om te gaan zwemmen om de pijn te verlichten.   Maar opgelet, denk goed na bij wat je doet! Om je de beste tips te geven en te weten hoe je moet zwemmen, ben ik langsgegaan bij fysiotherapeute Marion.

number1

MARION, WAT VEROORZAAKT DIE FAMEUZE RUGPIJN NOU EIGENLIJK?

Dat is dé grote vraag! Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik een patiënt met rugpijn zie. Maar feitelijk is elke vorm van rugpijn anders en kunnen er verschillende oorzaken zijn. Soms is een gebrek aan fysieke activiteit of een verkeerde zithouding achter een computer de boosdoener. In sommige gevallen is er ook sprake van scoliose, vooral bij jonge patiënten, een hernia van de tussenwervelschijf of artrose bij ouderen.   Om je rugpijn te "behandelen", ga je eerst langs bij je huisarts die de oorzaak zal bepalen. Hij kan je aanvullende onderzoeken en eventueel een aantal sessies bij een fysiotherapeut aanraden.

number2

ZWEMMEN WORDT AANGERADEN BIJ DE AANDOENINGEN DIE JE ZONET NOEMDE: SCOLIOSE, EEN HERNIA VAN DE TUSSENWERVELSCHIJF OF ARTROSE. WAAROM?

Klopt, ik raad zwemmen aan als aanvulling op mijn behandelingen. De sport heeft immers heel wat voordelen. Zwemmen is bijvoorbeeld niet belastend voor de gewrichten. Iedereen kan dus een baantje trekken.   Een van de grootste voordelen van zwemmen is het feit dat al je spieren aan het werk worden gezet. Dankzij de weerstand van het water heb je bovendien geen pijn. Tot slot nog een zeer belangrijk punt voor mij: als je zwemt heb je een minimaal risico op blessures in vergelijking met andere sporten. Het is echter wel belangrijk dat je de oefeningen aan je persoonlijke situatie aanpast.

number3

WELKE SLAGEN ZIJN EIGENLIJK HET BESTE?

Ik zal beginnen bij de slagen die je het best links kunt laten liggen als je rugpijn hebt: de vlinderslag, omdat die slag het meest belastend voor je rug is. Het is een zeer technische slag en als je hem niet beheerst, kun je rugpijn krijgen. Laat dat nu net het laatste zijn wat je wilt!   Een andere slag die je beter kunt vermijden is de schoolslag , omdat je rug een holle houding aanneemt. Vermijd vooral de slag waarbij je hoofd boven het water blijft!   De beste slag is de rugslag. Met die techniek kan je eigenlijk niet veel verkeerd doen.

Hoe zwem ik het best met een hernia, scoliose of artrose?
number4

IS DE RUGSLAG DAN ALTIJD DE JUISTE KEUZE?

In de meeste gevallen wel. Vraag eerst en vooral advies aan je arts omdat hij je kent. Elke patiënt is verschillend en er bestaat geen algemene behandeling voor rugpijn.   Het is wel waar dat de rugslag kan helpen om bij scoliose de afwijking van de wervelkolom te corrigeren. Tijdens die slag wordt de wervelkolom van de zwemmer namelijk gestrekt en worden de rugspieren aangespannen.   Zwemmen is een uitstekende activiteit om een hernia van de tussenwervelschijf te behandelen. Bij twijfel kies je altijd voor de rugslag.   Artrose kun je voorkomen en verlichten door op regelmatige basis te bewegen. Het is immers belangrijk om de spieren aan de gewrichten te versterken en om de gewrichten rustig aan het werk te zetten om het kraakbeen te 'onderhouden. Artrose kan op een aantal plekken pijn veroorzaken: knieën, rug, schouders, ellebogen, … Mijn advies is om aan je arts of fysiotherapeut de juiste oefeningen te vragen.   Voor mensen met artrose is aquagym eveneens een zeer geschikte activiteit in het water.

number5

HOE VAAK PER WEEK MOET JE GAAN ZWEMMEN OM EEN EFFECT TE MERKEN?

Het is vooral belangrijk dat je niet te intensief zwemt. Neem je tijd om grote en soepele slagen te maken. Twee keer per week, gedurende 30 tot 45 minuten, is ideaal. De effecten op je rugpijn merk je pas op lange termijn. Het is dus belangrijk dat je volhoudt!

Lijd je aan een hernia van de tussenwervelschijf, scoliose of artrose? Dan kan zwemmen je helpen om je pijn te verlichten. Dankzij Marion weet je nu al iets beter hoe je precies moet zwemmen. Maar we kunnen het niet genoeg herhalen: het allerbelangrijkste is dat je een arts raadpleegt.

 

Wil je nog iets toevoegen? Je eigen verhaal vertellen? Ons een vraag stellen? Vertel het ons in de opmerkingen!

NAAR BOVEN