LEREN FIETSEN: WAAROM EEN LOOPFIETS KIEZEN?

Plaats nemen, zich concentreren, vertrekken, duwen met de benen, trappen, vallen. Herbeginnen. Leren fietsen zonder steunwieltjes lijkt al te vaak een vervelende fase waar je als kind nu eenmaal door moet. Gelukkig is er de loopfiets om daar verandering in te brengen.

Loopfietsen btwin
number_1

STAP VOOR STAP LEREN FIETSEN

"Fietsen is een aaneenschakeling en coördinatie van heel wat bewegingen. Breng daarbij nog eens de oog-handcoördinatie en het evenwicht, en je weet dat er vele elementen zijn waar rekening mee moet worden gehouden", aldus ergotherapeute Karine Roulin. In die zin is de loopfiets ideaal om de bewegingen op te splitsen. Met een loopfiets maakt je kind kennis met evenwicht, het concept om gewicht over te brengen van de ene voet naar de andere, het zwaartepunt te zoeken... De loopfiets focust op een essentieel onderdeel van het leerproces: het evenwicht. "

ANDER ONMISKENBAAR VOORDEEL: je kind leert ook rekening houden met zijn omgeving, te beseffen dat het hindernissen moet omzeilen …

number_2

EEN FIETS OP KINDERMAAT

Loopfietsjes zijn lichter en wendbaarder dan kinderfietsen met steunwieltjes, en geven de fietsertjes veel bewegingsvrijheid: ze kunnen er zelf mee vooruit geraken, hem zelf uit een modderig veld trekken, ... De houding die een kind moet aannemen op een loopfiets (hoofd/lichaam/voeten mooi op een lijn) is een fysiologische, natuurlijke houding. Een goede manier om je kind vertrouwen te geven... Want uiteindelijk legt de klassieke fiets met zijwieltjes het accent op het leren trappen, en is het evenwicht leren bewaren iets dat daarbij minder aan bod komt. En het begunstigt een houding die niet overeenstemt met de situaties die je kind later zal ontmoeten.

Loopfietsen btwin
number_3

VANAF WELKE LEEFTIJD EEN LOOPFIETS  OVERWEGEN?

Voorwaarde: Het kind moet goed kunnen stappen. "Je kan beginnen met een loopfiets vanaf 2 jaar", aldus de ergotherapeute. "Maar als je kind pas is beginnen te stappen op 18 à 20 maanden, is het best om nog even te wachten… Omgekeerd geldt dit ook: als je kind al vroeg stapte, kan je gerust al wat sneller starten met een loopfiets."De grootte van je kind speelt ook een belangrijke rol: je kind moet niet op de toppen van zijn tenen staan, het moet zich veilig voelen en de situatie onder controle hebben.

  DEZE ARTIKELS ZOUDEN JE OOK KUNNEN INTERESSEREN! 

Tips
Het is niet altijd vanzelfsprekend om in je drukke dagelijkse leven van leuke momenten met je kinderen te genieten. Sporten tijdens de vakantie lijkt ons alvast een uitstekende keuze om de band met je kinderen te versterken.
Tips
fietstocht met het gezin
De fietsen in het weekend van stal halen, langs kleine groene paadjes rijden met gelukkige en uitgelaten kinderen, terug thuis komen met rode wangen van het lachen en heerlijke frisse lucht .. Zo zou een tochtje op zondag er in de ideale wereld uit moeten zien.
Tips
Help ik word zot met de kinderen in mijn kot
Al ruim 3 weken in quarantaine. En de kinderen willen naar zee, naar Plopsaland, naar het park, naar de speeltuin, playdates met vriendjes. Maar dat kan dus nu allemaal niet, want jullie moeten in je kot blijven ! Om je te helpen deze crisistijden heelhuids door te komen geef ik je tips om de balans te vinden tussen jezelf, je werk en je kinderen.
NAAR BOVEN