JE SNOWBOARD WAXEN EN SLIJPEN

Waxen, waarbij een laagje was wordt aangebracht op het belag om het te beschermen, wordt aangeraden om de 10 uitstapjes met je board. Zo ben je zeker van een goede glijkwaliteit op elk moment. Ook aan het eind van het seizoen geef je je snowboard best een waxbeurt, zodat je het met een gerust hart kan opbergen. De kanten dan, essentieel om grip op de sneeuw te verzekeren, laat je best 1 tot 2 keer per seizoen slijpen.

snowboard_board_reinigen_wedze
number_1

JE BOARD REINIGEN

Allereerst moet je het belag van je snowboard goed schoonmaken. Er kunnen zich immers stof, teer en waxresten ophopen op het belag. Als je de wax daar bovenop aanbrengt, kan het vuil eronder vastkoeken.

Je kan je belag gewoon schoonvegen met een zachte doek, gedrenkt in aceton (omdat je belag de neiging heeft om uit te drogen, raden we aan om het meteen na het reinigen te waxen).

Je kan ook ontwaxparaffine of gele wax gebruiken, waarvan je nadien het residu wel moet afschrapen.

snow_kanten_slijpen_wedze
number_2

DE KANTEN VAN JE SNOWBOARD SLIJPEN

Om te weten of je kanten goed geslepen zijn, ga je er gewoon even over met de nagel van een van je vingers: is de nagel niet gegroefd, dan zijn je kanten dringend aan een slijpbeurt toe!

Door met een slijper gelijkmatig over de kanten te gaan, over de hele lengte, zullen ze opnieuw hun taak naar behoren vervullen.

En door er op het einde nog even over te gaan met een braamsteentje wordt eventueel metaalresidu verwijderd.

snow_waxen_wedze
number_3

WAXEN

Is het belag van het snowboard schoongemaakt, dan kan je het waxijzer verhitten. Vervolgens wordt de wax op het ijzer gelegd, zodat het lichtjes smelt en er zich waxdruppels vormen.

Die druppels breng je gelijkmatig aan op het hele belag (bijvoorbeeld door achtjes te maken), om ze daarna glad te "strijken" met het waxijzer. Let op dat je niet langer dan een paar seconden op dezelfde plaats blijft met het ijzer, anders zou het belag beschadigd kunnen raken!

Zodra je de wax hebt aangebracht, laat je je board best 30 minuten tot een hele nacht rusten. Eens het belag is afgekoeld, mag je niet vergeten om alle overtollige wax af te schrapen of af te borstelen. Aan het eind van het seizoen is afschrapen niet nodig. Je laat de dikke laag wax op het snowboard dan beter zitten tot het volgende wintersportseizoen, zo is het belag beter beschermd tegen schade.

Welk soort wax je best gebruikt, hangt af van het soort sneeuw, de buitentemperatuur en het gebruik (bv. speciale wedstrijdwax).

WELK SOORT WAX JE BEST GEBRUIKT, HANGT AF VAN HET SOORT SNEEUW, DE BUITENTEMPERATUUR EN HET GEBRUIK 
GELE WAX

Temperatuur tussen -6°C en +20°C

Ideaal voor warmere dagen

UNIVERSELE WAX

Temperatuur tussen -8°C en +15°C

Allround wax

Voor alle omstandigheden

RODE WAX

Temperatuur tussen -14°C en -4°C

Deze wax heeft een langere werking.

BLAUWE WAX

Temperatuur tussen-25°C en-12°C

Voor koudere dagen

Een soort van snelwax die je uit de nood helpt als je plots glijkracht verliest.

WEDSTRIJDWAX

Bevat meer tensioactieve stoffen.

Voor professionals

TIP VAN WED'ZE

Zorg ervoor dat de ruimte waar je de wax aanbrengt goed verlucht is,

om te vermijden dat je bedwelmd raakt door de giftige waxdampen!

snow_onderhouden_wedze
number_4

JE SNOWBOARD BEWAREN

Door je kanten na een uitstapje op de piste goed te drogen met een zachte doek gaan ze niet roesten. Met een klein borsteltje kan je de sneeuw van het belang en de bindingen vegen, zodat je je board niet nat wegzet. Als je je board voor langere tijd wegbergt, laat de wax er dan opzitten en bewaar het in een droge ruimte voor het jaar nadien!

number_5

ZELF JE SNOWBOARD ONDERHOUDEN?

snow_onderhoud_wedze

Je kan je snowboard perfect zelf onderhouden, als je maar over de volgende producten beschikt:

- Ontwaxer

- Wax

- Waxijzer

- Plastic krabber

- Bronsborstel

- Slijper

- Steen

Heb je toch nog twijfels? Dan kan je ook bij ons terecht met je materiaal!

NAAR BOVEN