INTERVIEW: YUHAN TAN

Yuhan Tan is een begrip geworden in het Belgisch badmintonlandschap. Hij nam 2 keer deel aan de Olympische spelen en veroverde 11 Belgische titels, waarvan hij de laatste won 2,5 jaar na het afsluiten van zijn carrière. Momenteel is de 31-jarige badmintonner uit Bilzen actief als voorzitter in de atletencommissie BIOC en zit hij in zijn 3e specialisatiejaar Orthopedie. Na het afsluiten van zijn internationale carrière vervoegde Yuhan zich bij het Perfly-team en hielp hij ons bij het ontwikkelen van onze expert-producten. Wij hadden een gesprek met hem.
 

WAT TROK JE AAN IN BADMINTON?

Badminton is de snelste racketsport en lichamelijk de meest complete. Je moet je iedere keer aanpassen aan je tegenstander waardoor iedere wedstrijd anders is.

BIJ WELKE CLUBS HEB JE AL GESPEELD?

Ik begon bij Drive'83 in Veldwezelt. Daarna belandde ik in de Duitse Bundesliga, bij Union Ludinghausen. In die competitie speelde ik 10 jaar. Momenteel ben ik actief bij Ezanville in de hoogste Franse afdeling.
 

WAAROM HEB JE VOOR PERFLY GEKOZEN?

Perfly (voordien Artengo) is een heel toegankelijk merk en is tegelijk kwalitatief geschikt voor op topniveau. Ik heb het materiaal over enkele maanden uitgebreid getest en was zeer tevreden. Wat ik leuk vind bij Perfly is dat er echt naar de feedback van de atleet geluisterd wordt. Hierdoor krijg je een sterke band tussen merk en atleet. 
 

Yuhan Tan Badminton

HOE IS HET TESTEN VAN HET BADMINTON-GAMMA VERLOPEN?

In verschillende fases. Ik heb een viertal modellen van rackets getest, waarvan ik wist dat deze bij mijn speltype aansloten. Verder heb ik over een periode van verschillende maanden de shuttles en schoenen getest. Ik vind dat je pas een oordeel over schoenen kunt vellen als je ook wat weet over de duurzaamheid. Voor badminton is het belangrijk je lichte schoenen hebt die tegelijk de schokken kunnen absorberen en sterk genoeg zijn rond de voet om snel te starten, te stoppen en snel van richting te veranderen. Ik heb gekozen voor het 990-model.

HOE ZIET JOUW PARTNERSHIP ERUIT?

Mijn taak is om Perfly te vertegenwoordigen op diverse wedstrijden en om tegelijk ook feedback te geven over het materiaal. Na meer dan 10 jaar actief te zijn op het hoogste niveau, kan ik feedback geven over wat goed is en waar er nog aanpassingen mogelijk zijn. Zo helpen we elkaar vooruit. 
 

Yuhan Tan Badminton

WELK RACKET HEB JE GEKOZEN EN WAAROM?

Ik heb voor de Artengo 990 BR P gekozen omdat ik een aanvallende speler ben. Dit racket past bij mijn spel omdat dit iets zwaarder is in de kop en het een relatief stijve shaft heeft. Hierdoor verloopt mijn swing iets sneller, wat nodig is om offensieve scherpte te hebben.

MET HOEVEEL KILO BESPANNING SPEEL JE, EN HOE ONDERSTEUNT DIT JOUW SPEL?

13 kg. Ik ben van nature een aanvallende speler. Bij deze spanning heb ik een goede spin aan het net, en de mogelijkheid om veel kracht te genereren vanuit het achterveld. Je timing moet echter correct zijn, anders werkt het in je nadeel.

WAT ZIJN DE RESTERENDE DOELEN VOOR JE BADMINTON-CARRIÈRE?

Ik heb ondertussen een stapje teruggezet van het internationale circuit. Ik zal komend seizoen wel nog actief zijn in de hoogste divisie van de Franse competitie waar ik voor een club in Parijs ga spelen. Verder hoop ik te gaan voor een 11e nationale titel.
 

Yuhan Tan Badminton

OP WELK RESULTAAT/MOMENT IN JE CARRIÈRE BEN JE HET MEEST TROTS? 

Ik werd twee keer geselecteerd voor de Olympische Spelen, en veroverde 11 Belgische titels. Allemaal even fantastische momenten voor mij!

WAAR STAAN ONZE PRODUCTEN TEN OPZICHTE VAN ANDERE BADMINTONMERKEN?

De kwaliteit van de rackets en de kledij is zeer goed. Gecombineerd met een zeer voordelige prijs, vaak veel goedkoper dan de concurrerende merken. Zit zeer goed dus.

WAT IS JOUW IDEALE TIP OM EEN SEIZOEN VOOR TE BEREIDEN?

Het is vooral belangrijk om voor de start van het seizoen een goede fysieke basis te hebben. Badminton is een snelle en explosieve sport, dus je dient eigenlijk in de loop van de zomer op te bouwen met sprintjes en intervaltrainingen. Om spierpijnen aan de hamstrings en bilspieren aan het begin van het seizoen te beperken, zijn 'lunges' een hele goede oefening. 

NAAR BOVEN