MAAK KENNIS MET HET KANOËN EN KAJAKKEN

Je merkt het al, kanoën/kajakken biedt je vele mogelijkheden, nieuwe ontdekkingen, aangename belevingen en een algemeen gevoel van welbevinden. Welkom! Stap in en je zult meteen vallen voor deze watersport, die bovendien toegankelijk is voor iedereen!

kayak_canoe_itiwit_D4
number_1

WAT IS KANOËN OF KAJAKKEN?

Kanoën/kajakken is een watersport die je recreatief of in competitie kunt beoefenen, in een eenpersoons- of meerpersoonsboot (tot 4 plaatsen).
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de kano, die van indiaanse oorsprong is en die je met een enkelbladspeddel aandrijft en bestuurt. Je zit geknield of in zitpositie op een bankje. Anderzijds heb je de kajak, die werd uitgevonden door de Eskimo's en die je met een dubbelbladspeddel voortstuwt. Je zit dieper in de boot. Kanoën of kajakken kun je op rustige wateroppervlakken (vijvers, kanalen, rivieren), op water met een sterke stroming (rivieren of stromen) en in maritieme gebieden (zeeën, inhammen, oceanen enz.). De opties zijn legio: kleine of grotere tochten, kajakpolo (een soort basketbal in kajaks), kajakrace
(snelheid), rivierafdaling, slalom, marathon, kajaksurfen, kajakrodeo (freestyle), extreme kajak (afdalng in vrije val en rivieren met groot debiet, buiten categorie).

number_2

DE BEGINSELEN VAN HET KANOËN EN KAJAKKEN

Kanoën en kajakken zijn watersporten. Net zoals bij het zeilen moet je ook hiervoor kunnen zwemmen en een zwemvest dragen zodat je goed blijft drijven na een val in het water (in de beginfase op rustig water gebeurt dit maar zeer zelden, maar als je dankzij het vest blijft drijven, kun je rustig je kajak recupereren en er gemakkelijker weer inklimmen). In het begin kun je best gaan varen in een stabiele boot met een platte bodem op een rustig wateroppervlak. Om het transport te vergemakkelijken, kun je kiezen voor een opblaasbare kajak. Voor je veiligheid voldoen die allemaal aan de ISO 6185-1-norm, waardoor ze blijven drijven zodat je weer aan boord kunt gaan mocht één van de 3 luchtbanden lekraken. Om te leren varen kies je beter een kajak dan een kano. Een kajak is daar immers beter voor geschikt. Dankzij de dubbelbladspeddel kun je de boot gemakkelijker sturen en beter afzetten in het water. Je kunt er de bewegingen (boogslag, trekslag…) zowel rechts als links mee aanleren. De zittende positie in een zitje geeft je meer comfort. De kajak is overigens de boot die in alle peddelsportscholen wordt gebruikt en verkozen. Vervolgens kun je je specialiseren, waarbij het kanoën als de meest technische discipline kan worden beschouwd. Aangezien je als peddelaar hoger zit ten opzichte van het water, ben je immers minder stabiel. Het vergt ook meer finesse om de boot te besturen, want je hebt slechts een enkelbladspeddel, waarmee je telkens aan één kant peddelt.Vanaf de eerste peddelslagen kun je je over het water bewegen. Het komt erop aan je voort te stuwen met behulp van je peddel, door af te zetten in het water en de punt van je boot in de richting van je doel te richten. Je zult al snel vaart maken en leren hoe je je boot kunt sturen met meerdere peddelslagen aan dezelfde kant om je koers bij te stellen afhankelijk van waar je naartoe wilt. Na enkele tochten zal je je boot kunnen besturen door je kracht en de beweging van je peddelslagen in het water te doseren of, met de ervaring, door slagzij te maken. Op het water is de ruimte onbeperkt en je zult altijd wel een plek vinden die past bij je niveau en de beleving die je er wil uithalen.

Decathlon bienfaits du canoe kayak
conseil_D4_Kayak

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KANOËN EN KAJAKKEN?

