JE EERSTE KEER OP DE TRAPPERS MET EEN VEELZIJDIGE MTB

Nu het lente wordt, krijg je zin krijgen om eropuit te trekken, een weekendje de natuur in? Je wil beginnen mountainbiken en je hebt misschien zelfs al besloten om een fiets te kopen… maar welke? Hieronder enkele tips om je eerste keer op de trappers in goede banen te leiden.

veelzijdige mountainbike initiatie
number_1

KENNISMAKING EN INITIATIE MTB

Het is niet omdat je maar af en toe een mountainbiketocht maakt, dat je fiets niet comfortabel moet zijn, of geen technologische innovaties mag hebben. Ga op zoek naar een fiets die comfort en rijplezier combineert, zonder er evenwel een te groot bedrag aan te besteden.

Geef de voorkeur aan een veelzijdige fiets die goed presteert op elk soort weg. Op je eerste MTB-ritjes zul je immers trajecten op het platteland en in het bos ontdekken, maar ook in een heuvelachtig landschap.

Achteraf zal je nog altijd kunnen opteren voor een meer gespecialiseerdere fiets, afhankelijk van je voorkeuren: afdalingen, klimmen, of rotsachtige paden.

 

Ik raad je aan om te kiezen voor een recreatieve MTB genre Rockrider 340. Zijn semi-slick banden lenen zich om zowel op asfaltwegen als op aardeweggetjes of grintpaden te fietsen.

Je zal genieten van het comfort van de vork op ruigere paden, bijvoorbeeld in de bossen.Het versterkte aluminium frame is geschikt voor zowel mannen als vrouwen, dankzij de schuine horizontale buis. Deze stevige krachtpatser is de perfecte keuze voor wie het mountainbiken wil ontdekken en geleidelijk wil evolueren naar een technischer gebruik.

veelzijdige mountainbike duurdere fiets
number_2

WANNEER KIES JE VOOR EEN DUURDERE FIETS?

Rit na rit zal je de smaak meer te pakken krijgen en misschien zin krijgen om een stapje verder te gaan en je MTB-tochten wat moeilijker te maken.

Op zwaardere trajecten, waar afdalingen en lang remmen elkaar opvolgen, zal je schrijfremmen nodig hebben. Voor ritten in de bergen of meer rotsachtige gebieden zijn versterkte velgen aanbevolen.

Dit is het moment om een fiets te kiezen die beter is aangepast aan je nieuwe manier van mountainbiken: de ontspannende tochtjes worden sportiever.

number_3

ROCKRIDER 500: EEN MTB VOOR SPORTIEF FIETSEN

als je op een andere manier gaat mountainbiken, moet je ervoor zorgen dat je fiets die prestaties kan garanderen.

 

Hieronder enkele technische vereistes die je MTB voor sportief gebruik moet hebben:

- Een sportieve ergonomie. Het frame van je fiets moet een sportgeometrie hebben die beter is aangepast aan een sportief gebruik, zodat je naar ruige plaatsen kunt gaan.

• Dubbelwandige velgen die beter bestand zijn tegen ruige en rotsachtige wegen, zowel op het platteland als in de bergen.

• Schijfremmen, zowel voor- als achteraan. Dit betrouwbaarder en nauwkeuriger remsysteem is beter bestand tegen natte of modderige omstandigheden, maar ook tegen lange afdalingen.

• Een voorvork waarvan je de spanning kan aanpassen, en die je een goed stuurcomfort geeft in afdalingen en een beter rendement op rechte stukken. 

• Een lichter gewicht. Een MTB met een versterkt aluminium frame is een paar honderd gram lichter, wat je zeker zult waarderen na verloop van de kilometers en beklimmingen.

• Specifieke transmissies. Van het crankstel tot de shifters over de derailleur, de transmissies van een sportieve MTB verbeteren de prestaties van je fiets en hebben dus een impact op de energie die je moet leveren.

 

Deze MTB's zijn beschikbaar in verschillende maten - Rockrider 500 26 inch, RR 520 en RR540 27,5 inch - en zijn goede voorbeelden van wat je kan verwachten van een MTB voor sportieve tochten.

 

Vergeet tot slot niet je nieuwe fiets juist af te stellen, voor meer comfort en plezier. Rest je enkel nog je eerste parcours uit te stippelen!

NAAR BOVEN