WHAT'S IN A NAME?

“B’TWIN, dat zijn toch stadsfietsen?” “Nee nee, die maken fietsen voor kinderen …” “Tiens, ik dacht dat hun racefietsen ook van B’TWIN waren.” Citaten waarvan geen enkele gelogen is. Tot nu ... vandaag heeft elke aparte sport binnen het fietsen een eigen merk. Wij nemen je mee op de zoektocht naar een goede naam voor ons wielersegment, racefietsen voor competitiebeesten.

Van Rysel fiets vrouwen

Voor een goed begrip even een kleine bloemlezing. B’TWIN bestaat wel degelijk nog. Het is nu het merk voor al wat te maken heeft met kinderfietsen. Daarnaast hebben we nog Rockrider (mountainbikes), Elops (plooi- en stadsfietsen) en Triban voor racefietsliefhebbers. Alleen voor de competitieve wielrenners ontbrak er nog iets. Een eigen identiteit. En daarmee ontstond uteindelijk … VAN | RYSEL. Op het eerste zicht een ietwat vreemde naam voor een Frans merk, maar het verhaal erachter zal je vast wel kunnen overtuigen. Benieuwd hoe deze naam tot stand is gekomen? Lees dan zeker verder!

1

DE ZOEKTOCHT

Goede prestaties, snelheid, stevigheid, veerkracht, competitiviteit en uithoudingsvermogen … Allemaal waarden waar het nieuwe merk moest aan voldoen. Een nieuwe naam moet staan voor wie we zijn en ons vooral zo maken. Het is een bouwsteen van ons DNA. En het DNA van de wielersport, dat ligt in het hart van Vlaanderen (et voila, dit verklaart alles)! De naam moest bovendien zinvol zijn, en makkelijk uit te spreken in eender welke taal (ieder met zijn eigen accent natuurlijk …). Tot slot moet de naam natuurlijk origineel en uniek zijn.

Van Rysel fietsen
2

UNANIMITEIT

Een comité van acht productmanagers, ontwerpers en leden van het communicatieteam namen als eerste het heft in handen. Allemaal waren ze het erover eens dat de naam Vlaamsgetint moest zijn. Want Vlaanderen, dat is natuurlijk dé hoofdstad van de grootste eendagsklassiekers. We denken dan aan Vlaanderens mooiste - De Ronde - en Parijs-Roubaix. Wacht even … Parijs-Roubaix in Vlaanderen? Inderdaad, Frans-Vlaanderen, met als hoofdstad Lille, of Rijsel in het Nederlands. Bovendien ook de stad van onze hoofdzetel en de locatie waar B’TWIN-village is gevestigd: meer dan 180.000 m² fietsgenot! Heel het jaar door zie je in Vlaanderen gepassioneerde fietsers de plaatselijke heuveltjes platrijden, al zorgen de kasseien er wel voor dat dat niet zonder slag of stoot gebeurt … Kortom, de roots van onze nieuwe naam kon nergens anders liggen.

3

LIJSTJES

Een gespecialiseerd bureau heeft ons meer dan 6 maanden begeleid met het vinden van de juiste, best klinkende naam. Dat leidde uiteindelijk tot een lijst met - jawel - 150 verschillende namen. Die 150 werden juridisch gefilterd, rekening houdend met alle andere bestaande fietsmerken (of toch 336 daarvan) en andere merknamen die te sterk in de buurt kwamen. Maar nog steeds waren er veel te veel opties, en dus sloeg ons comité weer de handen in mekaar om tot een shortlist te komen.

4

GEBOORTE

De naam werd gekozen uit de shortlist, en opnieuw aan een - dit keer meer uitgebreide - juridische screening onderworpen. We moeten er namelijk voor zorgen dat we onze nieuwe naam probleemloos overal ter wereld kunnen gebruiken. En hop, VAN | RYSEL was born.

Van Rysel Fiets merk

De naam VAN | RYSEL werd officieel bekendgemaakt op de voorbije editie van Velofollies in Kortrijk op 18 januari. Opnieuw een symbolische plaats, want slechts 40 km van Rijsel, maar wel vlakbij het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Mocht je op 6 april deelnemen aan de 229 km op heilige Vlaamse bodem, dan heb je in ieder geval een leuk verhaal om te vertellen aan je compagnons als je ergens onze nieuwe naam ziet verschijnen in het peloton. TIP: Vooral tijdens de eerste 90 km heb je wel even tijd. Daarna ga je best spaarzaam om met je krachten ...

NAAR BOVEN