KAMPEREN KAN JE LEREN!

Gaan jullie deze zomer voor vakantie in eigen land of bij onze Nederlandse of Franse buren? Waarom dan eens niet kamperen proberen? Na de lockdown doen buitenlucht en natuur extra deugd. Het is een pak goedkoper dan een huisje huren of op hotel gaan. En je hebt gewoon je eigen spullen bij. Met onze  tips maak je van de eerste keer in een tent meteen een goede keer. 

foto2

VIND DE BESTE LOGEERPLEK

Een gezin heeft andere behoeftes dan een koppel of een vriendenbubbel. Maak een lijstje van jullie wensen – zwembad, speeltuin, bbq- en kampvuurplek, animatie of net veel rust, basic of luxueus sanitair, supermarkt op het terrein of niet … – en start van hieruit je online zoektocht. Deze drie websites zijn alvast aanraders: www.camping.be, www.bijzonderecamping.nl en www.campingnavigator.com.

Wil je het kleinschaliger en avontuurlijker? Of wil je gewoon een weekendje met de tent weg? Dan ben je op welcometomygarden.be aan het goede adres. Iedereen die zin heeft om in zijn achtertuin kampeerders te ontvangen kan zich hierop aanmelden. Als gast mag je 48 uur blijven. Ook op campspace.com vind je leuke microcampings bij mensen thuis.

Wildkamperen is in België, net als in de meeste Europese landen, niet toegestaan. Je wordt stevig beboet of minstens op je vingers getikt door de plaatselijke boswachter. Gelukkig volgde ons land het voorbeeld van het Nederlandse Staatbosbeheer. Te voet of per fiets kan je wel voor enkele dagen of één nacht terecht op paalkampeerplaatsen of bivakzones met beperkte voorzieningen. Kijk voor meer info op www.bivakzone.be.

VLAKKE BODEM PLUS GRONDZEIL

Kies liefst een campingplek waar de grond zo vlak mogelijk is. Daar kan je je tent makkelijk recht en strak opzetten. Ga niet onderaan een heuvel staan, want dan zit je bij hevige regen in een waterval … Verwijder dennenappels, stenen en takken en leg een grondzeil onder de tent voor extra bescherming. 

OEFEN THUIS EN KOM VOOR HET DONKER AAN


Een tent opzetten is niet moeilijk maar vergt toch wat vaardigheid en coördinatie. Daarom is het een goed idee om het thuis al eens uit te proberen en om bij daglicht op je kampeerplek te arriveren.

foto1

NEEM WAT ETEN EN DRINKEN MEE

Zorg dat je een koeltas bij hebt met een kant-en-klare salade, koude pasta of couscous voor de eerste avond en ontbijtspullen voor de eerste morgen. Zo kunnen jullie rustig aankomen en hoef je pas de volgende dag naar de winkel of de markt voor ingrediënten voor jullie campingmaaltijden. Ben je een echte espressofan? Schaf je dan zo’n Italiaanse koffiemaker in aluminium aan, ook wel pruttelpot genoemd. Daarmee zet je op je gasvuurtje in een-twee-drie een paar heerlijk geurende kopjes zwart goud. Buiten koken en eten is de max. Zeker als je een bbq bij hebt. Gegrild vleesje of vis, wat groenten en een wijntje erbij. Heerlijk.

DE GOUDEN RAAD: DROGE OPBERGPLEK

‘s Avonds koelt het af en wordt het vochtiger. Enkele plastic boxen met hermetisch sluitend deksel houden brood, sneakers, ondergoed, boeken, houtskool, aanmaakblokjes, wc-papier enzovoort droog.  

VERKEN VOORAF DE OMGEVING

Als je met kinderen gaat kamperen is het fijn om een activiteit te kunnen organiseren wanneer de verveling toeslaat of het weer een keer tegenvalt. Informeer je vooraf op internet of vraag raad aan de receptionist van de camping. Neem sowieso wat gezelschapsspelletjes – die bestaan meestal ook in compacte reisvariant – en een stapeltje stripverhalen mee.

foto3

PLUK DE DAG

Laat hoge verwachtingen en je agenda thuis. Neem je nieuwsgierigheid en je gevoel voor humor mee. Zo heb je minder last van die kleine wolkbreuk, een mug in de tent of per ongeluk aangebrand spek. Geniet van de eenvoud, de kleine dingen, lokale ontdekkingen, onverwachte ontmoetingen en die prachtige regenboog.

ONMISBAAR

We maakten een handig overzicht van wat je nodig hebt om comfortabel te slapen en te koken en van wat je het best meeneemt in je toilettas en als EHBO. Pak zeker ook een paar mondmaskers en handschoenen in. Als je een lichte slaper bent, zijn een oogmasker en oordoppen een goed plan. 

NAAR BOVEN