MIJN EERSTE TRIATLON

Op 19 augustus 2018 liep Davy Degeetere over de finish van zijn eerste triatlon. Na 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen, stak hij zijn gebalde vuisten in de lucht. Vier maanden eerder werd Davy voor Decathlon Gent ambassadeur van het triatlonmerk Aptonia. In die vier maanden stoomde het team van Decathlon Gent Davy klaar voor zijn eerste triatlon, de Mr. T Triathlon in Gent!

‣ Waarom triatlon? Wat trok je aan?

Triatlon is een sport die aan populariteit wint. Daardoor werd mijn nieuwsgierigheid getriggerd. Ik wou zelf ervaren wat de reden was achter die toenemende populariteit. Het leek me ook best haalbaar. Zwemmen, fietsen en lopen zijn drie sporten die eigenlijk iedereen kan. Ik zou zelf ook niet zo snel anderhalf uur gaan lopen, maar triatlon is veel afwisselender. Je beoefent drie sporten achter elkaar, dat leek me een stuk spannender

‣ Was je ergens bang voor?

Ik ben niet de allerbeste fietser, dus het idee om vlak achter je voorligger te rijden, schrok me een beetje af. Uiteindelijk heb ik tijdens de wedstrijd altijd een veilige afstand gehouden op de fietser voor me. Ook het zwemmen in een grote menigte baarde me wat zorgen, maar ook daar heb ik eigenlijk geen last van ondervonden tijdens de wedstrijd.

‣ Hoe zag je voorbereiding eruit?

Tien weken voor de wedstrijd ben ik beginnen trainen. Ik kreeg van Decathlon een trainingsschema en daar heb ik me zo goed mogelijk aan proberen te houden. De eerste vijf weken deed ik voornamelijk rustige duurtrainingen, na vijf weken schakelde ik dan meer over naar intervaltrainingen. Over het algemeen zorgde ik ervoor dat ik drie trainingen per week deed, en zo elke afzonderlijke sport minstens één keer in de week beoefend had.

‣ Vond je het moeilijk om de trainingen vol te houden?

In het begin vond ik het moeilijker dan op het einde. Voor de eerste trainingen was het soms moeilijk om me op te laden, maar eens ik in een wekelijks ritme kwam, had ik echt de juiste flow te pakken. Dan had ik de trainingen echt nodig! En ik zit nog steeds in die flow. Vroeger zocht ik vaker een reden om niet te gaan trainen, maar sinds ik getraind heb voor die eerste triatlon, is het een deel van mijn leven geworden. Het helpt natuurlijk als je een concreet doel hebt.

‣ Had je stress voor de wedstrijd?

Niet echt. Ik had mezelf geen tijd opgelegd omdat ik geen idee had wat ik moest verwachten. Ik was ook redelijk goed voorbereid omdat ik begeleiding van Decathlon Gent kreeg. Ik had geoefend op de wissels
tussen elke sport, was ruim op tijd voor de wedstrijd en had zeven keer gecontroleerd of ik niets vergeten was. Handig weetje: de transition bag van Aptonia is niet alleen handig om je wedstrijdgerief in te vervoeren en klaar te leggen in de wisselzone, hij bevat ook een checklist van alles wat je nodig hebt voor een wedstrijd. Dat heeft me geholpen. Een goede voorbereiding zorgt dus voor een pak minder stress. Het cliché luidt wel dat er altijd iets misloopt bij je eerste triatlon, en daar werd ook ik niet van gespaard. Ik had per ongeluk twee porties van dat isotone poeder in mijn drinkbus gedaan. Mijn eerste slok tijdens het fietsen smaakte dus verrassend zoet!

‣ Hoe is de wedstijd verlopen? 

De wedstrijd was zalig. Ik woon zelf in Gent en was al veel gaan trainen op het parcours van de Mister T. Het was dus heerlijk om het beste van mezelf te geven in een herkenbare omgeving met veel vrienden
en familie die kwamen supporteren. Tijdens het zwemmen heb ik me uit het gewoel gehouden en kon ik mijn eigen tempo zwemmen. Dat tempo was misschien iets te snel. Toen ik uit het water kwam, voelde ik dat het een zware dag ging worden. Uiteindelijk heb ik er exact anderhalf uur over gedaan. Ik heb afgezien, maar het was het helemaal waard. Het gevoel wanneer je over die finish komt is met niets anders te vergelijken. Tien weken trainen voor dat ene moment, ik kreeg al snel zin in een volgende wedstrijd!

 

‣ Hoe zag je voedingsplan eruit?

Voor de wedstrijd heb ik de Energy cake van Aptonia gegeten. Die is lekker en verteert heel snel. Tijdens de wedstrijd heb ik bij het fietsen naast een drinkbus isotone drank ook een Fruit Jelly naar binnen gewerkt om het energieniveau op peil te houden.

‣  Heb je nu tips voor iemand die zijn eerste triatlon doet?

Geniet ervan! Dat was ook mijn voornaamste doelstelling. Ik had geen eindtijd in gedachten, ik wou vooral het plezier van de sport beleven. Een goede voorbereiding helpt ook zeker. Praat met mensen die al eens een triatlon hebben gedaan en zoek wat op over voeding. Daarvoor kan je natuurlijk ook
bij Decathlon terecht!

‣ Je liet al vallen dat je zin hebt om deel te nemen aan een volgende wedstrijd. Heb je de triatlonmicrobe te pakken?

Ja! Komend seizoen doe ik mee aan verschillende wedstrijden, waaronder ook de Mr. T Triathlon. Deze keer heb ik wel tijdsdoel: tien minuten sneller dan vorig jaar. Daarvoor ben ik nu al aan het trainen. Het is me zelfs ook al gelukt om de microbe door te geven. Op de komende editie van de Mister T zullen enkele vrienden van me zich aan hun eerste triatlon wagen!

Wij wensen jou en je vrienden veel succes!

NAAR BOVEN