Cyclistes

La douce france

De Ronde van Frankrijk is het grootste wielerspektakel ter wereld. Dat dit wielercircus Frankrijk als decor heeft uitgekozen, hoeft niet te verwonderen. Frankrijk is een aaneenschakeling van prachtige wielerregio's waar zowel de prof als de wielerliefhebber meer dan zomaar een beetje aan zijn trekken komt. Wij nemen als leidraad het parcours van de Ronde van Frankrijk 2018 en stellen je graag vijf Franse wielerregio's voor. Benen geschoren? Ketting gesmeerd? Banden opgepompt? Drinkbus gevuld? Tijd om te gaan rijden.

Dwars door bretagne 

In Bretagne stellen we je graag een route voor de heuse kilometervreters voor. De fietsroute die je van Boulogne-sur-Mer helemaal tot in Lorient brengt, is niet bijzonder zwaar - het traject verloopt voornamelijk over vlakke wegen - maar wel heel erg lang. Met 1100 kilometer is dit toch alvast een vette kluif of een pittige training waar je gemakkelijk een week voor kan uittrekken. Starten doe je ter hoogte van het Kanaal in Boulogne-sur-Mer en via een vlak en glooiend landschap rij je 660 kilometer verder de Loirestreek binnen.

Neen, dan zit deze lange fietsroute er nog niet op. In de Loirestreek rij je nogmaals een goede driehonderd kilometer verder naar Bretagne. Is dat nog niet voldoende? Heb je zin in nog meer? Dan kies je in Sées in Normandië nog een extra aftakking richting het werelderfgoed Mont-Saint-Michel. Over het laatste deel van de route doorheen Normandië wordt het landschap iets grilliger met korte venijnige heuveltjes.

Het laatste deel verloopt via het Canal de Nantes en zo doorheen verschillende historische stadjes om uiteindelijk je doel in Lorient te bereiken. De hele fietsroute kiest voornamelijk kleine weggetjes en 'Voies Vertes' door rustige boerendorpjes, onderwijl kleinere en grotere rivieren overstekend.

De hel van het noorden - roubaix

De helleklassieker. Gevreesd door de ene, geliefkoosd door de andere. Roubaix is in wielermilieus een naam als een klok. Over kasseien rijden doe je niet ongestraft. En al helemaal niet ongetraind. Het vergt niet enkel de nodige techniek, maar ook je lichaam en je fiets moeten bestand zijn tegen het geweld van de kasseien. Speel met je bandenspanning tot je een comfortabele en soepele manier vindt om je recht te houden op de befaamde stroken.

Dender over de kasseien en voel aan den lijve wat de profrenners meemaken, met dat verschil dat het tempo van de profrenners nog vele malen hoger ligt. In het 'land van de Ch'tis' staat natuurlijk de fietsroute van Parijs naar Roubaix centraal. Een mooie lus om te rijden is deze met start en aankomst in Spiere-Helkijn, waarbij je de finale van Parijs-Roubaix en de gekende klassieke kasseistroken aandoet: het bos van Wallers, Mons-en-Pévèle, … een rondje over de legendarische piste hoort daar natuurlijk onlosmakelijk bij.

Niet zoveel zin in kasseien vreten? Ook dan hoef je het noorden van Frankrijk en met name de regio Nord-Pas-de-Calais niet links te laten liggen. Met meer dan zestig bewegwijzerde fietslussen is het een heus fietsparadijs.

Voer voor klimgeiten - pyreneeën

In de Pyreneeën vind je een aantal van de meest legendarische cols uit de Ronde van Frankrijk. Op de flanken van die cols werd reeds menig strijd gevoerd en viel de Ronde vaak in zijn plooi. Wielerliefhebbers van over de hele wereld komen naar de Pyreneeën om de bekende beklimmingen uit de Ronde van Frankrijk te bedwingen. De Col d'Aubisque en de Col du Tourmalet zijn ongetwijfeld de bekendste aller cols. Op zich is de Col d'Aubisque niet heel erg zwaar - erg steil wordt het nooit - maar het is een verdraaid lange beklimming.

De Tourmalet is een belangrijke verbindingsweg doorheen de Pyreneeën. Dat maakt dat er steeds behoorlijk wat verkeer is. Hou daar rekening mee. De start van de Tourmalet is rustig, maar vergis je niet, na ongeveer vier kilometer gaat het plots een stuk steiler. Onze favoriet is het Plateau de Beille. Zoals de naam het eigenlijk zegt, is dit geen beklimming, maar een plateau waar het vee rustig graast over de uitgestrekte velden.

Een ijzersterke conditie en klimbenen zijn geen overbodige luxe voor de 1225 hoogtemeters die je in zestien kilometer dient te overwinnen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% verloopt de klim gelijkmatig maar rustgevend zouden we hem toch ook niet meteen gaan noemen.

La drôme

Lavendel en olijven, zacht glooiende heuvels en heuse bergen, pittoreske dorpjes en gezellige stadjes, … de Drôme heeft het allemaal. Dat je er ook meer dan een stukje kan fietsen bewijst de zowat jaarlijkse doorgang van de Ronde van Frankrijk en de meerdaags rittenwedstrijd Criterium du Dauphiné.

In de Drôme vind je meer dan 2000 kilometer bewegwijzerde fietspaden. Op de kaart - 'La Drôme à vélo' krijg je meer dan achttien uitgestippelde fietsroutes. Een erg mooie route volgt voor 130 kilometer de rivier de Drôme. Vanaf de bron van de Drôme in Bâtie-des-Fonts rij je over rustige paden tot in Livron, daar waar de rivier in de Rhône opgaat. Dit is geen rondrit, je zal dus je terugkeer moeten organiseren of gewoon terug rijden, natuurlijk.

De keuze aan routes in de Drôme is nagenoeg onbegrensd. Je kan kiezen voor zo goed als volledig vlakke routes als voor stevige beklimmingen op de uitlopers van de Alpen, in de Ardèche of de Vercors. En ach ja, die andere befaamde berg, de reus van de Provence, de Mont Ventoux staat ook gewoon om de hoek te loeren.

fietser

De maurienne-vallei

Toegegeven, dit jaar doet de Ronde van Frankrijk de Maurienne-vallei niet aan, maar deze vallei is te mooi om links te laten liggen. De Maurienne draagt niet voor niets de naam 'Le plus grand domaine cyclable du monde'. Het is een droom voor elke wielerliefhebber, er zijn beklimmingen en routes in overvloed. Denk bijvoorbeeld aan de Col de Chaussy, Glandon of de Croix-de-Fer. Als kers op de taart ligt er nog La Madeleine op je te wachten. Met 1993 meter hoogte is de Col de La Madeleine eentje van buiten categorie.

Het is een erg zware en vaak steile - sommige stukken gaan tot 11% - beklimming die bovendien met ruim twintig kilometer ook nog eens erg lang is. Vergeet onderweg zeker geen bezoekje te brengen aan een van de mooiste dorpjes in Frankrijk, Bonneval-sur-Arc. Een van de mooiste beklimmingen in deze vallei is Les Lacets de Montvernier. Deze klim kende zijn debuut in de Tour van 2015 en sindsdien staan de beelden ervan op ons netvlies gebrand.

De smalle D77b kronkelt zich over achttien haarspeldbochten langsheen een rotsmuur naar het prachtige bergdorpje Montvernier. Neen, met slechts 3,7 kilometer en 286 hoogtemeters aan gemiddeld 8% is dit niet de moeilijkste die je je kan inbeelden, maar het is wel eentje om in te kaderen vanwege de prachtige uitzichten.