Je kunt zowel recreatief als sportief varen, en meestal in de open lucht, waardoor je van een aantal positieve effecten kunt genieten: de frisse lucht, de zon, de rust ... en bovendien verstevig je je hele lichaam. Je versterkt je fysieke capaciteiten; je verstevigt je spieren; je ontwikkelt je coördinatie, je evenwicht en je ademhalings- en hartcapaciteit. Je verbetert je geheugen en leert beter te luisteren en te observeren. De spieren die je het meest nodig hebt zijn die van je armen (biceps, triceps), je rug (rugspieren) en je buik (buikspieren), want deze spelen een belangrijke rol bij het trekken aan je peddel. Ook je beenspieren worden aangesproken, voornamelijk voor de stabiliteit.

number_4

KANOËN OF KAJAKKEN, MISSCHIEN IETS VOOR JOU?

Het eerste voordeel van deze sport is dat ze toegankelijk is voor iedereen, vanaf het moment dat je kunt zwemmen. Iedereen kan in zijn eigen tempo varen en vorderen. Zo kun je beginnen met kleine tochtjes en daarna volgens je eigen wensen verder en verder of sneller en sneller gaan, door je peddeltechniek en je fysieke conditie te verbeteren. Het water biedt je ongelooflijk veel variatie en talloze mogelijkheden ; je zult altijd een kano of kajak vinden, en een plek om te varen die aangepast is aan je niveau en aan je eventuele honger naar nieuwe ontdekkingen en belevingen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen kanoën of kajakken op voorwaarde dat ze de elementaire veiligheidsregels naleven: kunnen zwemmen en een zwemvest dragen (of een reddingsvest voor kinderen onder de 30 kg). Op die manier kun je gemakkelijk met de hele familie de voordelen van het kanoën of kajakken ontdekken. Ongeacht de duur van je vaartocht, zorg ervoor dat je steeds een zwemvest draagt (sommige modellen hebben een waterzak om gemakkelijk te kunnen drinken) en dat je een waterdicht hoesje voor je telefoon voorziet voor noodgevallen. Vergeet ook nooit de weersvoorspellingen te raadplegen voordat je te water gaat. Elementen zoals tegenwind, de getijden of een sterke stroming kunnen je tochtje immers danig verstoren.

number_5

WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG OM TE KANOËN OF KAJAKKEN?

Om het transport en het opbergen te vergemakkelijken, raden we aan om een opblaasbare kajak te gebruiken, samen met een demonteerbare peddel (die je aan de tas van je opblaasbare kajak kunt bevestigen). Zorg ook voor een veiligheidsvest en een waterdichte tas waarin je je spullen kunt meenemen op het water. Dan ben je volledig uitgerust en klaar om te gaan varen.

canoe kayak facilement transportable

OPBLAASBARE KAJAKS 

Opblaasbare kajaks zijn er in meerdere formaten, voor 1, 2 of 3 personen. In twee- of driepersoonskajaks kun je ook alleen varen dankzij een systeem met uitneembare zitjes. Je kunt deze kajaks in enkele minuten gemakkelijk opblazen met een lagedrukpomp (2 luchtkamers opzij en een luchtkamer voor de bodem die eerst moet worden opgeblazen). De luchtkamers zijn erg gemakkelijk te vervangen dankzij de rits over de hele lengte van de omhullende stof.

itiwit pompe

POMPEN

Om je kajak in een paar minuten op te blazen, kun je kiezen voor een eenvoudige handpomp met lage druk of een pomp met dubbele werking (die zowel bij het uittrekken als het induwen van de handgreep lucht blaast). Als je het opblazen te lastig vindt, kies dan voor een elektrische pomp die je aansluit op de aansteker van je wagen. Op die manier worden de drie luchtkamers van de kajak met de juiste druk opgeblazen, zonder te forceren. Gemakkelijk, toch?
 

Nu ken je alle goede redenen om met een kano of kajak te gaan varen, een toegankelijke, speelse en gezellige activiteit. Wat denk je, zien we elkaar gauw op het water?

ALLE ONZE TIPS

Tips
Je twijfelt welk soort waterdichte tas of bus je moet kiezen en hoe groot die moet zijn? Itiwit legt je uit hoe je je spullen kunt beschermen, ook de meest gevoelige …
Tips
Surfen met een zeekajak? "Neee … Echt?! " Het ontbreekt kajakkers niet aan ideeën om over het water te glijden. Maar een goede voorbereiding is wel nodig, daarom deze handleiding van Itiwit: zodat jij de golven neemt in plaats van de golven jou!
NAAR BOVEN