JE WEDSTRIJDSEIZOEN VOORBEREIDEN

De winter en het begin van de lente is de ideale periode om je wedstrijdseizoen rustig voor te bereiden. Laat ons samen overlopen hoe je je mentaal kunt voorbereiden en je trainingsschema’s kunt invullen alvorens je te concentreren op de komende wedstrijden.

number_1

JE PAARD VOORBEREIDEN

De winterstop is de ideale periode om je paard voor te bereiden op het komende wedstrijdseizoen. Als je je hebt voorgenomen om dit jaar een tandje bij te steken, is het van groot belang om je deze winter goed voor te bereiden op je trainingen.

Na een welverdiende rustperiode wordt het tijd om terug van start te gaan. Doe dit wel rustig aan. In het begin is het essentieel om te werken aan het uithoudingsvermogen en de spieren, zodat je paard in goede fysieke conditie is om opnieuw intensief te kunnen trainen. Zodra de spieren van je paard er klaar voor zijn, kun je je concentreren op het verbeteren van zijn techniek.

préparer saison de concours

- Voor dressuur, is het belangrijk om de figuren te oefenen waarmee je terug zal starten. Schenk zeker ook voldoende aandacht aan het binnenkomen, het halthouden en vertrekken. Die figuren geven de jury een eerste indruk. Ze moeten dus goed worden uitgevoerd! Het is ook belangrijk om te werken aan het gedrag en de houding van je paard, wat je prestaties na de winterstop extra glans geeft.

- Voor jumping, is het belangrijk om zowel op de grond als op de hindernissen te trainen. Iedere ruiter weet dat het grondwerk de basis blijft. Met een goede basis kun je vervolgens mooie dingen laten zien op de hindernissen. Voordat je je aan een parcours waagt, is het noodzakelijk dat je eerst werkt aan het reactievermogen en de controle van je paard. Daarna kun je werken aan hindernissen en afzonderlijke combinaties, en dan pas aan volledige parcours. Als dat kan, is het interessant om op verschillende terreinen te gaan oefenen. Heb je een jong paard, dan is het ook belangrijk om te oefenen op het vlot nemen van de hindernissen.

- Voor veelzijdigheidsconcours, moet je dressuur en jumping combineren met doorgedreven grondwerk. Gebruik de tijd buiten het wedstrijdseizoen om je paard te laten kennismaken met nieuwe hindernissen. Als het zijn eerste seizoen is, neem het dan mee om te oefenen op het crossterrein. Laat het kennismaken met de waterbakken en andere typische hindernissen die het zouden kunnen verrassen.

Belangrijk is om de fysieke conditie van je paard te behouden of zelfs te verbeteren naarmate het seizoen vordert, zodat het goed blijft presteren.

number_2

JE ORGANISATIE VOORBEREIDEN

Of je nu nog op de schoolbanken zit, bezig bent met hogere studies of al aan het werk bent, een goede organisatie is essentieel om tegelijkertijd een goed seizoen te kunnen afwerken én je dagelijkse verplichtingen te kunnen naleven. Op die manier kun je regelmatig trainen zodat je goede prestaties neerzet.

Om stress te vermijden aan de vooravond van je wedstrijd, bereid je je materiaal voor en maak je een lijstje van wat je allemaal nodig hebt. Vergeet je checklist niet af te drukken zodat je de dag zelf niets vergeet.

paard en ruiter
number_3

JEZELF VOORBEREIDEN

Als je besloten hebt om dit seizoen deel te nemen aan een echte competitie, stel jezelf dan bepaalde doelen met je paard. Om te winnen, moet je niet alleen jezelf mentaal boosten, maar ook je paard. Vergeet niet in je paard te geloven. Zoals je weet, voelen paarden onze emoties aan.

Grijp de winterstop ook aan om aan je concentratie te werken en te leren omgaan met stress. Zoek technieken die bij je passen en pas ze toe telkens wanneer je het nodig hebt. Zorg voor je eigen kleine rituelen en kweek een winnaarsmentaliteit.

Niet alleen je paard moet aan de slag, maar jijzelf ook! Perfectioneer je houding, het gebruik van je hulpen enz. Allemaal details die je naar de overwinning leiden!

Veel succes dit seizoen!

NAAR BOVEN