KENNISMAKEN MET PISTESKIËN

Pisteskiën is geschikt voor groot en klein, voor liefhebbers van pure kicks of voor zij die zich vooral aan de pracht van winterse landschappen willen vergapen. De perfecte gelegenheid om met het gezin of onder vrienden met volle teugen te genieten van de bergen, maar vooral om lol te maken op de afgebakende en beveiligde pistes.

number_1

WAT IS PISTESKIËN?

Een stukje geschiedenis
De eerste skistations verschijnen in Frankrijk, ongeveer een eeuw geleden. Pisteskiën is aanvankelijk iets voor een klein kransje professionals, maar algauw vindt ook het grote publiek zijn weg naar de pistes en raakt de sport ingeburgerd als de wintersport bij uitstek.   Waar doe je het?
  De naam verraadt het helemaal: pisteskiën doe je uitsluitend op de geprepareerde pistes die je in de verschillende skigebieden vindt. Het zijn de grote stations zelf die de pistes in de winter aanleggen, onderhouden en beveiligen. Ze zijn bereikbaar met de skiliften: kabelbanen, bakjesliften, zetelliften en sleepliften. Naast de pistes is de sneeuw niet platgereden en in zijn natuurlijke staat. Ga je daar skiën, dan ben je een all mountain- of freerideskiër. In de verschillende stations krijgt elke piste een kleur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad:
De groene pistes zijn de gemakkelijkste. Ze zijn ideaal voor mensen die willen leren skiën. Dan volgen de blauwe pistes, van gemiddelde moeilijkheidsgraad en geschikt voor beginnende skiërs. De rode pistes zijn bestemd voor gevorderde skiërs, met hellingsgraden tot 30 en 40 %. En dan heb je nog de zwarte pistes, de moeilijkste van allemaal. Daar komen enkel de volleerde skiërs, die de steile helling gebruiken om snelheid te nemen. Daarbij 'carven' ze, waarbij ze sterk leunen op de kanten van hun ski's om mooie lijnen te trekken.

pisteskiën
number_2

DE REGELS VAN PISTESKIËN

Als beginner raden we je aan om wat les te nemen bij een skimonitor. Hij zal je de juiste technieken aanleren, zodat je met een goede basis start.
Eerst kom je in ploeg naar beneden op groene en blauwe pistes. Je leert je snelheid, je evenwicht en je traject te controleren. Daarna schakel je over op geslipte bochten, al wat meer met je ski's parallel. En zodra je je op je gemak voelt op rode pistes, kan je nog steilere hellingen opzoeken en daar aan je carvetechniek te werken, om nieuwe skikicks te ontdekken.    

Skipistes vormen een immens speelterrein, bezaaid met talloze skiërs. Je kijkt dus best uit je doppen, wees aandachtig voor wat er rondom je gebeurt. Er bestaat een heuse pistecode, die iedereen moet respecteren om optimaal te genieten van een dagje op de pistes.

number_3

WAT ZIJN DE TROEVEN VAN PISTESKIËN?

Pisteskiën is de perfecte combinatie van sport en fun. Je voelt je helemaal vrij, daar zorgt het prachtige kader voor. Je spreekt ook al je spieren aan (buik, armen, kuiten, billen, schouders, benen enz.), pisteskiën is echt een complete sport. En ook je evenwicht, je coördinatievermogen en je behendigheid varen er wel bij.
Omdat de zon feller schijnt op grote hoogte, tank je je lichaam helemaal vol met vitamine D tijdens een dagje op de piste. Zo krijgt je afweersysteem een boost (vergeet wel niet om je gezicht in te smeren met zonnecrème!).   Sporten op hoogte is ook heilzaam voor je bloedsomloop, omdat je hart sneller slaat. Je spieren ontwikkelen zich en calorieën worden sneller verbrandt. En pisteskiën is ook een sport van samen genieten. Tussen twee pistes door, én ook op de pistes, beleef je samen met je vrienden of familie onvergetelijke momenten.

Pisteskiën
number_4

WAT IS PISTESKIËN VOOR JOU?

Heb je zin om plezier te maken met je familie of vrienden, in een idyllisch kader, dan is deze speelse sport iets voor jou! Er bestaan pistes voor alle niveaus en alle smaken. Pisteskiën mag je vrij beoefenen, je moet enkel een doktersattest kunnen voorleggen als je meedoet aan een wedstrijd. Iedereen die in goede gezondheid verkeert en geen contra-indicaties vertoont, kan dan ook probleemloos genieten van de pistes. Als je plant om boven de 2500 meter te komen, is het wel raadzaam om eerst even langs te lopen bij je huisarts.

number_5

DE VEREISTE UITRUSTING VOOR PISTESKIËN

VOOR PISTESKIËN HEB JE SPECIFIEKE UITRUSTING NODIG, AANGEPAST AAN DE SPORT.
freeride skiën ontdekken met Decathlon

DE SKISCHOENEN Skischoenen zijn stijf of wat soepeler, afhankelijk van je niveau. De stijfheidsgraad van een schoen wordt uitgedrukt met de zogeheten Flex-index.  Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen, en hoe preciezer je stuurt als gevorderde skiër. Beginners kiezen beter voor wat soepelere schoenen, die kleine positiefoutjes vergeven.

pisteski's

DE SKI'S Pisteski's zijn kort en vrij smal. Zo grijpen ze zich goed vast in harde sneeuw en reageren ze vlot: ideaal om je snelheid en traject te beheersen!

de stokken voor pisteskiën

DE STOKKEN Het bijzondere aan skistokken is dat ze vrij kleine schotels hebben. Dat maakt ze lichter en aerodynamischer als je snelheid neemt.

masker en helm voor pisteskiën

DE HELM EN DE SKIBRIL Skiën is niet helemaal zonder risico. Een ongeval op de pistes kan iedereen overkomen. Je draagt dus maar beter een helm. En wie helm zegt, zegt ook skibril! Een skibril bevelen we echt warm aan. Hij beschermt je tegen de koude, de wind en de zon, en verbetert je zicht.

handschoenen voor pisteskiën

DE HANDSCHOENEN Pisteskiërs zullen eerder handschoenen dan wanten dragen. Handschoenen zijn immers handiger om je ski's te dragen tot aan de liften, om de polslussen van je stokken om te doen en om je stokken ook goed vast te houden.

Jas en broek voor pisteskiën

EEN JAS EN EEN BROEK VOOR PISTESKIËN De ideale outfit van alpineskiërs is nauwsluitend, om je aerodynamiek te bevorderen. En de rekbare en ademende stof zorgt voor je comfort en bewegingsvrijheid.

Ben jij klaar om je skischoenen aan te trekken en je longen vol frisse berglucht te pompen?    

CHLOÉ

Communicatieteam Wed'ze, fanatiek skiester 

ONTDEK AL ONZE TIPS

Tips
kies de perfecte ski-outfit met de tips van wed'ze
Ski-jassen vind je in alle soorten en maten zodat je soms door het bos de bomen niet meer ziet! Vind je het wel leuk om op de piste te skiën? Dan hebben wij enkele tips voor je om de perfecte ski-jas te vinden.
Tips
Piste, freeride, all mountain of Freestyle? Welke lengte? Breed of smal? Ontdek hier alle criteria die je kunt overwegen bij het kiezen van een ski.
Tips
Het is natuurlijk wel belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken en daarom willen wij advies geven over ski's voor je kind. Ontdek hier alle tips.
Tips
Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie. Ontdek al onze tips voor het kiezen van de juiste skischoenen:
NAAR BOVEN