KLEINE TRUCJES VOOR EEN FIETSTOCHT MET HET GEZIN

De fietsen in het weekend van stal halen, langs kleine groene paadjes rijden met gelukkige en uitgelaten kinderen, terug thuis komen met rode wangen van het lachen en heerlijke frisse lucht ... Zo zou een tochtje op zondag er in de ideale wereld uit moeten zien. Maar als je terug thuiskomt met platte banden, een uitgehongerd kind en benen vol melkzuur omdat je lukraak maar ergens naartoe bent gereden, beloof je alvast één ding: de volgende fietstocht met je gezin zal anders zijn.

Voor je vertrekt moet je de reflex hebben om te controleren of alle fietsen rijklaar zijn: banden goed opgepompt, remmen nagekeken, ketting ingeolied aan het begin van het seizoen. In een rugzak of in de fietstassen stop je een flesje water, wat graanrepen, fruit, een EHBO-set en eventueel zonnecrème. Maar je vertrekt toch niet op expeditie? Natuurlijk niet, maar je zal zien dat dit snel een automatisme wordt en je enkel nog aan de tocht zelf hoeft te denken, en aan de manieren om hem zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen.

spelen met stadsmeubilair tijdens een fietstocht
number 1

SPELEN MET STADSMEUBILAIR TIJDENS EEN FIETSTOCHT MET JE GEZIN

Spelletjes blijven de beste manier om kinderen af te leiden. Laat je inspireren door de omgeving: je kan ze bijvoorbeeld kleine opdrachtjes geven … Wie is er als eerste aan die boom daar op het einde van de straat?
Voor kinderen die nog leren fietsen, vind je hieronder een paar ideeën om ze aan te moedigen.

Uiteraard moet je altijd rekening houden met het verkeer voordat je een spel voorstelt.

fietstocht met het gezin
number 2

OP SCHATTENJACHT GAAN

Een rugzakje of een fietsmand, en je kan vertrekken! Bepaal de doelen (een schelpje in dezelfde kleur als een vanille-ijsje, een steen zo groot als een pingpongballetje... ) en breng de schatten die je onderweg hebt gevonden mee.

Om te vermijden dat je eindeloos vaak moet stoppen, kan je enkele plaatsen afspreken waar je kind moet zoeken.

fietstocht met het gezin
number 3

OP FOTOSAFARI GAAN

Een lijstje met aanwijzingen en een fototoestel (of je telefoon, dat beslis je zelf), meer heb je niet nodig om op fotosafari te gaan.

Het principe: (op voorhand) nadenken over wat je zal tegenkomen onderweg. Een windmolen? Paarden? Een verlaten huis? Een bakkerij? Geef je kind een paar aanwijzingen waar het naartoe moet fietsen om die plekken te vinden.
De foto: een extra bewijs dat de opdracht volbracht is.

number 4

SPELLETJES ZONDER DE VEILIGHEID UIT HET OOG TE VERLIEZEN 

Houd tijdens het fietsen steeds je kind(eren) in het oog.

Zijn jullie met twee, dan rijdt er best een volwassene voorop en een achteraan.
Ben je alleen, fiets dan achteraan.

photo_signature_berangere

Bérangère 

Voorzichtige fietspendelaar. Beginnende hardloopster. Fervente triatlete.
Verzot op biljart!
Kids friendly.

#TeamDecath

DEZE TIPS INTERESSEREN JE MISSCHIEN OOK

Tips
kinderfietsen
De keuze van een kinderfiets is afhankelijk van 3 criteria: de leeftijd van het kind, zijn lengte en hoe hij de fiets gaat gebruiken.
Tips
Je kind leren fietsen
Leren fietsen is een proces dat in verschillende stappen aangeleerd wordt, maar het evenwicht is uiteraard het eerste dat kinderen onder de knie moeten krijgen.
NAAR BOVEN